Cine sunteți dumneavoastră, antivacciniștilor?

28

  • Din punctul meu de vedere



Nu întâmplător folosesc formula de politețe. Nu cred că pot disprețui pe nimeni, indiferent ce ar face, mai ales că am tendința, ca psiholog, să explic orice faptă prin tot felul de determinări. Totuși, există liberul arbitru, poate că e doar o pojghiță foarte subțire a personalității, dar asta ne face reponsabili de opțiunile noastre, sută la sută.


În aproape un an, de când există vacciniști și antivacciniști, m-am întrebat zilnic cine sunt antivacciniștii și ce vor ei. Concluzia mea:
– Antivaccinismul este o formă de inadaptare la societate. Dacă admiți că liderii acestei lumi au riscat să nenorocească miliarde de pământeni prin vaccin, atunci e clar că dacă ai putea, ai părăsi planeta.
– Antivaccinismul este o ușoară formă de paranoia, mai accentuată la unii, precum madam Șoșoacă. Antivacciniștii sunt dintre aceia care înclină să considere că omul nu a ajuns pe lună, totul fiind o înscenare în deșertul Nevada, că extratereștrii sunt printre noi, că Turnurile Gemene au fost dărâmate chiar de americani.
– Antivacciniștii au un complex de inferioritate manifestat ca o formă de superioritate, vor să arate neapărat că ei sunt altfel decât ceilalți, că nu fac parte din turmă.
– Unii antivacciniști își maschează ignoranța prin această poziționare. Cu toate că, în genere, nu deschid nicio carte, nu se uită la documentarele științifice și au fost corigenți la școală, declară plini de vanitate că vor mai multe informații cu privire la vaccin înainte de a se ”înțepa”.
Printre antivacciniști se află și medici. Cu ei, sunt două explicații:
– Nici chiar medicii nu sunt feriți de inadaptări sociale și complexe de inferioritate, ori de o înclinație spre paranoia.
– Există, din păcate, absolvenți cu notă mică ai facultăților de medicină, medici care au lipsit la cursurile de genetică sau la cele despre imunizare. Între noi fie vorba, ar fi ideal, deși este imposibil, ca pe ușa fiecărui cabinet medical să fie afișată foaia matricolă a doctorului care se află înăuntru. Sunt absolvent de Psihologie și vă spun că toți colegii care au încheiat cu media sub 8,30, dacă s-au apucat de orice formă de terapie, mai mult au nenorocit oameni, decât i-au făcut bine.
După cum observați, nu am spus, fiindcă nu asta gândesc, că antivacciniștii sunt proști, deși mulți proști sunt antivacciniști. Este vorba mai mult de un anumit tip de personalitate. Iată ce personalitate:
– Oameni care, în genere, nu au încredere în alți oameni, oricât le-ar fi de apropiați.
– Oameni care consideră că după ce au ieșit din casă riscă să fie la orice pas mințiți sau chiar jecmăniți.
– Oameni care, în genere, nu au prieteni buni, cărora să le împărtășească secretele lor.
O categorie aparte sunt cei care, având unul sau mai multe dintre ingredientele psihologice despre care am amintit, au o uriașă neîncredere în stat și guvern.
O asemenea uriașă neîncredere am și eu, atâta doar că aici este vorba despre un complex de factori de putere care se pot controla unul pe celălalt. Guvernele marilor puteri, OMS, Big Pharma au luat de comun acord decizia vaccinării și până în prezent nu a transpirat nicio informație că toți acești factori s-ar fi pus de acord să riște viitorul omenirii. Asta pentru că:
– Niciun guvern nu își dorește să rămână fără guvernați, ori să asigure spitalizarea milioanelor de oameni care ar suferi efecte adverse în urma vaccinului. Un caz aparte îl constituie Israelul, care a fost prima țară care a reușit vaccinarea în masă. Nu cred că bănuiește cineva că Poporul Ales a fost împins spre un Holocaust medical. De altfel, sunt sigur că Mossad a avut agenți chiar și în laboratoarele unde s-au dospit vaccinurile.
– OMS poate fi implicată politic la vârf, dar din această organizație fac parte somități ale lumii medicale.
– Big Pharma nu ar avea niciun interes să se compromită, iar omenirea să se întoarcă la plantele medicinale.
Desigur, există un risc al vaccinării, dar factorii de încredere sunt copleșitori. În fond, există riscuri dinainte de a ne naște, este posibil chiar să fim avortați, ori să murim la naștere. Apoi, riscurile continuă să ne întâmpine pe toată perioada vieții, în niciun moment nu suntem full safe. Fără să am nici cel mai mic dispreț, dimpotrivă, față de antivacciniști, cred că omenirea a progresat și va progresa prin celălalt tip de oameni, prin cei care găsesc un modus vivendi cu statul, cu puterea seculară, cu riscurile. Acum, lăsând la o parte orice teorie, fac un apel la antivacciniști să își calce pe inimă și să se vaccineze. Dincolo de orice, vaccinarea este un gest nu doar pentru sine, ci și pentru ceilalți, acordă drept la viață celor care suferă de boli grave, împiedică replicarea virusului în alte variante, decongestionează sistemul de terapie intensivă.
Merită să îți asumi riscuri îndepărtate și vagi, ba chiar incerte, pentru un beneficiu imediat și sigur.
Cine sunteți dumneavoastră, antivacciniștilor ? Cred că în niciun caz nu sunteți oameni răi, nici egoiști. Nu cred că ego-ul dumneavoastră este atât de inflaționist încât să nu vă permită compromisul (din punctul dumneavoastră de vedere) vaccinării. Cred cu tărie că cine nu se vaccinează este vinovat pentru punerea sa în pericol, pentru riscul de a-și traumatiza familia, pentru nebunia de a contribui, chiar și infinitezimal, la sporirea numărului deceselor de Covid.
Victime care sunt deja catastrofal de multe, de când scriu, cred că au murit de Covid cel puțin 10 oameni, în România.
Cine sunteți dumneavoastră, antivacciniștilor, ca să-i omorâți pe alții ?
Chiar așa.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


