- Din punctul meu de vedere
Pentru că acest ziar se tipărește, mi se cere să scriu articolul cu o zi înainte, iar de aici decurge o anumită inadecvare. Eu scriu în atmosfera duminicală, dumneavoastră citiți în tensiunea zilei de luni.
Duminica suntem mai iertători, acceptăm lucrurile așa cum sunt, ne gândim, în mod existențialist, că viața e scurtă și nu putem schimba noi lumea.
Totuși, nici scrisul de duminica nu poate ignora anumite aspecte care ne strică existența, mai ales când este vorba despre traiul nostru în comun, în calitate de membri ai unei comunități.
O știre mi s-a părut interesantă.
Se spune că primarul Piteștiului, Cristian Gentea, nu le-a permis accesul viceprimarilor la o ședință cu conducerile unor societăți care depind de Primărie și Consiliul Local.
Vicele Mihăilescu explică presei:
” Am aflat de această întâlnire de pe un grup intern de WhatsApp. Am aşteptat pe hol, l-am întrebat pe domnul primar dacă putem să participăm la şedinţă. Şi ne-a spus că nu e o şedinţă, e doar o întâlnire informală cu directorii instituţiilor deconcentrate din subordinea Consiliului Local (Apă Canal, Publitrans, Salpitflor, Termo Calor) şi vrea să discute doar dânsul cu ei. Am plecat, pentru a nu importuna prea mult. Nu mi se pare normal ce s-a întâmplat, şedinţele ar trebuie să fie transparente, să putem participa şi noi. Atât eu, cât şi colegul meu Gelu Tofan ne-am arătat disponibilitatea de a participa la toate şedinţele şi de a cunoaşte toate problemele”.
Aproape că îți vine să plângi de mila viceprimăreilor Mihailescu și Tofan. Sunt precum copiii cărora mămica lor nu le-a dat voie să mănânce înghețată.
Situația este însă îngrijorătoare.
Primarul Cristian Gentea este un timp politicos și elegant, nu îl văd în postura de a închide ușa în nas viceprimarilor. Un argument în favoarea acestei afirmații este că la ultimul meci al echipei FC Argeș pe teren prorpriu, primarul și-a invitat adjuncții la tribuna oficială, încluzându-i pe lista scurtă a persoanelor care pot asista la meci în condiții de pandemie. Gelu Tofan și Mihai Mihăilescu au fost foarte fericiți, mai ales că echipa a jucat bine și a punctat al 11-lea meci fără înfrângere.
Ce s-a schimbat între timp ?
Între timp, a avut loc încă o ședință a Consiliului Local în care ”dreapta” domnilor Mihăilescu și Tofan a trântit câteva proiecte doar ca să arate cât de a dracului e pielea pe ea.
La pielea ”dreptei” mă refer.
Printre altele, li s-a refuzat angajaților de la firmele menționate mai sus un mic concediu suplimentar la care legea le dădea dreptul.
Sunt și alte hotărâri ale acestui Cosniliu Local care s-au potrivit cu bunul mers la municipiului Pitești ca șaua pe vacă.
În aceste condiții, am bănuiala că primarul a ajuns destul de repede la concluzia că viceprimarii sunt doar niște spioni trimiși de PNL și USR – PLUS să culeagă informații de la Primărie pentru a ști apoi cum să își motiveze aberațiile.
Cum nimeni nu are nevoie de spioni, probabil acesta este motivul pentru care viceprimăreii au fost lăsați să se smiorcăie pe la ușă.
Deschid o paranteză pentru a lărgi puțin cadrul acestei discuții. În genere, primarii au avut consilii locale în care dețineau majoritatea. Este pentru prima oară în 30 de ani când întîlnim la tot pasul situații în care consilierii așa-ziși de dreapta îi șicanează și îi blochează pe primarii PSD din
diverse rațiuni despre care vom discuta imediat. Rolul presei a crescut enorm în context fiindcă va arbitra, pentru opinia publică, aceste confruntări.
Presa va fi întotdeauna de partea primarului Cristian Gentea, nu de partea consilierilor.
De ce ? E simplu de explicat de ce.
Ziariștii nu pot să susțină niște umbre, iluștri necunoscuți care votează la comandă.
Ziariștii cunosc traiectoria profesională a primarului, dar cu privire la anumiți consilieri nu știu absolut nimic. Ei pot observa însă, cu stupefacție, că un anumit președinte de ședință se exprimă greoi, ca și cum ar fi analfabet funcțional.
”Dreapta” nu a făcut efortul de a-și prezenta consilierii și probabil că nici nu ar fi avut pe cine să prezinte. Ce au făcut acești oameni înainte de a deveni cetățeni de rang superior de a căror ridicare de braț depinde viitorul Piteștiului ? Nu știm și avem toate motivele să bănuim că mulți dintre ei nu au făcut mare lucru.
Să fim sinceri, chiar CV-urile viceprimarilor rămân un pic obscure, așa încât ne putem întreba cine sunt, în fond, domnii Tofan și Mihăilescu.
Auzim din partea ”dreptei” că acești oameni au fost aleși democratic, sunt legitimi. De acord, dar să recunoaștem că au fost aleși orbește, fără ca alegătorii să știe cine sunt.
Pentru piteșteni, consilierii Piteștiului sunt, în mare parte, niște anonimi. Desigur, fac exepție oameni precum Ana Stan sau Dănuț Dinu și mai sunt câțiva.
Ce observă însă piteștenii este că anonimii se bagă în seamă și votează în răspăr cu primarul doar pentru a-și arăta mușchii.
Nu scriu aceste rânduri doar de dragul de a umple pagina. Sper într-o soluție și ea trebuie găsită urgent.
Ideal ar fi ca PNL și USR să primească de la liderii lor județeni generoasa îndrumare de a nu mai boicota bunul mers al administrației la Pitești. Presa și opinia publică ar primi bine o declarație de conciliere și bune intenții.
Atrag respectuos atenția că nici PNL sau USR nu au trăit o asemenea experiență politică și nu au de unde să știe cum va reacționa cetățeanul Piteștiului după patru ani de boicot. S-ar putea să reacționeze foarte rău și să îi distrugă la viitoarele alegeri.
Una peste alta, pot spune că îmi pare rău că viceprimarii au ajuns în situația de a plânge pe la uși. Se spune despre ei că sunt oameni rezolabili, dar când iau contact cu grupurile lor politice o iau razna.
Când viceprimarii o iau razna, nimic bun nu se poate întâmpla.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)