Pandemia încotro?

0

  • Conf dr. Adrian Tase



Veștile bune vin, în primul rând, din țara noastră. E o reală plăcere ca, după atâta timp, să fim din nou fără mască, deocamdată în spații deschise neaglomerate. Totuși, până la declararea oficială a stingerii pandemiei mai avem de așteptat, în cel mai bun caz câteva luni, dacă vaccinarea va decurge bine.


În SUA, pentru prima dată în aproape un an, se înregistrează mai puțin de 30.000 de cazuri noi pe zi, mai precis 25.700. Aproape 50% dintre americani au primit deja cel puțin o doză de vaccin și, deși ritmul a scăzut, trendul este crescător cu circa 2% pe săptămână. Și numărul pacienților spitalizați este la cel mai mic nivel din ultimele 11 luni.
Pe primul loc la vaccinare este statul New England, în timp ce statele din Sud se mișcă mai greu. Acum, când au rămas de vaccinat persoanele mai refractare, este nevoie de tehnici motivaționale pentru a convinge populația. De asemenea, unitățile mobile sunt în creștere.
Din cauza faptului că virusul continuă să prezinte mutații, vaccinurile trebuie actualizate, iar a treia doză, la interval de un an, devine necesară. După Pfizer, și Moderna are un studiu de confirmare a eficienței și tolerabilității la adolescenți de 12-17 ani, aprobările de la FDA și EMA fiind iminente.
În New York, se dorește reluarea cursurilor fizice, din toamnă. Iar maratoniștii se pregătesc să alerge prin metropola americană, în prima duminică din noiembrie.În urmă cu câteva zile, s-a desfășurat online Congresul de Cardiologie American de primăvară. Interesant este faptul că, exceptând două sesiuni despre efectul COVID-19 asupra cordului, s-a revenit la temele de cardiologie dinaintea pandemiei, cum sunt completitudinea revascularizației, anticorpii monoclonali, inteligența artificială și machine-learning, cardiooncologie, reabilitare, fibrilația atrială discretă după consumul acut de alcool, etc.. Se speră că, lucrările Congresului de Cardiologie American de toamnă, din noiembrie, să fie on-site.
Și în Europa infecțiile cu coronavirus sunt în scădere, cu 60% față de luna trecută. Totuși, procesul este fragil și oficialii îndeamnă la vigilență. În urmă cu câteva zile, statele membre ale UE au căzut de acord să redeschidă granițele pentru călătorii vaccinați sau venind din țări cu risc mic de transmitere a bolii. Destul de mulți europeni se grăbesc să se vaccineze pentru ca doza a doua să nu-i prindă în concedii. În țările proaspăt ieșite din lockdown, au crescut meteoric vânzările la mountain bikes.
Amenințare în creștere în Marea Britanie cu varianta B.1.617.2, cu potențial mai mare de contagiozitate decât tulpina care a generat atacul devastator din iarnă. Mulți germani și-au anulat, din acest motiv, călătoriile în Marea Britanie.
Spitalele din Osaka sunt depășite de avalanșa de cazuri grave. În Tokyo și Osaka se practică vaccinarea în masă, mai ales că Olimpiada este aproape.
După aproape un an de normalitate, în Taiwan au reapărut cazuri noi.
Din Noua Zeelandă, aflam un secret al succesului: peste 50.000 de persoane au evitat pandemia prin izolare la domiciliu, suportând costurile aferente!
În sfârșit, OMS oferă 200 milioane doze de vaccin Johnson & Johnson țărilor foarte sărace.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.