- Din punctul meu de vedere
Avem proteste de stradă și, la prima vedere, ele nu sunt organizate de cei doi mari falsificatori ai mișcărilor sociale, anume serviciile secrete și sindicatele. Problema care se pune este să vedem în ce măsură protestatarii protestează pentru chestiuni serioase și în cunoștință de cauză.
Nu îmi aduc aminte să fi văzut vreodată la noi un protest în cunoștință de cauză. Așa ar fi fost dacă ar fi protestat pensionarii pentru nerespectarea legii pensiilor, ori profesorii pentru că nu s-a respectat legea salarizării, ori studenții deoarece li s-a tăiat gratuitatea călătoriilor cu trenul.
De data asta, cred că protestatarii au fost în cunoștință de cauză, dar nu acea cauză despre care vorbește PSD. Pur și simplu, s-a protestat împotriva purtării măștii și împotriva restricțiilor.
Este ca și cum ar fi protestat caii împotriva șeii și hățurilor.
Măsurile sociale de protecție împotriva Covid-19 au fost în toată Europa primite cu neîncredere și revoltă, o bună parte a populației neînțelegându-le utilitatea. Ce e drept, nici cei care au luat aceste măsuri nu le-au fundamentat pe studii științifice pentru simplul motiv că omenirea nu a realizat asemenea cercetări.
De pildă, nu există nicio dovadă științifică pentru a susține că închiderea magazinelor cu câteva ore mai devreme reduce rata de infectare. Nu putem spune nici că nu o reduce deoarece ne izbim de aceeași problemă, anume lipsa studiilor științifice.
Adeseori, oamenii de știință procedează intuitiv și compensează lipsa cercetării științifice cu o opinie de specialitate. Nu știu cum este în alte țări, dar la noi gestionarii pandemiei nu sunt nici epodemiologi, nici sociologi. Raed Arafat este medic de urgențe, pandemia este o urgență, dar în alt sens decât cel clasic. Nici colonelul dr. Valeriu Gheorghiță nu este epidemiolog. Individul care coordonează Grupul de comunicare strategică nu are nici măcar studii superioare, la fel ca și ministrul Sănătății.
Mărurile anti – pandemie nu au fost bine explicate, nu s-au bucurat de credibilitate, nu au avut autoritate științifică.
Trebuie să admitem faptul că nu există încă o ramură știițifică a măsurilor care trebuie luate în caz de pandemii. Probabil că ea va fi dezvoltată de acum înainte, ca o domeniu interdisciplinar.
Autoritățile aveau datoria să compenseze lipsa fundamentului științific printr-o comunicare empatică.
Cum să comunice empatic criminalul cu victima, hoțul cu păgubașul ? Imposibil.
Sunt de părere că atât Klaus Iohannis, cât și premierul Cîțu, precum și Orban, Barna, Cioloș au conștiința sau măcar complexul psihologic al faptului că nu lucrează pentru poporul român, că sunt la comanda altor poli de interese. Așa stând lucrurile, acești oameni nu pot avea o comunicare caldă și convingătoare cu românii.
În paranteză fie spus, niciun președinte în afara lui Emil Constantinescu nu a fost cald și empatic cu poporul, argument pentru a crede că au fost, mai mult sau mai puțin, sub comanda altora.
Oamenii mai în vârstă, care au familie și responsabilități, au acceptat ca pe o fatalitate măsurile luate de autorități și transmise pe un ton autoritar. Era de așteptat ca tineretul să nu înțeleagă și să nu vrea să se supună.
Protestele din aceste zile au drept combustibil frustrarea față de măsurile anti-pandemie.
Se știe însă că există în ființa umană și tensiuni inconștiente care izbucnesc sub diverse pretexte. Nu este exclus ca protestele să exprime și o nemulțumire politică mai amplă, dar ea rămâne difuză câtă vreme nu este conștientizată și exprimată ca atare.
Nu am auzit lozinci care să se refere la vânzarea domeniilor strategice ale economiei, la vânzarea la bucată a Ardealului și, în genere, a pământului țării, nici la împrumuturile dispărute în buzunarele guvernanților, nici la miliardele de euro prevăzute să intre în conturile unor ONG-uri controlate de USR etc.
Așa se face că protestele de acum sunt superficiale și se transformă într-un alibi pentru guvernanți.
În cea de a doua seară în care am văzut tineri ieșind în stradă, mi-am notat următoarele idei:
” Protestele le pică mânușă nenorociților care, la o adică, vor da norodului capul lui Arafat. O plată mai ieftină pentru atâtea crime economice nici că mai există.
Câteva mii de tineri fac mult zgomot pentru nimic, se bat cu morile de vânt legitimând o putere jefuitoare, vasală așa-zișilor parteneri strategici. Când se va sfârși pandemia, va fi deja îngenuncheată România.
Nici în visele lor cele mai frumoase nu sperau asasinii economici de la Palatul Victoria că protestele vor fi atât de naive ca motivație și mesaj. Să muți închiderea magazinelor cu o oră în vreme ce amanetezi bugetul cu un deceniu e culmea politicii.
Acum, se observă cu și mai mare claritate ce partid paiață poate fi AUR, inamicul ”botnițelor” și, amicul fără voie al prădătorilor.
În fine, mai rămâne să îl vedem pe Cîțu urând României proteste plăcute, ceea ce, în sinea lui, probabil chiar o spune.
Dacă nu a pus nimeni la cale această diversiune, e cu atât mai grav, înseamnă că am ajuns să ne tragem singuri de păr încercând să ieșim din groapa în care am căzut.
Ne revoltă amenzile de câteva sute de lei, nu devalizarea economiei de sute de miliarde, ceea ce bandiții aplaudă.
Dovedim o imaturitate incredibilă, cu stupefacție o spun dar devine din ce în ce mai clar că ne merităm soarta ca popor”.
După ce am mai chibzuit la ceea ce se întâmplă, rămân la aceeași părere, anume că puterea instalată în România cu ajutorul sponsorilor din exterior, putere trădătoare, dispusă să vândă țara pentru bani mai mulți în cont, se bucură văzând că i se reproșează obligativitatea purtării măștii și închiderea devreme a magazinelor.
Este bucuria criminalului acuzat că a traversat strada pe roșu.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)