Title: Inteligența artificială – scutul virtual împotriva amenințărilor cibernetice

0

Description: Află cum poate inteligența artificială să ne protejeze împotriva amenințărilor cibernetice și care este rezultatul războiului dintre om și AI.

Încă de la lansarea conceptului de inteligență artificială (AI), oamenii au privit-o ca pe o amenințare cu un potențial ridicat de risc. Numai că oamenii au uitat că singurul lor dușman este tot omul. 95% dintre scurgerile de informații și dintre atacurile cibernetice se datorează omului, care facilitează accesul la date prin greșelile pe care le face.

72% dintre afaceri pot fi mai bine protejate împotriva atacurilor cibernetice de noile tehnologii AI. În acest moment numai 5% din datele companiilor sunt protejate în mod real. În timp ce oamenii se tem de amenințările inteligenței artificiale, atacurile sunt desfășurate de alți oameni.

Cum ne poate proteja inteligența artificială împotriva atacurilor cibernetice?

Lunar, peste 4800 de site-uri sunt infestate cu viruși informatici, iar la nivel de companie, peste 53% dintre acestea oferă acces la peste 1000 de fișiere cu date sensibile angajaților lor. Peste 300 de miliarde de parole sunt utilizate la nivel global, iar 36 de miliarde de înregistrări au fost expuse în urma atacurilor informatice în primele 6 luni ale anului 2020. Aceste date ne indică nivelul de fragilitate a sistemelor de protecție actuale, dar și necesitatea implementării unor soluții AI mult mai complexe.

Criptarea datelor în format AES pe 128 sau 256 de biți că în cazul platformelor de cazinou de pe https://cazinoro.com/ este una dintre soluțiile împotriva amenințărilor cibernetice. Utilizarea tehnologiei de criptare blockchain (folosită pentru protejare monedelor virtuale) reprezintă o altă soluție. Numai că inteligență artificială propune variante și mai avansate pentru protejarea datelor. De exemplu, folosirea IoT într-un sistem 5G poate expune întreaga rețea prin “virusarea” unui singur dispozitiv.

Așa că AI vine cu alternative de tip OCR (recunoașterea optică a caracterelor) sau modelul comportamental al utilizatorului (IOB). Aceste tehnologii permit corelarea mult mai rapidă și mai eficientă a anumitor modele comportamentale și stoparea instant a oricărei tentative de expunere a datelor. Sistemele de autentificare pe bază de amprentă digitală și facială sunt completate de modul de tastare, astfel încât orice acțiune de expunere a informațiilor personale să fie imposibilă. Inteligența artificială oferă mai multă siguranță decât sistemele clasice de protecție!

Care sunt domeniile cele mai expuse atacurilor cibernetice?

Piața opțiunilor de protecție la nivel global avea o valoare de 103 miliarde de dolari în 2020. Până în 2022 va atinge un prag de 133 de miliarde de dolari. Printre cele mai expuse domenii se numără sănătatea (93% dintre companiile care activează în acest sector au avut parte de cel puțin un atac cibernetic). Domeniul financiar are cel mai ridicat nivel de date sensibile care sunt expuse unor astfel de atacuri (21%). Rețelele de aprovizionare din diverse domenii au fost ținta a peste 78% dintre atacurile cibernetice din 2019.

Criza sanitară din 2020 a crescut nivelul atacurilor informatice cu 300%, cel mai important domeniu fiind cel bancar (o creștere de 238%). Munca de acasă a fost “vinovată” de 20% din breșele de securitate la nivelul companiilor. Iar noile tehnologii de stocare a datelor în cloud au fost cu 630% mai atacate în timpul pandemiei. Încă un motiv ca inteligența artificială să devină scutul virtual al societății moderne împotriva amenințărilor cibernetice!