Domniile voastre chiar sunteți ”urmașii Brătienilor”?

4

  • Din punctul meu de vedere



Dacă aș fi membru al PNL Argeș, i-aș mulțumi lui Dumnezeu și-n sculare, și-n culcare, că Brătienii au trăit la 15 minute de mers cu mașina din centrul Piteștiului. Aș folosi maxim această oportunitate la care un liberal de la Iași sau Timișoara nici nu visează și repet, dacă aș fi liberal argeșean, înainte de a deschide gura în public, m-aș duce la templul de la Florica să mă lumineze cu privire la ceea ce am de zis.

Concret, ca să nu se speculeze cu îi trimit pe liberali să comunice cu fantoma Vizirului sau a marelui său Fiu, mă refer la faptul că Brătienii aveau la Florica probabil cea mai mare bibliotecă privată din țară, cu 30 de mii de volume.

Morala: când vrei să faci politică de calitate, e musai să citești cărți.

Voi lua acum câteva exemple pentru a vedea în ce măsură liberalii de pe Argeș sunt  profunzi, plini de îndoială metodologică și rafinați în exprimare așa cum le-ar sta bine unor ”urmași ai Brătienilor”.

Săptămâna trecută s-a petrecut ceva de tot hazul. Dl viceprimar Gelu Tofan a scris pe Facebook: ”Ieri am predat locatia Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” autoritatilor care o vor restaura. Succes viitorului proiect european!”

În sine, formularea nu e chiar absurdă, Primăria ”predă locația” firmei care se va ocupa de restaurarea Galeriei de Artă, atenționând-o să nu afecteze împrejurimile și, la final, să lase totul în regulă.

Totuși, dom Gelu Tofan a fost luat în bâză de presa locală pe bună dreptate. Motivul ? Pentru că, voit sau din lipsă de nuanțe,  ne-ar spune despre ”locație” că îi aparține și o ”predă” chiar el, ca pe un teritoriu al său.

Cine cunoaște situația relației dintre primar și viceprimari, la Pitești, își dă seama că dom Gelu a vrut să se dea important. De altminteri, dacă te uiți pe pagina de Facebook a ”utilizatorului” Gelu Tofan, vezi poza lui aplicată peste poza Primăriei. În principiu, chiar și portarul ar putea să procedeze aidoma, numai că și aici vedem o minusculă dar deloc cizelată încercare de a lua fața primarului.

Despre asemenea micimi sufletești și spirituale e greu de scris fiindcă trebuie să cobori la nivelul lor.

Dacă ar fi un adevărat ”urmaș al Brătienilor” și s-ar reculege periodic la Florica, dacă ar pune preț pe ideea că acei oameni aveau în spate o uriașă bibliotecă, dom Gelu nu s-ar expune bășcăliei, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută.

În romanul ”Bunavestire” al marelui scriitor Nicolae Breban, căzut în dezgrația criticii de azi pe motivul aberant că a avut succes în perioada comunistă, există un personaj numit Grobei.

Grobei vine la la grobian, termen care conform Dex înseamnă  prost-crescut, necioplit, grosolan, bădăran, mitocan.

Nu spun despre niciun liberal că ar avea aceste tresături, dar comunicatele lor de presă le au și iată un exemplu foarte recent.

Chiar în momentul în care scriu aceste rânduri, adică duminică spre prânz, apare un comunicat de presă semnat ” Grupul de consilieri locali ai PNL Pitești” , cu privire la Piața Primăriei. Comunicatul este intitulat: ” 3 milioane de euro din bani publici pentru o hidoșenie”.

 

Nu e bine să alegi termeni atât de tari în comunicarea politică, se pot întoarce împotriva ta când te aștepți mai puțin. Oamenii se vor plimba prin această piață publică, vor căpăta un fel de intimitate cu ea și o vor considera o parte a vieții lor. Un pic de psihologie i-ar fi oprit pe redactorii acestui comunicat să folosească termenul ”hidoșenie” cu privire la un ”topos” al Piteștiului care va dăinui mult timp.

