Alte noutăți din pandemie

0

  • Conf. Dr. Adrian Tase



China a vaccinat 73% din populație, depășind pragul psihologic de 1 miliard. În SUA, baschetbalistul LeBron James s-a vaccinat, influențând pozitiv campania națională. Campania de vaccinare din România s-a mai înviorat în ultima săptămână. Oricum, mai avem mult de lucru pentru a ajunge la un procent onorabil.


Înca este binevenită vaccinarea, pentru a salva țara de „fenomenul Lombardia”.
Echivalentul pentru România valului IV a 1000 de morți pe zi din Italia valului I este de 400 de morți pe zi. Avem deja 200 și trendul este ascendent. Vaccinarea este recomandată la toți adulții, exceptați fiind doar cei imunocompromisi și cei care au făcut boala Covid în ultimele 6 luni.
În schimb, la booster suntem fruntași.
Doza a treia este recomandată persoanelor vârstnice. Prima pacientă din lume imunizată cu boosterul este o britanică de 91 de ani. De asemenea, recomandarea este pentru persoane de 18-65 de ani cu boli cronice și pentru rezidenții din aziluri.
Este important de știut că trebuie să fi trecut minimum 6 luni de la vaccinarea inițială.
Pentru cei nehotărâți, dozarea anticorpilor sanguini poate fi decisivă.
Mai mulți experți susțin strategia mix-and-match, în care boosterul se face cu alt vaccin decât inițierea. De exemplu, pacient vaccinat cu ARN mesager (Pfizer sau Moderna) primește adenovirus (AstraZeneca sau Johnson&Johnson) sau invers, subiectului imunizat cu adenovirus i se administrează ARN mesager. Această strategie se aplică în Marea Britanie de câteva săptămâni și, pe măsura acumulării datelor, se vor efectua și studii.
Poziția oficială a FDA este că boosterul cu Pfizer crește răspunsul imun, dar și regimul curent oferă încă o protecție solidă împotriva bolii severe și decesului.
20 milioane de americani pot face doza a treia imediat, alți 60 de milioane fiind eligibili până la sfârșitul anului.
Pfizer-BioNTech este sigur și foarte eficient la copii de 5-11 ani.
Italia și Germania iau măsuri anti-pandemice prin generalizarea pașaportului de sănătate pentru accesul la locul de muncă, respectiv plata testelor pentru cei aproape 30% nevaccinati.
După Danemarca, Spania se pregătește să îndepărteze restricțiile Covid.
În contrast, mulți tineri iranieni își amână nunțile și caută căi de a părăsi țara care stagnează economic și politic.
Vorbind la summit-ul virtual Covid de la Organizația Națiunilor Unite, Președintele Biden a cerut liderilor mondiali, executivilor farmaceutici, filantropilor și societății civile să identifice un plan consensual global de lupta împotriva pandemiei, având la baza vaccinarea lumii și aprovizionarea cu oxigen.
Antonio Guterres, secretarul general al ONU avertizează că războaiele, schimbările climatice și Covid contribuie la cea mai mare cascadă de crize din vremurile noastre.

Dezinformarea despre ivermectin și Covid a tulburat veterinarii și fermierii care se bazează pe acest medicament.