Simfonie, în primă audiție locală la Filarmonică

0

  • În cadrul unui concert omagial Camille Saint-Saëns



Melomanii sunt așteptați în acestă seară, de la ora 19, la Filarmonica Pitești, unde va fi organizat un concert dedicat marelui compozitor francez Camille Saint-Saëns, de la moartea căruia se împlinesc 100 de ani.


La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Alexandru Iosub iar alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești, se vor afla soliștii concertului, violoncelistul Paul Oneci și violonista Simina Croitoru.
Programul concertului cuprinde: Lebăda pentru violoncel și orchestră, Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră în si minor și, în primă audiție locală, Simfonia nr. 2 în la minor.
Soliști cu un palmares bogat
Născut la Piatra Neamţ, dirijorul Alexandru Iosub urmează Şcoala de muzică din localitatea natală, Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi şi Conservatorul de muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. De asemenea, este absolvent al Facultăţii Instrumente-Canto, secţia vioară. A desluşit tainele dirijatului cu maeştrii C. Calistru, G. Vintilă şi Constantin Bugeanu. A fost violonist la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, dirijor la Teatrul Liric din Craiova şi dirijor la Filarmonica „Oltenia” din Craiova, unde funcţionează şi în prezent. A colaborat cu filarmonicile din Arad, Bacău, Botoşani, Braşov, Craiova, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Rm. Vâlcea, Sibiu, Teatrul Liric Craiova, Teatrul Muzical Galaţi, Teatrul Naţional de Operetă Bucureşti. A dirijat peste o mie de spectacole lirice de operă, operetă, balet, concerte de gen, peste 500 de concerte simfonice, de muzică de cameră, educative sau de divertisment. A mai condus orchestra Filarmonicii Piteşti în stagiunile precedente. Simina Croitoru face parte dintr-o familie de muzicieni, fiind fiica Ioanei şi a lui Gabriel Croitoru. Încă de la vârsta de şapte ani a cucerit primele premii la concursurile internaţionale de vioară. Absolventă și a masterului la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, tânăra violonistă a susţinut recitaluri la Ateneul Român, Sala Dalles, Academia de Muzică, Sala Radio şi la filarmonicile din Braşov, Oradea, Ploieşti, Cluj, Bacău, Piteşti. A concertat alături de Orchestra Simfonică Bucureşti şi Orchestra Simfonică Sonderhausen din Germania. A participat la turnee artistice, susţinând concerte televizate în: Italia, Austria, Germania, Elveţia, Republica Cehă, Ungaria, Turcia. Şi-a perfecţionat studiile la Academia de Muzică Franz Liszt din Weimar. A mai fost prezentă alături de Filarmonica Piteşti în stagiunile trecute, bucurându-se de succes. Născut în 1985 la București, Paul Oneci este absolvent al Univerității Naționale de Muzică, la clasa profesorului Aurel Niculescu. Laureat a numeroase concursuri naționale și internaționale, a susținut, ca solist, concerte în Europa și Asia, dar și recitaluri camerale. A primit din partea Colegiului Pro, o academie pentru tinerii superdotați, Diploma de Excelență în Muzică Clasică. Este de la înființare, din 2007, angajat al Filarmonicii Pitești, iar din 2015 este și profesor de violoncel la Liceul „Dinu Lipatti” din Pitești. I.Ivănoiu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.