Vasilache și Mărioara

10

  • Din punctul meu de vedere



Fiindcă îi iubesc pe cei care, precum copiii, cred că păpușile de la teatrul de păpuși nu au păpușari, le voi spune o poveste veche.


În jurul anului 250 înainte de Hristos, un consilier al regelui indian Chandragupta a scris un tratat de manipulare în care găsim câteva idei adorabile. Iată ce scrie consilierul Kautilya, laudat fie-i numele pentru că i-au trecut prin cap aceste minunate idei:
”Inspectorul general va solicita locuitorilor de la orașe și sate, dacă este nevoie, contribuții, pentru a duce la bun sfârșit anumite lucrări. Agenții secreți vor vărsa o sumă ridicată, în mod public, pentru a servi drept pildă și pentru a permite regelui să ceară tot mai mult și de la alți supuși. Falși învățăcei vor aduce reproșuri celor care vor da mai puțini bani. Oamenilor bogați li se va cere să verse maximum de aur pe care îl pot da. Cei care vor face donații regelui din averile lor, de bunăvoie și cu generozitate, vor fi onorați, primiți la curte și decorați. Agenți secreți deghizați în magicieni vor lua banii comunităților păcătoase sub pretextul de a le proteja. Se va provoca o stare de panică anunțând sosirea unui demon aflat pe un arbore din oraș, în care va fi pitit un om ce va scoate tot soiul de sunete diavolești, după care, un agent al regelui deghizat în ascet va strânge bani de la oameni în vederea alungării demonului”.

V-a plăcut ? Haideți să vedem ce frumoase expresii a folosit Kautilya, dragul de el:
– Agenți secreți.
– Falși învățăcei.
– Stare de panică.
Au trecut aproape 2300 de ani de când a fost scris acest text, în cadrul unui tratat care se cheamă Arthasastra, adică Știința Statului, dar degeaba, sunt printre noi cetățeni care nu admit în ruputul capului că sunt mințiți și manipulați.
De ce ?
Pentru că ei sunt macho, pe ei nu-i păcălește nimeni.
Sanchi !
Nenea Lucian Boia, istoricul care scoate câte o cărticică de Paști și de Crăciun, pentru a avea și el ce pune pe masă, a publicat o nouă lucrare care se cheamă ”Mitul democrației”. Dintr-o sută de oameni care văd cartea în libării și îi citesc titlul, probabil că o cumpără trei. Ceilați 97 au prilejul să afle și să li se înfigă în inconștient ideea că democrația este un mit ca oricare altul.

Dacă citești cartea, vezi că nenea Boia a fost onest cu cei care au dat banul, arătând că:
”Funcția mitului este aceea de a păătrunde esența fenomenelor cosmice și sociale și de a exprima valorile și proiectele unei comunități. Mitul nu e nici adevărat, nici neadevărat. El definește, într-o manieră concretă și simbolică, o credință și un obiectiv de atins. Și pune în felul acesta societățile în mișcare”.

Nenea Kautilya, acum 2300 de ani, scria pentu regele lui, în vreme ce nenea Boia scrie pentru noi toți, drept dovadă că au fost făcute unele progrese.
Haideți să vă stric începutul de săptămână și să vă mai spun ce zice nenea Boia:
– ”Într-o societate inegalitară, suveranitatea poporului riscă să devină vorbă goală, fiindcă această suveranitate este confiscată de cei privilegiați”.
– ”Este în joc și problema competenței. Ușor de zis că fiecare decizie trebuie să aparțină poporului. Întrebarea e dacă poporului are suficientă competență pentru a se pronunța. De fapt, discutăm de dragul discuției. Dintotdeauna guvernanții au guvernat și nu poporul. Și ar fi naiv să credem că exact în momentul când actul de guvernare a devenit extrem de tehnic și specializat, tehnologia electronică va în toarce lucrurile în favoarea unei largi democrații participative”.
”Din această dilemă nu puteți ieși…Am zis”, adică nu am zis eu, a zis-o nenea Farfuridi.
Pe scurt și pe înțeles.

Când eram mic, la marginea micuțului oraș Râmnicu Vâlcea, unde am văzut lumina zilei, se făcea târg și în târg era teatru de păpuși, cu Vasilache și Mărioara. Dădeau părinții mei 1 leu să intru și să mă holbez la marionate.
Se băteau Vasilache și Mărioara mai ceva decât Orban și Cîțu.
Problema care se pune este când își dă seama omulețul că păpușile sunt manevrate de mâini nevăzute. Opinie:
– Unii nu își dau seama toată viețișoara lor și la maturitate scriu pe Facebook comentarii stupide, ca și cum păpușile politice ar avea propria lor viață.
Vai de oamenii care nu au fost în copilărie la teatrul de păpuși și mai ales vai de cei care nu văd niciodată, cu ochii minții, păpușarii.
Închei astăzi cu o notă optimistă, cu o poveste adevărată tot de pe timpul când în India erau mari regi cu regate uriașe.
A fost o dată ca niciodată un rege pe care îl chema Așoka.

