La o cafea cu dl Apostoliceanu

21
  • Din punctul meu de vedere



Mi-am propus de mai multe ori să îl sun pe dl Apostoliceanu și să îl invit la o cafea, dar m-am tot răzgândit. Precizez încă de la început că nu e deloc sigur că invitația mea ar fi fost acceptată, fiecare om e liber să își bea cafeaua cu cine crede de cuviință. Cert este că m-am întâlnit nu de mult cu dl Apostoliceanu pe holurile Consiliului Județean și când am vrut să îl salut a întors capul. Ori poate mi s-a părut, poate a fost o întâmplare.


Adevărul este că nu am dușmani sau cel puțin eu nu dușmănesc pe nimeni. Sper că nimeni nu mă dușmănește, desi în această privință nu sunt chiar așa de sigur. Unii îi privesc pe ziariști cu ochi răi desi fără ei n-ar putea trăi.
Aș fi dezamăgit să mă dușmănească dl Apostoliceanu, cu toate că n-ar fi exclus ca în urma articolelor în care l-am criticat să nu mă simpatizeze. Nu l-am atacat însă la persoană, așadar poate să nu mă simpatizeze dar în același timp nici să nu mă dușmănească.
Naiba știe cum stau lucrurile.
Ceea ce vreau să spun este că m-am răzgândit, nu îl mai invit la cafea pe dl Apostoliceanu, nici pe el, nici pe dl Gelu Tofan. M-am iritat pe o chestiune încât este exclus să îi mai invit în viitorul apropiat. Repet, nu e deloc sigur că o invitație din partea mea ar fi acceptată. Atâta doar că invitația asta este, cel puțin acum, exclusă.
Vă iau pe domniile voastre, eventualii cititori ai acestor rânduri, drept judecători, vă rog să îmi spuneți dacă am sau nu dreptate că am renunțat la invitație.
Iată motivul meu.
De curând, PNL Argeș a emis un comunicat de presă în care se spun următoarele:
” Astfel, Gentea a fost ani de zile consilier local, președinte PSD Pitești și președinte al Comisiei de Urbanism din Consiliul Local Pitești. Din funcțiile deținute, Gentea se putea opune investițiilor la care, astăzi, îi este rușine și să taie panglica. “Veceul smart”, după cum spune chiar dânsul, de 400.000 euro, nu s-a teleportat în proiect.”
Este vorba despe toaleta publică din Piața Primăriei care a costat, din câte înțeleg, patru sute de mii de euro. Comunicatul vrea să spună că investiția este exgerat de scumpă, iar actualul primar, din postura sa de consilier local și șef al comisiei de urbanism, s-ar fi putut opune proiectului.
Dați-mi voie la o paranteză.
Când noi, românii, ieșeam pentru prima oară în țările din Vest, obligatoriu rămâneam surprinși de toaletele publice moderne și curate, fără să ne întrebăm cât costă. Acum, Piteștiul are o toaletă publică nu la nivelul anului 2021, ci la nivelul anului 2050, cel puțin. În mod sigur, vizitatorii orașului vor aprecia faptul că piteștenii și-au permis o asemenea investiție care e posibil să fie unică în România.
Costă această toaletă publică fix patru sute de mii de euro ? Granitul, lifturile și echipamentul sofisticat ar spune că, într-adevăr, costă scump. Dar chiar atât ? Iertați-mă, nu am de unde să știu, dar cred că nu e bine să criticăm costurile unei investiții fără să avem toate datele problemei.
Cred că noi, românii, avem un reflex, cum se construiește ceva de lux, începem să spunem că s-au risipit sau chiar s-au furat banii publici. Nu cred să existe vreo investiție în Pitești care să fi scăpat de astfel de acuzații în ultimii 30 de ani.
Poate că totuși toaleta publică nu face banii, dar e suficient să vrea un procuror să facă pipi acolo și, suspicios prin natura meseriei, să deschidă un dosar. Abia atunci ne-am lămuri, dar până una alta să ne bucurăm că există o asemenea expresie a modernității.
Revin însă la comunicatul PNL care vrea să îl scoată vinovat, alături de fostul primar, pe actualul. Trec peste faptul că orice comisie, așadar și cea de urbanism, unde a fost șef dl Gentea, are aviz consultativ, trec și peste chestiunea că un proiect nu depinde de votul unui consilier.
Trec peste toate acestea și ajung la dl Apostoliceanu.
Dl Apostoliceanu era viceprimar pe când aproiectul a fost discutat și aprobat. Totuși, comunicatul PNL evită să spună acest lucru.
În mod normal, însuși dl Apostoliceanu era dator moral să scrie două rânduri pe Facebook și să dreagă busuiocul, să spună că dacă e să găsim mai mulți vinovați, atunci el e mai vinovat decât Gentea.
Mă credeți că dacă dl Apostoliceanu făcea asta, m-aș fi dus plin de emoție să beau o cafea cu un asemenea om ?
Desigur, PNL Argeș face ce vrea, iar șeful departamentului de comunicare al liberalilor poate oferi publicului orice comunicat dorește. Dar în fața unei asemenea șmecherii mă simt jenat, îmi e mie jenă de jena lor, cum se spune.
În fond, de ce să vrei să îi fraierești pe cetățeni cu asemenea texte ? De ce să crezi că piteștenii sunt atât de naivi încât să nu își aducă aminte că până acum vreo șase luni dl Apostoliceanu era membru PSD și viceprimar, pentru ca apoi să devină liderul liberalilor din CL și, ce să vezi, consilier personal al președintelui Camerei, Ludovic Orban ?
Comunicatul îl acuză pe dl Cristian Gentea că se preface că nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase. Dar dl Apostoliceanu ce se prefece că nu a mâncat și nici nu-i miroase gura ?
Poate ceva chiar mai urât mirositor decât usturoiul, poate ceva ce are legătură cu investiția în discuție ?
O fi politica de moravuri ușoare, dar nici chiar așa.
Desigur, democrația s-a născut ipocrită. Marseilleza a fost compusă de un ofițer regalist și adoptată drept imn național de o Convenție republicană care a omorât mii și mii de nevinovați sub pavăza Declarației Drepturilor Omului și Cetățeanului.
Da, aceste lucruri s-au petrecut, însă nu aveam de gând să îl invit la o cafea pe tartorul revoluției de la 1789, Maximilien de Robespierre. Aveam de gând să învit la cafea un cetățean al zilelor noastre pe nume Sorin Apostoliceanu.
Pe care evident că nu îl urăsc.
La fel de evident este însă că nici nu-l mai invit.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