28 COMENTARII

  1. Bravo Domnule…ai punctat bine cateva aspecte vizavi de antivaccinisti.Cand e cazul te injur ,cand e cazul te felicit :))Acum e cazul sa te felicit !

  2. Bravo, un incompetent de jurnalist, un manipulator, ar trebui sa-ti vezi de chilotii din cur, cand o sa faci medicina atunci vei avea dreptul sa vorbesti, in niciun caz sa judeci si sa manipulezi, acelasi comunist cu gandire precara ai ramas.

  3. Din nou, un comentariu excelent ! Probabil ca ar mai fi multe de spus, doresc doar sa subliniez un aspect : daca privim puțin spre zona nord-vestica a Europei observam procente mari de vaccinare. Sunt tocmai zonele vizate de către cei ce vor sa emigreze din Ro. De ce ? simplu, pentru ca sunt tari cu un înalt nivel de civilizație, tari care sunt dezvoltate economic si, nu in ultimul rand tari care au in spate o ISTORIE pe baza căreia promovează adevăratele valori.
    O sa spuneți ca sunt încălcate drepturile fundamentale ale omului, ca sunt manifestații si la ei, si ..?
    Pădure fără uscaturi nu exista iar procentele de vaccinare si situația mortalității vorbesc de la sine

  4. M-am vaccinat fără ezitare. Mai întîi cu Pfizer (cu rapel cu tot) și, de curînd, cu a treia doză (tot Pfizer). Între timp (după rapel) am făcut și boala (patru zile de spitalizare) și mi-am întrebat prietenii doctori de ce m-am mai vaccinat, dacă tot am luat virusul. O fi avînd dreptate madam Șoșoacă?! Nu! – mi-au spus ei. Dacă nu erai vaccinat, făceai o formă mult mai gravă a infecției. Oricum, acum sînt bine. Și precaut în continuare. Dar citind presa, uitîndu-mă la televizor și auzind de jur împrejur tot soiul de opinii catastrofale, contradictorii, emise, toate, cu certitudinea ultimă, mă întreb pe ce lume sînt.

