- Din punctul meu de vedere
Să nu îți faci idol nici din Sfânta Scriptură, ne avertizează un Sfânt Părinte, așadar nu îmi fac un idol din democrație.
Ca orice lucru bun, democrația poate fi folosită în scopuri rele, așa cum încep să observ că se întâmplă la Consiliul Local Pitești.
Situația încă nu e compromisă, dar îi rog pe consilierii PNL și USR să mă creadă că nici eu, nici alți câțiva colegi din presă, nu vom aștepta ca ”dreapta” din CL să o ia razna și să pună frână viitorului municipiului Pitești.
Deocamdată, situația stă în felul următor. ”Dreapta”, frustrată că nici Apostoliceanu, nici Moșteanu nu au ajuns primari, vrea să îl țină prizonier pe Cristian Gentea în așa fel încât peste patru ani să poată spună:
– Vedeți, primarul PSD nu a făcut nimic din ce a promis, acum trebuie să alegeți un primar de-al nostru.
Nu se va întâmpla acest lucru, stimaților, dacă îi veți pune piedici primarului. Pur și simplu, vom lua proiect cu proiect respins de voi și vom arăta cât pierde Piteștiul, în timp și bani. Deja avem o listă și nu aș vrea să devină fără sfârșit.
Înțeleg și oftica, înțeleg și dorința de revanșă, dar faceți-o prin declarații și luptă politică, nu pe seama orașului.
Observând pericolul, primarul Cristian Gentea a invitat mai mulți oameni de afaceri la o întâlnire, încercând, probabil, să îi ia martori la ceea ce se întâmplă. Bună idee, atâta doar că oamenii de afaceri au afaceri, așadar, interese, neputând să fie nici total imparțiali, nici perfect credibili.
Altfel sau lucrurile cu simplii cetățeni.
Legea permite cetățenilor să participe la ședințele de consiliu și din păcate nimeni sau aproape nimeni nu folosește acest drept.
De ce ? Pentru că presa nu a dat încă alarma, dar la nevoie o facem, chiar cu plăcere.
Pot fi organizate ședințele de CL pe stadion ? Dacă liderii ”dreptei” o vor, putem ajunge și acolo, să sperăm însă că nu va fi cazul.
Văd că liberalii și-au desemnat deja un candidat pentru funcția de viceprimar în persoana dlui Gelu Tofan. Cred că au procedat corect și altă alegere ar fi fost cel puțin bizară, în sensul că Mihai Coteț pare genul celui care strică petrecerile, iar Sorin Apostoliceanu a pierdut orice credibilitate după o campanie electorală plină de erori. Dacă dl Tofan va fi viceprimar, sper că își va ține echipa sub control și în felul acesta va dispărea boicotul ”dreptei”. Sper că dl Tofan înțelege lucrurile în mod profund și știe că o serie de hotărâri întemeiate doar pe politicianism ar putea distruge și mai mult credibilitatea liberalilor în Argeș.
Aud că în ședința care a avut loc în prezența lui Ludovic Orban, deputatul Daniel Constantin a vorbit despre necesitatea unui proiect prin care PNL să câștige alegerile locale în 2014. De acord că așa stau lucrurile, adică e nevoie de proiecte politice, dar să nu se uite faptul că orie strategie ar gândi liberalii, prima condiție constă în seriozitatea și eliminarea infantilismelor. Sper că Orban nu le-a mai spus ciracilor că trebuie să pună mâna pe par și să dea în primari și în președintele Consiliului Județean.
Scriu, cu unele întreruperi, de 27 de ani la acest ziar, sub genericul ”Din punctul meu de vedere”. Evident că în 27 de ani am văzut multe și am scris despre multe. Cred în forța presei și nu îmi aduc aminte să fie pierdut vreodată un război mediatic, așa încât aș vrea să știe ”dreapta” că nu își poate face de cap în Consiliul Local Pitești.
La nevoie, vom face din întregul Pitești un mare Consiliu Local.
Pentru a înțelege toată lumea, cetățeni și presă, care este interesul comunitar, are și primarul ceva de făcut și anume să explice sensul și semnificația fiecărui proiect în parte mai mult decât se practică în mod obișnuit. Aici își va demonstra încă o dată clasa jurnalistică doamna Cristina Munteanu, șeful comunicării din Primărie. Rog să se treacă acum la explicarea fiecărui proiect și a fiecărui punct de pe ordinea de zi, acum, până când nu este prea târziu și ”dreapta” fierbe dar încă nu a dat în clocot.
Nu îmi stă în fire să bat apa-n piuă și să reiau tema articolului precedent. Scriam însă pe același subiect data trecută și tare mă tem că fac bine recapitulând problema. Vrem cu toții înțelepciune, echlibru și spirit cetățenesc la ședințele Consiliului Local Pitești.
Și nu e vorba, după cum văd, doar de Pitești. În vecini, la Bascov, lucrurile au luat-o razna de tot, adică fostul vice pesedist și actualul vice liberal, una și aceeași persoană, judecă azi pe dos decât a făcut-o ieri, numai de dragul opoziției și nervilor.
Peste tot unde primarul nu are majoritate există probleme.
Situația ar trebui să fie benefică, adică un primar să fie cenzurat democratic de Consiliul Local, în așa fel încât să nu ia măsuri discreționare. Aceste este și sensul existenței acestei instituții aș cărei nume îl scriu cu litere mari, din respect: Cosniliul Local. Întotdeauna se găsesc însă indivizi care confundă lucrurile și își bat joc de votul democratic.
Vorbeam în articolul trecut despre defenestrare sau defenestrație, cum vreți să-I spuneți. Iată o poveste din Consiliul Local al orașului Praga din secolul al XVIII-lea. Consilierii, dorind să-i facă pe plac unui nobil bogat, au dat o autorizație de construcție care nu era faborabilă orașului, deoarece afecta spațiul public. Când a intervenit populația, consilierii nu au fost defenestrați, au fost pur și simplu duși la eșafod și li s-au tăiat capetele.
Nu le va tăia nimeni capetele dlor Gelu Tofan și Mihai Mihăilescu, nici nu îi ve defenestra cineva, dar vă garantez că nu le vom accepta nici măcar o singură hotărâre mincinoasă, revanșardă, politicianistă.
Niciuna.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)