- Vom avea laborator PCR din fonduri europene
Ieri la Spitalul de Pediatrie Piteşti a avut loc o conferinţă de presă în cadrul căreia, managerul Tudor Ionescu a prezentat o statistică privind numărul de cazuri de coronavirus în rândul copiilor. Acesta a anunţat că intenţionează să implementeze, cu ajutorul unor fonduri europene, un laborator de microbiologie moleculară ( n.r unde se fac teste PCR). În toiul conferinței, jurnaliștii au cerut să vadă meniul oferit pacienților și au fost duși la bucătărie acolo unde au fost plăcut impresionați.
Referitor la numărul de cazuri de coronavirus în rândul minorilor, managerul a prezentat statistica ultimelor luni. „ Încep cu o veste bună, sunt în scădere mult. Am avut 1560 în total copii suspecţi COVID/19 din care 139 s-au dovedit a fi pozitiv, asta în anul 2020. A fost nu maximum pozitiv de 38 de cazuri în luna noiembrie, urmat de decembrie cu 21 cazuri iar în anul 2021, în ianuarie, am avut doar 6 copii pozitiv. Raportat la numărul de copii internaţi suspecţi, sunt aproape la fel, ianuarie 168, decembrie 154, pe noiembrie 178, iar în februarie din 69 de copii internaţi suspecţi, nu s-a confirmat niciunul pozitiv. În momentul de faţă de Secţia de suspecţi avem internaţi 13 copii, pe Secţia de Chirurgie 24 de copii, niciunul suspect, niciunul pozitiv, iar în ATI sunt 8 copii. Vom vedea ce se va întâmpla în lunile următoare, apropo de deschiderea şcolilor şi de intrările în colectivitate”, a spus Tudor Ionescu.
Secţii în curs de modernizare
Lista de investiţii a Spitalului de Pediatrie Piteşti cuprinde multe proiecte. „ Ca prioritate pe anul 2021 este modernizarea şi reabilitarea secţiilor de ATI şi Chirurgie. Este în curs modernizarea etajului IV. Pe fonduri europene, cu sprijinul Consiliului Judeţean, avem două mari proiecte, respectiv Ambulatoriu şi Secţia de Balneofiziokinetoterapie şi extinderea Compartimentului de Primiri Urgenţe. Post să vă spun că în urmă cu o săptămână am fost admişi într-un proiect european, privind dotarea spitalelor cu aparatură specifică bolilor respiratorii cum este şi specificul virusului SARS CoV-2. Pe lângă lista de materiale, ventilatoare, aparate de radiologie mobilă, ecografe ş.a.m.d. țin să spun că intenţionez să implementez şi un laborator de biologie moleculară, adică PCR cum este cunoscut, tot prin aceste fonduri europene. Va trebui să identificăm un spaţiu, să perfecţionăm personalul medial pentru a putea lucra într-un astfel de laborator”, a explicat Tudor Ionescu.
Posturi de medici scoase la concurs
Astăzi vor fi publicate în revista Viaţa Medicală 4 posturi de medici ATI, începând de la medici primari până la medic rezident. Dacă vor fi ocupate acestea ar rezolva criza de medici ATI cu care se confruntă Spitalul de Pediatrie Piteşti Dacă vor fi dispuşi să vină medici din alte oraşe sau din străinătate, Consiliul Judeţean Argeş a promis că le va asigura locuinţă de serviciu.
Vizită la bucătăria spitalului
În cadrul conferinței de presă, a fost adus în discuție meniul copiilor şi al însoţitorilor. Alocaţia de hrană pentru aceştia este de 12 lei. Meniul este oferit în caserole de unică folosinţă, nefiind utilizată vesela clasică. Managerul a dat asigurări că pacienţilor nu li se oferă acea „zeamă lungă” aşa cum se vede în alte unităţi spitaliceşti. „La regim comun 3-18 ani, avem aşa: luni dimineaţă, lapte cu cacao, pâine albă, unt, gem; la prânz: ciorbă ţărănească de legume a la grec, paste cu carne de vită; la gustare, cornuri cu gem, iar seara ghiveci de legume. Marţi, la micul dejun avem ceai, pâine, unt, gem, la prânz, supă de pui cu găluşte şi ostropel de pui cu mămăliguţă, la gustare negresă iar la cină mâncare de spanac cu carne de vită. Miercuri, la mic dejun: ceai, pâine albă, unt, gem, prânz ciorbă de pui a la grec și mâncare de cartofi, la gustare chec cu cacao şi stafide, cina, mămăliguţă cu brânză şi smântână”, a enumerat managerul. La cererea jurnaliştilor codnucerea a răpsus „probei adevărului”. În mijlocul conferinţei, o parte dintre cei prezenţi au fost duşi la bucătărie pentru a se convinge că meniul nu este „doar pe hârtie”. Acolo era o curăţenie desăvârşită şi se prepara meniul pentru prânz, întocmai ca în meiul stabilit. Mai mult, managerul a mărturisit că în unele zile cere, el însuşi, cere un meniu şi gustă pentru a se asigura că este de conform normelor prevăzute şi este gustos. M.Sandu Foto C Tudor