    Admit că – nu pentru prima dată – „competența” supremă a științei se dovedește plină de fisuri și ușor ridicolă: te lauzi că ai ajuns pe Lună și pe Marte, că ai lămurit misterul „găurilor negre”, că ai descoperit teoria relativității și ai chivernisit fizica cuantică, dar te dă peste cap o zgaibă microbiană, capabilă să omoare milioane… Pe de altă parte, deși „absolutismul”, suficiența cu care se manifestă „competența” științifică apar, adeseori, grav fisurate, nu pot răsturna, cu un absolutism simetric, ierarhiile priceperii raționale. Știu că medicina nu poate face minuni. Dar dacă am crampe stomacale, mă dor dinții, sînt hipertensiv sau copiii și nepoții mei încep să tușească îngrijorător, nu stau pe gînduri. Nu-l sun pe dl Dan Bittman pentru ajutor. Prefer să mă sfătuiesc cu medicul de familie sau cu un alt specialist, acreditat profesional să se ocupe de problemele mele de sănătate. Dacă un medic îmi recomandă o cură de vitamina C, nu-l întreb pe Garcea ce părere are. Ceea ce e mai grav este că, de la o vreme, nici medicii nu par să mai cadă de acord asupra crizei prin care trecem. Am văzut, de curînd, o emisiune de televiziune în care, de dragul (fatal) al rating-ului, erau invitați în platou doi clinicieni cu acte în regulă, dar bucuroși să se contrazică unul pe altul cu „argumente” științifice. Păi, atunci ce să mai cred? Ce să mai înțeleagă bietul cetățean sufocat de amenințări de tot soiul, cînd doi „savanți” își trag covorul de sub picioare? După care apar și cohorte întregi de politicieni, mînați de vitale lupte de partid, deciși să-și lichideze adversarii „în numele” adevărului „de specialitate”…

    O evoluție spectaculoasă a „subtilității” hermeneutice care a cuprins mase largi de concetățeni trece însă dincolo de tezele și soluțiile propuse de meseriile consacrate. Adevărul despre pandemie nu mai ține de domeniul medicinei, al epidemiologiei, al terapeuticii curente. În joc intră teoria conspirației, „oculta mondială”, amenințarea cipurilor introduse șmecher, prin vaccin, în sîngele nostru, ca să fim manipulați de „statul paralel”. Farmaciști hulpavi, organizații mondiale manipulatorii, organizații criminale de tot felul pun mînă de la mînă ca să stăpînească planeta, fie ea și decimată, pustiită de un virus inventat, fabricat în laboratoare obscure. Pe scurt: nu mai credem în ce știu specialiștii, dar credem în ceea ce, de fapt, nu știe nimeni cu exactitate, pariem pe semiobscurități SF, pe scenarii totodată haioase și apocaliptice. Sau pe statistici simple: vaccinul are periculoase efecte secundare (ca și cum paracetamolul nu are…), unii vaccinați (totuși) se îmbolnăvesc, orice regulă de prevenție e un act discriminatoriu, un atentat la libertate, la drepturile omului, la supraviețuirea economică și morală. După decenii de dictatură comunistă, suportate mai curînd răbdător, acum se umplu piețele cu militanți curajoși ai egalității, ai excluderii instituțiilor „oficiale” din parcursul vitejesc al propriei biografii (incluzînd dreptul de a muri pe cont propriu, nu urmînd indicațiile unor despoți inumani).

    Să nu uităm și contribuția Bisericii noastre la dezbaterea națională. E de remarcat că Patriarhia a știut să se pronunțe adecvat și mai curînd solidar cu precauțiile forurilor laice orientate spre diminuarea riscurilor sanitare. Pe de altă parte, nici aici nu lipsesc oarecari tensiuni. La Constanța perorează un ierarh radical, sigur de buna lui comunicare cu Providența. Sinodul nu-l confirmă, dar el are ceva din vitalitatea revoluționară a unui soi de Lenin pravoslavnic. Oricum, tot e mai bine decît să adopți ideologia unui stareț din Neamț, care le explică enoriașilor săi că vaccinul te acoperă de solzi și te transformă în vampir! Aici nu mai e vorba de derapaj necreștinesc sau de gafă teologală. E vorba, pur și simplu, de șubrezenie intelectuală și alunecare spre caricatură.

