Un salariul minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, aplicarea corectă a legislației sunt doar câteva dintre revendicările poliţiştilor din întreaga ţară. Cecilia Tatia preşedintele Cartel Alfa-Filiala Argeş anunţă că poliţiştii argeşeni vor demara proteste, alături de colegii din ţară, dacă guvernanţii nu vor ţine cont de cererile sindicaliştilor.
Se anunță proteste în rândul polițiștilor, după decizia de a îngheța salariile. Activitatea din teren a oamenilor legii va fi afectată: printre altele, polițiștii spun că nu vor mai da amenzi și vor răspunde doar apelurilor de urgență. Sindicaliştii din Poliţie au cerut Guvernului să renunțe la decizia de îngheţare a salariilor, urmând ca din data de 11 ianuarie să nu mai dea amenzi, ci doar avertismente, iar din 18 ianuarie vor exercita doar atribuţiile din fişa postului, nu şi pe cele care ţin de comunicarea deciziilor de carantinare. De asemenea, polițiștii amenință că nu vor mai face ore suplimentare, iar în 25 ianuarie vor soluţiona doar urgenţele, ultima acţiune fiind un protest în faţa Ministerului Afacerilor Interne.
De astăzi vor organiza acţiuni comune
„Vă informăm asupra faptului că, în calitate de Federație membră a Confederației Sindicale Naționale CARTEL ALFA și de organizație reprezentativă la nivelul sectorului de activitate ,,Ordine publică”, gestionat de Ministerul Afacerilor Interne, ne-am raliat acțiunilor de protest declanșate la nivelul Confederației, începând cu data de 14.01.2021, și vom organiza, în comun, o serie de manifestări sindicale, în conformitate cu legislația în vigoare, pentru a revendica respectarea drepturilor profesionale și economico-sociale ale membrilor noștri de sindicat” , începe adresa înaintată de sindicalişti către Guvernul României şi către Ministerul Administraţiei şi Internelor de către reprezentanţii Cartel Alfa.
Principalele revendicări sunt:
„Abrogarea art. I din OUG 226/2020, prin care se anulează aplicarea etapizată a Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (art. 38), de la 1 ianuarie 2021, respectiv acordarea a 1/2 din diferența salarială rezultată dintre cuantumul actual și cel prevăzut în lege, pentru 2022; abrogarea art. VIII (7) din OUG 226 / 2020 care anulează indexarea pensiilor militare de stat, cu rata inflației, în cursul acestui an, prin derogare de la Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare; majorarea, la plafonul permis de lege, de 25%, a sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică, acordat în prezent polițiștilor judiciariști, specialiștilor din structurile de investigații criminale, de combatere a criminalității organizate, de acțiuni și intervenții speciale, din centrele de arest-transfer, criminaliștilor etc.), conform Legii 153/2017; majorarea normei lunare de hrană acordate personalului MAI, dat fiind faptul că actuala valoare nu a fost actualizată cu indicii prețurilor de consum ai produselor alimentare, așa cum aceștia sunt stabiliți de Institutul Național de Statistică; încadrarea în condiții de muncă mai avantajoase a personalului contractual din cadrul MAI, care este tratat neunitar și discriminatoriu din acest punct de vedere, conform actualelor reglementări; acordarea unui supliment salarial pentru risc medical și angajaților din Ministerul Afacerilor Interne, aflați, încă din data de 16 martie 2020, în prima linie a combaterii și prevenirii efectelor pandemiei medicale, deoarece își expun zilnic sănătatea acestui pericol, prin prisma misiunilor efectuate și a contactului permanent cu diverse categorii de persoane, simptomatice sau asimptomatice” spun sindicaliştii. M.Sandu