Reconstituirea unui grup de infanteriști la Mateiaș!

0
0



Detașamentul Mateiaș a participat la activitățile oferite publicului cu ocazia Nopții Muzeelor, la Mausoleul Eroilor de la Mateiaș, eveniment organizat sub egida Muzeul Campulung Muscel.


O ocazie extraordinară de interacțiune cu publicul după o pauză prelungită, într-un loc încărcat de istorie și care ține veșnic aprinsă flacăra cinstirii înaintașilor care s-au jertfit în confruntările dramatice ale primului război mondial.

,,După un an greu pentru reconstituirea istorică din România, ne-a făcut o deosebită plăcere să ne putem reuni (unde altundeva decât la Mausoleu, pentru început) pentru a arăta publicului vizitator ce înseamnă dedicație, motivație, angajament și respect pentru tradițiile militare naționale’’, au declarat voluntarii Detașamentului Mateiaș la evenimentul organizat în parteneriat de muzeul din Câmpulung și Asociația #Historiarenascita. La evenimentele organizate la mausoleu, au participat şi muscelenii, care, după perioada de pandemie, au dorit să retrăiască evebnimentele, asa cum le trăiau înainte. Spre surprinderea multora adulţi, copiii de la 3 sau 4 anişori în sus, au fost activi la eveniment, au defilat, au cântat şi s-au jucat, chiar dacă activitatea s-a petrecut de la miezul nopţii.

Despre Detașamentul Mateiaș!
Detașamentul Mateiaș își propune reconstituirea unui contingent de infanteriști români din cadrul Regimentului Infanterie 70 Muscel, regiment ce a activat cu eroism în anii 1916 – 1918, perioadă în care România a fost implicată în Primul Război Mondial.

Pentru eroismul și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă, atât prin rezistența extraordinară din toamna lui 1916 în ,,bătălia trecătorilor” pe culoarul Rucăr – Bran, când a fost unul din pilonii Grupului Nămăești, cât și în marile bătălii de pe frontul din Moldova din vara anului următor, Regimentul 70 Muscel a fost distins cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a. Prin activitatea sa, Detașamentul Mateiaș aduce un omagiu atât eroilor din cadrul Regimentului 70 Muscel, căzuți în greii ani ai războiului pentru Reîntregire, cât și tuturor celor care s-au jertfit în cumplita conflagrație ce a zguduit lumea în urmă cu un secol. B.Radu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.