    În marginea acestor perplexități melancolice, adaug o rapidă paranteză. De mai multă vreme, citesc pe diferite site-uri declarații amănunțite ale unor mari medici autohtoni care fac reclamă, nu cred că de pomană, unor medicamente absente din circuitul pieței farmaceutice și care trebuie, deci, comandate individual (și repede, căci – ni se spune – stocurile și promoțiile sînt pe ducă). E vorba de antidiabetice și hipotensoare. Ca unul care mă lupt medicamentos, de decenii, cu diabetul zaharat de tip 2 și cu tensiunea crescută, aflu, panicat, că ceea ce medicii specialiști mi-au recomandat, dintotdeauna, drept tratament nu e doar ineficient, ci direct primejdios. Aoleu! Păi, atunci ori milioane de inși sunt, ca și mine, pe mîna unor asasini nemiloși, ori medicii care spun asta sînt niște infractori periculoși și ar trebui ca forurile competente să ia măsuri prompte și drastice pentru a-i evacua din atenția publică. Dar nu-mi fac iluzii. E libertate. Fiecare face și spune ce vrea și dă colțul într-o nobilă euforie a libertății!

    Autorul articolului Andrei Plesu – un om poate nu exagerat de „destept” dar infinit mai intelept decat toti fraierii comentatori antivaccinisti.

    • In loc de ,,halatu’, halatu'” se va citi ,,vaccinu’, vaccinu'”!
      Iar pentru jignirile necuvenite aduse, la ,,Orbule” trebuie adăugat ,,Cutră”!

  5. Cata nedreptate aveti dle Smeoreanu!
    V-ati intrebat oare daca exista si oameni in zona de mijloc, nici pro si nici contra, mai degraba reticienti si nu inadaptati social asa cum numai un dinozaur pro comunist ca dvs. ii putea cataloga?
    Vorba unui clasic: „astept ceva mai bun, mai sigur!”. Pana atunci, poti sta linistit ca eu chiar am grija de sanatatea mea si a ta respectant masurile de bun simt si nu pentru ca sunt impuse ci pentru ca educatia ma ajuta.
    Pe langa categoria de reticienta mai este cea de frica. Frica ca vaccinul le poate aduce mari probleme medicale atunci cand sunt suferinzi de boala tiroida sau alergii severe. Sa vezi ce frumos e cand intri in soc anafilactic dupa prima doza de Pfizer si abia esti salvat! Dar, nah, e mai bine sa arunci cu noroi asa cum de multe ori ai facut-o. Sanatate maestre!

  6. Doar o zicere, fără comentarii:
    Un ministru este lăudat de subalternii săi pupincuriști:
    Dle Ministru, v-ați vaccinat printre primii, ce curaj, ce determinare, ați vrut să dați un exemplu, țineți la compatrioți!
    Ce mă? Curaj și determinare pe dracu să vă ia! Frica de moarte, bă, asta a fost! Că am nevastă tânără…iar de compatrioți mă doare în paișpe…să-mi fie mie bine, n-am treabă cu populimea!

  7. „se subînțelege din context” …cat ești de inteligent, de subtil, de ironic, de…..
    Mai ai frați pe-acasă ?

    • Nu mai am frați acasă dar fac eu cât șapte! Ca să nu mori de ,,curiositate” îți servesc un context: la cât este de deștept, dl Smeorenu poate fi chiar ministru!

  8. Smeorene, poate o sa platesti vreodata pentru atacurile imunde impotriva nevaccinatilor. Sau o sa suferi o ,,compensare”, ca Dumnezeu nu doarme. Daca nu sunt platite, probabil ca este vorba despre o oftica majora; ai fost pacalit cu doua doze si cand ai vazut ca trebuie si a treia, urmeaza a patra, a cincea e pe teava, s.a.md., au intrat dracii in tine. Reciteste-ti facatura, vezi realitatea si daca ai creier, o sa-mi dai dreptate!

    • Va scrie fără îndoială recomandarea si va adăuga invariabil apelativul „ma, boule”!!!!
      Altfel, când vei ajunge la ATI vei vrea, vei ruga, dar, va fi prea târziu , ma boule !
      Si in fond, ce avem de pierdut ?…doar încă un bou …

Comentariile sunt închise.