E timpul vaccinării (2)

0

  • Conf. dr. Adrian Tase



În articolul precedent, încurajam publicul să se vaccineze, deoarece:
● vaccinul nu conține virus, deci nu poate transmite boala
● vaccinul ARN nu pătrunde în nucleul celulei, ci se fixează pe substratul lipidic de la suprafața celulei
Adăugăm și alte argumente.
Eficacitatea vaccinului este foarte bună, de 95,1% la grupa de vârstă 16-64 de ani și de 94,7% la grupa de vârstă peste 65 de ani.
Siguranța (safety) vaccinului Comirnaty este la parametrii înalți, ea fiind evaluată la participanți cu vârsta minimă de 16 ani în cadrul a două studii clinice în care au fost înrolați aproape 22.000 de participanți de pe toate continentele. Acest vaccin face obiectul unei monitorizări permanente pentru identificarea rapidă de noi informații referitoare la siguranță. Profesioniștii medicali sunt vigilenți în raportarea oricăror reacții adverse suspectate. La copii și adolescenți sub 16 ani datele sunt limitate pentru a stabili eficiența și siguranța. Se lucrează la aceasta și, în timp, baza de date va crește.
Vaccinul este eficient și sigur. Prin urmare, a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului – EMA (European Medicine Agency) pentru persoanele peste 16 ani. La Agenția Europeană a Medicamentului lucrează experți foarte serioși. Cunosc personal câțiva dintre ei care lucrează în domeniul farmacologiei cardiovasculare. Supradozarea este un alt aspect important al problemei.
Din fericire, pericolul de supradozaj este cvasiinexistent. De aceea, la vârstnici (> 65 de ani) nu este necesară ajustarea dozelor, cum se întâmplă adeseori la medicamente. Supradozajul a fost raportat în studiul clinic la 52 de persoane care au primit, din cauza unei erori de diluare, o doză aproape dublă de vaccin (58 μg în loc de 30 μg Cominarty). Din fericire, niciun pacient aflat în această situație nu a raportat vreo intensificare a reactogenității sau a reacțiilor adverse. Și în faza actuală de vaccinare în masă, au fost raportate, în unele țări, cazuri rare de supradozare, și ele fără consecințe.
De regulă, în orice caz de supradozare, funcțiile vitale sunt monitorizate și se pot administra medicamente simptomatice.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.