Pescuitul cleanului la spinning

0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.


În această săptămână vă prezentăm Pescuitul cleanului la spinning. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la Total Fishing, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară.
Ce este cleanul
Cleanul este un membru al familiei ciprinidelor. Este un pește de apă dulce rece și curgătoare. Îl găsim în mod uzual în lungimi de 25 – 30 de centimetri. Trăiește până la 22 de ani și poate atinge în cazuri excepționale 90 de centimetri și maxim 8 kilograme. Cleanul este un pește omnivor, extrem de vorace. Insecte, broaște, pești, fructe, șoareci, raci. Este un pește activ că perioadă de hrănire pe întregul an.
Unde îl găsim
Nu este un pește greu de găsit, atât vreme cât înțelegem ce areal preferă. Cleanul este un pește prezent atât în Europa în regiunile colinare și de șes, cât și în Asia Mica. Cu precădere, vom găsi clean în apele curgătoare cu apă limpede și rece. Prefera cursurile de apă mijlocii în locul celor mari. De asemenea poate fi găsit și în lacuri. Capacitatea de adaptarea la diverse condiții a acestui pește este ridicată. Prefera zonele cu albie tare, zone nisipoase pietroase sau argiloase. Dacă fundul apei e mâlos, nu e clean în zonă.
Metode de pescuit
Prin prisma varietății dietei, cleanul poate fi pescuit prin mai multe metode. Prima condiție este adaptarea stilului și echipamentului de pescuit la zona unde trăiește. Fiind cu precădere un pește răpitor prezent în ape curgătoare, există limitări în ce privește lanseta sau mulineta la care apelăm. Primăvara insectele și cărăbușii sunt principala sursă de hrană a cleanului. În anotimpul călduros, își extinde meniul și va lua în vizor racii. O pradă relativ ușoară pentru un pește adaptat traiului în ape curgătoare. Toamna, își schimbă ținta către broaște și pești care încep să cârduiască și se pregătesc de iernat. Având o dieta bazata pe anotimp, anumite stiluri de pescuit dau randamanet ridicat în fața altora. Ca idee generală totuși, cleanul se poate pescui în trei metode : la spinning cu năluci artificiale, la fly cu imitații de insecte ( uneori strimere mici ) sau la staționar cu momeală vie în tehnica de pescuit la bologneza sau feeder. Un amănunt important și nu de mulți știut este că în cărțile de specialitate, cleanul este considerat că fiind un pește nocturn ca perioadă de hrănire.
Spinning la clean
În metoda de spinning la clean, nu ai cum să dai greș. Animarea unei năluci de mici dimensiuni care imită pești sau insecte va da rezultat. Contează însă să apelam la echipament adecvat care să ne permită atât lansarea nălucilor de mici dimensiuni (și ușoare) cât și rezistența în timpul drill-ului cu un clean. Faptul că în majoritatea cazurilor, pescuitul la clean se va desfășura pe ape curgătoare, implică anumite fire, lansete și mulinete care să ofere o rata de recuperare pretabilă unui astfel de areal.
Echipament spinning
În majoritatea cazurilor, talia exemplarelor de clean în zona de șes este în jurul valorii de 20 până la 30 de centimetri. Excepțional, se pot captura și cleni de 50 de centimetri. Talia peștilor uzuali, impune o abordare cu echipament ML (medium light ) și/sau UL (ultra light). Între cele două clase de echipament , argumentul final îl are năluca prin greutate, volum și evoluție.
Fire pescuit
Se poate pescui atât cu fire textile cât și cu fire tip monofilament. Diametrul este redus și în directa legătură cu năluca. Particularitățile nălucilor artificiale pentru clean vor fi un indiciu în ce privește firul care vă ajunge pe mulinetă. Exista plusuri și minusuri între textil și monofilament la clean. Este un pește care se bazează foarte mult pe simțul vizual. Având o vedere bună, anumite culori îl pot deruta și poate renunța la urmărirea nălucii. Firele textile vor oferi distanța în lansare. Acest lucru permite abordarea unor zone mult mai generoase fără că pescarul să se relocheze. Cleanul este destul de sperios și este indicată cât mai puțină mișcare la malul apei. Totuși, nălucile mici de clean cum ar fi voblerele de tip UL (ultra light) sau lingurițele rotative nu vor ajuta firul textil în urma lansării. Viteza apei în deplasare va pune linia din apă în dificultate. Recuperarea este una moderat rapidă din doua motive: animarea nălucii și tensionarea firului în curentul apei. Altfel apar încurcăturile și implicit ratări. Dacă viteza apei este considerabil mai mare decât rata de recuperare a mulinetei, se va instala și oboseala pescarului și uzura în echipament. Firele de tip monofilament sunt mai ușor de controlat. Sigur că rezistenta unui monofilament raportat la un textil, necesită modificări în diametru. Greutățile reduse ale nălucilor și diametrele ridicate ale firelor principale de tip monofilament pentru clean sunt în antiteză. Apare primul minus : distanța în lansare. Este considerabil mai mică. Avantajul este că monofilamentul prin construcție, nu este la fel de afectat de debitul apei ca firul textil. Dacă rămâne ușor netensionat pe luciul apei, nu va genera bucle sau porțiuni submerse. Se comportă constant de la lansare până la recuperare.