Așoka (304 – 232 î.Hr.), nepotul lui Chandragupta , a fost al treilea și cel mai mare conducător al Imperiului Maurya. A dus imperiul la extindere maxima cucerind nenumărate ținuturi printre care și regiunea Kalinga, cucerită după o bătălie extrem de sângeroasă, în urma cărora au murit peste o sută de mii de oameni. Apele râului Daya, de lângă câmpul de luptă, s-au înroșit de sânge. Așoka era hindus, dar după această bătălie s-a convertit la budism și a devenit cel mai bun om de pe planetă.
Regele Așoka a mai trăit mulți ani și a cheltuit sume uriașe de bani pentru a răspândi în regatul său ideea că oamenii trebuie să fie buni și respctuoși, că nu facă niciodată rău, să nu mintă, să nu asuprească.
Supușii regelui Așoka au devenit fericiți.
Regele locuia într-un palat numit Kotrocheni.
(Propoziția de mai sus e o glumă. Proastă).
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


10 COMENTARII

  1. Sunt atât de multe comentarii la editorialul acesta! Oare de ce?
    Clădit din citate consistente (ale anticilor si ale lui Boia), într-o ordine și logică pe care sper că măcar editorialistul o înțelege (acum), articolul de față nu prea spune ceva. Să fie măsura de 2000 de cuvinte de vină?
    Și-o fi dorit autorul să fie amuzant? Dar citindu-l nici de râs nu-ți prea arde.
    Poate doar Vasilache și Mărioara să ne facă să râdem, dacă mai există pe undeva pe la bâlciuri.

  2. L-am citit pe Boia (desi nu i-am cumparat cartile, ci le-am descarcat de pe saituri care se ocupa cu publicarea lor fara plata drepturilor de autor).

    Auzisem de cartea sa de capatai, „Istorie si mit in constiinta romaneasca” – acea carte care l-a propulsat in lumea scriitorilor postdecembristi pe o pozitie de mare vizibilitate, si pentru critici si pentru admiratori.
    Se gaseste usor de descarcat, iar cititul ei a fost o revelatie.

    Se intelege de la sine ca opiniile lui Boia sunt contrare celor exprimate de dl. Smeoreanu pe teme precum suveranismul si patriotismul. Ma gandesc cum ar rade Boia in barba daca ar citi in editorialele Smeoreanu ca Liviu Dragnea este ultimul patriot in viata care a mai incercat (si reusit, zic unii) sa mai salveze cate ceva din suveranitatea Romaniei in lupta cu UE si multinationalele.

    Pentru a nu-l judeca pe Boia pe baza parerilor unora si altora, va invit sa-i cititi macar cartea care l-a facut „crucisatorul istoriografiei romanesti” (parafranzandu-l pe CTP care isi lauda ziarul Adevarul, trecand cu vederea derapajele din iunie 1990).

  3. Sau, daca vreti, diferenta dintre Lucian Boia si nenea Smeoreanu e ca aceea dintre Festivalul de Teatru de la Sibiu si parangheliile cu datul peste cap pe cimentul din fata Primariei Pitesti al copiilor de 5 ani pentru a o distra pe Vasilica Viorica…

    • Mai taci dracului din gură, veterinarule, că nu te pricepi la nimic. Te-ai dus la Sibiu ca o ghină, cu ploaia și frigul, ai plecat bou și te-ai întors vacă. Meriți cu prisosință această caracterizare. Până la tine eu nu am întâlnit un individ atât de dușmănos cu un om care are doar ,,vina” că e mult mai inteligent și mai bine pregătit decât tine. Sconcsule!

  4. Doar injurii, nu comentarii, argumente, idei. Multă ură cand nu este „putirință”. Măcar puțină rușine de ar fi.

    • Păi dacă ăsta cu cimentul (?) din fața Primăriei o cere? Unde dai (în editorial) și unde crapă (în capul lui)!

      • Alegerea pseudonimelor arată ca ai un nivel de inteligență redus. Încerc să ghicesc motivele care te fac un nesimțit și, prin eliminare, rămân doar cele medicale. Doar dacă, cine știe, nu te-o fi bătut iarăși nevasta.
        În concluzie, ești un rebut! Ți-o spun prea mulți ca să nu-i iei în seamă.

        • Ha, ha, ha…văd că ești obișnuit cu bătuta de la consoartă. Le ai și cu rebutatu’.
          Doar voi, inepții de dreapta, vreți să aveți întotdeauna dreptate și când vă prind unii la înghesuială și vă ard câte o scatoalcă de sarcasm, vai, vai, cauze medicale…Suntem mult mai sănătoși decât voi, și la cap și la trup.

          • Nu reușești niciodata să te opresti înainte de a deveni ridicol. În mintea ta ai impresia ca cele 7-8 înjurături folosite îți rezolva problema sau pot fi numite sarcasm. Sincer, ai mari probleme de la gât in sus!
            P.S. Dacă ai „cojones” folosește un singur pseudonim, așa cum, bravo lor, fac alții!

  5. SocRat(on)e, dacă tu te juri că utilizezi doar acest pseudonim, o s-o facem și noi. Doar că vom fi ce-am fost și din ce în ce mai mulți. Dreapta voastră impotentă și servitoare (inclusiv la acte LGBT), ne-a dus la dezastru. O să vă fugărească populația pe străzi.
    Să i-o spui lu’ Mutu, că tu și proștii tăi (bine v-a zis Smeoreanu!) nu ați postat și ca ,,anonimi” ( denumire corectă, sunteți insignifianți, incolori și insipizi dar inodori nu, puțiți a prostie).
    P.S. Asta este dreapta:
    ,,Sic(ă) și tranzit gloria (i)mundi, Câțu și ,,prefesionala”!
    Un simplu huoooooooo, din toată inima…

Comentariile sunt închise.