21 COMENTARII

  1. După cum se știe, dl. Sorin Apostoliceanu a fost membru PSD până în august 2020. Între 2016 și 2020 a fost viceprimar, ba chiar și primar (în locul suspendatului Cornel Ionică, tot PSD) pentru o perioadă. O poveste cu pesedisti, care nu ar mai fi fost scrisă dacă dl. Apostoliceanu rămânea cuminte la PSD.
    Edilii unui oraș european modern pun multe alte investiții înaintea unui WC scump cât un bloc mai mic de locuințe. Vocea cetățeanului, ai cărui bani au fost cheltuiți pe ce au dorit edilii, nu se aude în articol. Doar cafeaua nebauta își trimite printre oameni aburii amețitori.

  2. Pitestiul nu merita nici macar un wc de 10 000 de euro…avand in vedere ca majoritatea cetatenilor se sparcaie prin tufisuri cand ii apuca si sunt la nivel de educatie si igiena extrem de jos.
    Toti tipa ca e scumpa dar nu s-a uitat nimeni cat costa un element antivandalism. In plus au votat cu doua maini si PNL si PMP acum 2 ani. Doar circ si panarama , nimic n-o sa faca astia 4 ani decat sa se certe in consiliu.

  3. 1 Am aflat pe surse ca Apostoliceanu a intors capul atunci cand l-a vazut pe ziarist doar din cauza faptului ca ii intrase un fir de praf in ochi.
    2. Alte surse ne spun ca fratele geaman al ,, veceului ’ , subteran se afla la suprafata intr-o zona linistita a orasului si are o alta destinatie.
    3. Tot in categoria anomaliilor alesilor , mai intra fantana cantatoare de doar un milion de euro, viitoarea Sala a Sporturilor construita in mijlocul drumului si fara parcare, blocuri construite peste case , treceri de pietoni in intersectii etc.
    4. Ziaristul cafegiu mai face o gafa pe final si poceste numele Imnului Frantei care de fapt este ‘La Marseillaise’.
    Te asteptam si joi… si poate ceva mai pregatit.

    • Antonim, „hunter” neînfricat de erori, știi tu unde s-a intonat prima data cântecul ce avea sa devina imn national ? ai calcat tu măcar un pas pe unul din trotuarele Parisului ? ai avut măcar o data ocazia sa vizitezi un muzeu din Paris , dar din Romania ? știi tu oare unde este Franța si cu cine se învecinează ??? Vai steaua ta de papagal răsuflat !!!

      • E jenant si penibil pentru ziarist atunci cand cititorii ii descopera greseli impardonabile. Sa-i iei apararea pentru asta, e la fel!
        Mai ales ca ne relateaza, de cate ori gaseste pretextul, despre studiile sale din capitala Frantei.

        • De fapt încearcă să se apere singur. Îi plac doar aplaudacii, iar mediocritatea articolelor îl fac bădăran și violent verbal. Și atunci devine un comentator iritat de ironiile celorlalți. În afară de Albota, am mai văzut și noi câte ceva.

