Medici acuzaţi de ucidere din culpă!

0



Dosarul de ucidere din culpă, în care doi medici de la Spitalul Municipal Curtea de Argeş au fost trimişi în judecată după moartea unui băieţel în vârstă de 8 ani, bate pasul pe loc. Deşi dosarul a fost introdus pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeş, în februarie 2020, acum, după un an şi jumătate nu dă semne că se va încheia curând. De altfel, chiar procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş, au sesizat acest lucru şi au cerut strămutarea procesului. Curtea de Apel Piteşti a respins cererea, miercuri, judecarea urmând să continue la Judecătoria Curtea de Argeş.


Pe data de de 17 aprilie 2015, în jurul orei 19.30, pentru că acuza dureri abdominale acute. Copilul a fost internat de către medicul de gardă Sanda Cernat, fiindu-i stabilit diagnosticul de gastro-enterocolită acută. A doua zi, de copil s-a ocupat medicul Tomiță Perju, cel care era, la data faptei, șeful Secției Pediatrie a Spitalului Curtea de Argeș. Copilul a murit pe 18 aprilie 2015, în jurul orei 18.00, la mai puțin de 24 de ore de la internarea sa. Cei doi medici au fost trimişi în judecată după ce tatăl băiatului, Florin Turcu, a făcut plângere acuzându-i pe medici de moartea fiului său.

Dosarul ucidere din culpă, 851/216/2020, a fost înregistrat pe 27 februarie 2020, la Judecătoria Curtea de Argeş. În proces, parte responsabilă este chemat şi Spitalul Municipal Curtea de Argeş. Medicii pediatrii, Sanda Cernat şi Tomiţă Perju, inculpaţi, sunt acuzaţi de procurori că „nu au acordat dispozițiile legale care reglementează activitatea de pediatrie și protocolul existent la nivelul spitalului astfel încât au acordat asistență medicală în mod necorespunzător minorului, în vârstă de 8 ani. Nu au efectuat investigații paraclinice obligatorii, iar în lipsa acestor investigații paraclinice investigațiile clinice efectuate au fost insuficiente pentru diagnosticarea corectă a pacientului, provocând astfel din culpă decesul minorului”. Motivul invocat în apărarea medicilor a fost faptul că în cadrul spitalului nu existau specialiști care să-și desfășoare activitatea în laboratorul de analize medicale și în unitatea de imagistică, cele două unități fiind practic nefuncționale în timpul weekend-ului.

Judecătorii vor să afle de ce nu au fost efectuate analizele

Dosarul a stat în camera preliminară din 9 aprilie când a avut loc primul termen până pe data de 25 iunie 2020 când a fost dată decizia de începere a judecăţii. Primul termen de judecată, pe fond, a avut loc pe data de 19 septembrie 2020. Au urmat trei termene, la toate fiind cerută amânarea procesului din diverse motive. La ce de-a patra şedinţă de judecată, magistraţii au emis o adresă către Spitalul Municipal Curtea de Argeş şi Spitalul de Pediatrie Piteşti, prin care au solicitat,„a se comunica, dacă analizele menţionate în Raportul de expertiză INML, puteau fi efectuate în acel moment, respectiv în data de 17.04.2015-18.04.2015, sau nu. Să se comunice dacă exista vreun protocol sau vreun ordin al ministrului, care să permită efectuarea acelor analize în regim de urgenţă, în weekend, în caz afirmativ, care era perioada medie de primire a rezultatelor acestor analize. Se emite adresă către Spitalul de Pediatrie Piteşti, pentru a se comunica dacă în perioada weekendului, respectiv în data de 17.04.2015-18.04.2015 se efectuau analizele de laborator, în caz afirmativ, urmând a se comunica care este perioada medie de răspuns la aceste analize. În caz negativ, urmează a se comunica ca în cazul primirii unui pacient, şi neexistând posibilitatea efectuării analizelor de laborator, care era procedura, unde se transporta bolnavul, în caz de urgenţă”, după cum se precizează în sentinţă din data de 10 mai. În iunie 2021, când a avut loc al cincilea termen de judecată reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş au cerut strămutarea dosarului.

Părinții cer daune de 500.000 euro

Ieri, magistraţii Curţii de Apel Piteşti au respins cererea, de strămutare. Procesul va continua la Judecătoria Curtea de Argeş.. Părinții victimei s-au constituit părți civile în cauză solicitând daune morale de 500.000 de euro. În cauză, Spitalul Municipal Curtea de Argeș este parte responsabilă civilmente. Medicii aveau încheiate poliţe de asigurare privind malpraxisul medical. Următorul termen va avea loc pe data de 20 septembrie. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi cei doi medici riscă pedepse cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.