Iată un alt exemplu.

Distinsul Sorin Apostoliceanu, consilier local dar și consilier al președintelui Camerei Deputaților, se războiește pe vreo două pagini, într-un comunicat stufos și cam neinteligibil, cu primarul Cristian Gentea, pe tema:

  • Cine e de vină că s-a rupt brațul mașinii care ridică tomberoanele îngropate ?

Dom consilier Apostoliceanu coboară discursul public, abordează un subiect minor, în mod sigur nu a făcut o vizită la Muzeul Național Brătianu înainte de a se așeza la computer și a redacta un astfel de document de doi bani.

Un alt exemplu, poate cel mai relevant.

Parlamentarii PSD de Argeș au depus un amendament la Buget prin care solicitau construirea unui stadion nou și modern la Pitești. Dl senator PNL de Argeș Dănuț Bica a votat împotrivă.

În mod clar, pesediștii le-au întins liberalilor o capcană. Se știa că majoritatea parlamentară va respinge toate amendamentele PSD. Totuși, dacă ar obișnui să se inspire din glorioasa istorie de la Florica, liberalii ar evita asemenea gafe, gesturi inutile, fiindcă stadionul oricum va fi construit. Cum să fii însă contra unei investiții benefice pentru comunitatea care te-a votat și de la care aștepți un vot și data viitoare ?

Dacă aș fi membru al PNL Argeș, i-aș mulțumi lui Dumnezeu și-n sculare, și-n culcare, că Brătienii au trăit la 15 minute de mers cu mașina din centrul Piteștiului. Aș folosi maxim această oportunitate la care un liberal de la Iași sau Timișoara nici nu visează și repet, dacă aș fi liberal argeșean, înainte de a deschide gura în public, m-aș duce la templul de la Florica să mă lumineze cu privire la ceea ce am de zis.

Alta ar fi viața politică în Argeș dacă liberalii locali și-ar lua în serios descendența, așa formală cum e ea, din neamul Brătienilor.

Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


4 COMENTARII

  1. Nu ma pronunt daca arata bine sau nu noua piata, n-am ajuns inca acolo. Mi-a atras insa atentia un amanunt, ca sunt cu 10 (zece) m.p. spatii verzi mai mult decat in vechea configuratie, asa cum am citit in Curierul zilele astea!
    Asa ca i-as ruga pe cei care au fost deja acolo sa-mi comunice locatia exacta a acelui spatiu, exista posibilitatea sa-l ratezi daca intorci privirea pret de cateva secunde si n-as vrea sa ratez nici un detaliu din amenajarea de 3 milioane de euro!
    In rest, despre ticalosii de la PNL, nimic nou sub soare…

    • 10 m.p. sunt cam cat o camera dintr-un bloc ceausist, adica infim.

      Daca tot face primaria ecologie cu metrii astia patrati,
      tin sa adaug ca la inaugurarea primei Piete a Primariei acum mai bine de 10 ani
      se mai gaseau prin fata cladirii Primariei cativa tei proveniti de pe aliniamentul Strazii Victoriei.
      Respectivii tei fusesera protejati cu grilaj la radacina si tot dichisul, dar de-a lungul anilor au fost taiati si azi nu mai e niciunul.

      De, acesti tei luau din vizibilitatea scenei de concerte de langa Teatru…

  2. Subtil titlu ales de dl. Smeoreanu, facand aluzie la niste versuri din Scrisoarea III de Mihail Eminescu:

    „Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni!
    I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!”

  3. Bine ca nu sunteti membru PNL, ramaneti un PZD-ist rosu si in cerul gurii. Cu un asemnea „specimen” PNL ar fi chiar de rasul curcilor.
    Ramaneti asa cum sunteti, un slugoi devotat, al celor care va platesc simbria.

Comentariile sunt închise.