Lansete pescuit la clean
Atât lansete UL cât și ML se pot utiliza la clean în tehnica spinning. Dacă râurile vizate sunt mai adânci, atunci și nălucile vor fi mai mari și pretabile acestor ape. Dacă discutăm de voblere, atunci barbetatele care ating și 1,5 metri solicită mult lanseta. Cauza este evoluția acestora. Are la baza animarea nu numai prin tracțiune ci și animarea datorat de apă curgătoare. Totuși, cele doua clase de lansete de spinning la clean sunt oarecum la limită. Un UL poate fi o lansetă de spinning de până în 7 grame iar un ML una între 3 și 12 grame. A nu fi confundate cu lansetele de bait finesse care deși vin pe aceleași gramaje uneori ca ML-urile, constructiv prezintă alta rezistență pentru alte specii de pești. În general, lansetele de clean la spinning sunt relativ mici ca lungime și sunt din clasa lansetelor moderate ca acțiune. Lansetele de tip fast sau extrafast nu sunt o alegere inspirată. În funcție de nălucă pot fi lansete blectorate sau lansete cu vârf tubular. Pescuitul la clean cu năluci moi ( shad-uri, twistere) poate fi practicat cu lansete atât UL cât și ML blectorate.
Mulinete pescuit
Pescuitul pe ape curgătoare la clean implică mulinete a căror rata de recuperare se apropie de viteza apei în traducere. Spre exemplu pe un râu mijlociu cu un debit moderat , o mulinetă de clean corectă va fi una cu un tambur de 2000 (clasa de diferențiere) și cu o rată de recuperare de 5.2 :1 . Dacî râul are un debit slab , atunci modele de 1000 sau 1500 pot fi pescuite fără probleme. Contează foarte mult rata de recuperare și echilibrarea ansamblui total lanseta/mulineta. Fiind un pescuit activ care necesită multe lansări, mulineta va trebui să fie ușoară. Modelele de mulinete pretabile la clean intră în palierul 1000 – 2000 (mărimea tamburului). O mulinetă de 2500 poate fi la limita superioară.
Năluci de clean
Varietatea de năluci pentru clean este mare. Există produse dedicate acestui pește. Atât reactive cât și năluci soft pot fi utilizate fară probleme. Anumite porțiuni de apă vor da randament mai bun dacă se va pescui la clean cu năluci moi. Totul ține de conformația râului în sectorul vizat și de anotimp. Voblerele și rotativele se aleg la fel, în funcție de sezon. Trebuie să reflecte sau să imite hrana naturală a cleanului din perioada anului. Altfel, vor fi multe partide cu rezultate slabe sau deloc. În mod general, pescuitul la clean cu năluci are la bază câteva cifre care reflectă lungimea totală a nălucii și greutatea acesteia. Cifra trei (3) a devenit un “oarecare” standard la clean. Reflectă lungimea totală a nălucii. Pescarii cu experiență au ajuns la această concluzie în urma partidelor efectuate. Li se alătură și constructorii de năluci în aceasta teorie. Nu este greșit să luați în calcul și nălucile de 5 centimetri. Mai ales în zona de voblere. Pot fi năluci selective, care să atragă atenția exemplarelor de clean mai mari. În urma unui atac finalizat cu un drill, este bine să încercați să mențineți contactul vizual cu peștele. Veți descoperi că în urma lui se mai pot găsi minim doi cleni care sunt interesați de “hrana” celui înțepat. Dacă vin în urma alti cleni, înseamnă că năluca este bună. M.D.