          • Voi nici nu stiti unde este Albota pe harta judetului ,sarmanilor ! Voi ati vizitat doar Piata Primariei. Si ce v-a impresionat pe voi cel mai mult a fost „veceul”. Era si normal pentru ca dimineata pe racoare e cam incomod sa mergi tooocmai in fundu’ gradinii pentru necesitati asa cum sunteti voi obisnuiti. Asa ca puteti comenta in continuare subiectul vostru preferat: WC…veceu….ve-ceu !

  4. Un ziarist onest ar fi investigat de ce un WC public a costat sute de mii de euro. Cum nu e cazul, grija ziaristului este ca Apostoliceanu nu-și recunoaște vina care, este adevărat, exista!
    Asa ca, sa fie clar, meritul construirii WC-ului aparține în exclusivitate PSD! Nu mai întreb ce ar fi făcut alte orașe cu acești bani ca ma apuca revolta… Iarăși!

  5. ” Sper că nimeni nu mă dușmănește, desi în această privință nu sunt chiar așa de sigur „.
    Destul de sigur poti sa fii ca nimeni nu te dusmeneste … cel mult te compatimeste ; n-asa, ca te unse la suflet precum o zarazara necoapta ?

    • Bentonime ce te-nfoi ma asa ! Te-au demascat si acum iti arati subtirimea ideilor ? Nici sa combati miștourile elegante nu esti in stare. Sari tot cu agresivitate rurală brutala si miticaneasca . Destul de ieftin pentru unul care se lauda ca a văzut muzee si trotuare straine.

      • Sa-i devoalam si identitatea, este acel actor si amator si amarat, care ne ameninta cu iesirea din scena. Probabil lipsa aplauzelor l-au facut sa revina…Si placerea bolnava de a fi jigodie!

        • Coco, mă dezamăgești, nu sunt eu Bentonim. Uită-te la stil, la punctuație, etc. Nu știu ce ți-a venit să mă faci jigodie, ultima dată, în problema cu Teatrul Al. Davila, m-ai apreciat. Nu ripostez, nu vreau să intru în probleme ,,vespesianice”. Să fii sănătos! A.R.

  6. Văd pe Grupul ,,Piteștiul de altădată….” imagini cu centrul plin de verdeață, fără pavele, curat și de bun simț. Anii 60, 70, 80. În Piața Primăriei, pentru a mai atenua puțin din priveliștea de ,,granit”, ar trebui puse niște vase mari tip ghiveci, cu mesteceni, care ar putea fi mutate când este vreo ,,manifestație”. Altfel, ce s-a făcut, rămâne bun făcut, nu le ia nimeni pe lumea cealaltă. Toate se compensează în lumea asta. Îmi aduc aminte de Dumitru Sechelariu, de la Bacău, care spunea că dorește să fie îngropat cu mâinile afară ca să se vadă că nu a luat nimic cu el.
    P.S. Unii se comportă și ,,adună” de parcă ar fi nemuritori! Dar când vine doamna cu coasa, regretă amarnic. Prea târziu!

  7. Ziaristul bășicat a coborât cu liftul din fotoliul de ziarist, a îmbrăcat hainele de Bentonim și și-a pus poalele-n cap în fața comentatorilor. Furios și aprig la mânie încearcă să-și acopere incompetența și limitele printr-un limbaj grosolan, de mahala. Arăt poate el.

  8. „Arăt poate el ”

    incheie comentariul ultima tinichea din multimea de anonimi. Nu sariti „la blocaj” niciunu’ pentru e semnala eroarea ???

  9. Care eroare?! Că e corect,, atât poate el „. Grea gramatica pentru ,, mardare „?

    ATẤT, ATẤTA, atâți(a), atâtea, adv., pron. nehot., adj. pron. nehot. I. Adv. (Mai ales în forma atât)

    • Pentru tine, pinguinule „Arăt” este tot una cu „Atât” ???
      Eu pot sa înțeleg ca poate fi o greșeală de dactilografiere dar, ceilalți pinguini de-ai tai cu icter pe piele si pe neuroni au semnalat cu surle si trâmbițe chestiuni asemănătoare ca fiind grave greșeli gramaticale. Aici e diferența , sa vedeți si voi ăștia gălbejiții cat venin aveți in vene.

  10. Mai lăsați-l cu scrisul articolelor în pace, pentru că e prins acum cu alte preocupări. Omu’ a ajuns la 5 neveste, a intrat în play-off și are meci greu cu Constantin-Anton-Călin Popescu-Tăriceanu, cel supranumit și „inimă zburdalnică”.

    • Cat poti fi de josnic, cata lipsa de bun simt si educatie ! Niciodata nu stii ce iti poate aduce soarta, badaranule, nu intrii niciodata cu bocancii in viata altei persoane speculand eventualele derive – inerente dealtfel – ce pot apare fara sa poti riposta. Bravo mamei/tatalui tau care ti-au dat o astfel de educatie ! Probabil esti vreun „pocit” sau ai vreo meteahna de te ocolesc femeile si de aici aceasta frustrare.

Comentariile sunt închise.