Cadrele didactice au sărbătorit ieri Ziua Educației

0

  • Elevii nu au făcut cursuri, iar mesajele au venit din toate părțile



Elevii şi preşcolarii nu au făcut cursuri ieri de Ziua Internaţională a Educaţiei, care este sărbătorită în fiecare an pe 5 octombrie, începând cu anul 1994. Ziua a fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor. 


Pentru ca această zi să fie recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice Education International a lansat, la 5 octombrie 1994, o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional la nivel mondial. În ţara noastră, Ziua Educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret).

“Semn nobil, de carte”

Inspectorul școlar general din Argeș, Alina Manea a transmis un mesaj colegilor de breaslă: “În calendarele din lumea întreagă, 5 octombrie poartă semn nobil, de carte. Sfințenia și lumina cărții ne ating și ne fac mai buni pe noi toți, amintindu-ne, o dată în plus, de măiestria celor care fac ca visurile noastre să se înfăptuiască: educatori, învățători, profesori. După cei care ne-au dat viață, dascălii sunt oamenii care ne sunt neîndoilenic cei mai dragi. Sunt oamenii care, cu pasiune și migală, cu responsabilitate și profesionalism, modelează caracterul și educația fiecăruia dintre noi. Sărbătoarea Zilei Mondiale a Educației îmi oferă prilejul de a le mulțumi tuturor celor implicați în procesul educațional al tinerilor pentru dăruirea și pasiunea pe care o au în educarea și formarea tinerilor noștri. Profesorul ne este alături în călătoria conștientă către sine, în drumul spre versiunea noastră cea mai bună, având puteri nebănuite, capacitatea de a transforma fiecare zi într-o experiență întemeietoare și de a adăuga sens existenței noastre. În acest mod, actul învățării devine durabil, educația ne îmbogățește cu noi competențe și idealuri, școala se redimensionează ca spațiu al virtualităților infinite. În Japonia, singura categorie profesională pentru care există derogarea de a face plecăciuni în fața împăratului este cea a dascălului. Asta pentru că împăratul consideră că, fără profesori, nu pot exista conducători de stat. Fac o plecăciune în fața dascălilor noștri, colegii mei, oferindu-le răsplata pe care o merită. La mulți ani, dragi colegi, educatori, învățători, profesori, să rămâneți sănătoși, curajoși, încrezători! La mulți ani tuturor celor care fac ca școala argeșeană să crească, să înregistreze rezultate remarcabile, să se racordeze permanent la Saeculum și să dea dovadă de reziliență!”

“Sunt partenerul dumneavoastră”

De asemenea și primarul Mioveniului, Ion Georgescu a ținut să transmit un mesaj cadrel didactice din oraș, din județ și din țară: “Ziua de 5 octombrie este desemnată, pe plan mondial, sărbătoarea profesională a cadrului didactic sau Ziua Mondială a Educaţiei. Această sărbătoare nu are rolul de a omagia doar munca profesorilor şi a dascălilor, ci trebuie să reprezinte un prilej de reconştietizare a rolului pe care educaţia în sine îl are pentru orice stat. Sărbătorirea Zilei Mondiale a Educatorului îmi oferă prilejul de a le mulțumi tuturor celor care sunt implicați în procesul educațional al tinerilor din comunitatea noastră pentru dăruirea și pasiunea pe care o au în îndrumarea și educarea copiilor noștri. Îmi doresc ca în continuare să formaţi viitori adulţi responsabili pentru oraşul Mioveni, iar în acest proiect eu sunt partenerul dumneavoastră” S.M.