Un medic condamnat, altul achitat!

0

  • În dosarul „Mită pentru pensii”



În 2016 au fost trimiși în judecată Valeriu Azamfirei și Eli  Morman, medici psihiatri, dar și asistentele medicale Eleonora Stoicescu şi Carmen Constantinescu, toţi din cadrul Laboratorului de Sănătate Mintală Argeş. Aceștia erau acuzați că au luat mită, pentru ca anumite persoane să poată obține pensie de invaliditate sau handicap deși unii dintre beneficiari nu aveau acest drept. Tribunalul Argeș i-a condamnat pe trei dintre inculpați, doctorița Eli Morman fiind achitată. Cei condamnați nu mai au dreptul, timp de doi ani, să profeseze în unități medicale de stat, ceea ce înseamnă că pot lucra la privat, în același domeniu! Decizia instanței nu este definitivă, fiind declarat apel.  


În anul 2015, Direcția Generală Anticorupție a instrumentat un dosar de corupție ce-i viza pe cei doi medici psihiatri din cadrul Laboratorului de Sănătate Mintală Pitești și a două asistente. Un an mai târziu, în 2016 rechizitoriul a fost trimis la instanță și a început procesul la Tribunalul Argeș. Potrivit rechizitoriului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, psihiatrul Valerian Azamfirei era acuzat că ar fi săvârşit 483 de fapte penale, medicul Eli Morman – 14, asistenta Eleonora Stoicescu – 99 şi Carmen Constantinescu 25 de fapte. În document procurorii au reținut următoarele fapte:  „în perioada 27 aprilie – 23 iunie 2015, inculpaţii Azamfire Valerian și Morman Eli, în calitate de medici psihiatri ai unităţii sanitare susmenţionate, contra unor sume de bani ce variau între 10 şi 100 de lei, au procedat la diagnosticarea, internarea uneori fictivă a unor persoane interesate, cărora le-a eliberat documente medicale necesare pentru încadrarea ori menținerea în grad de invaliditate sau handicap, deși în realitate unii beneficiari nu sufereau de afecțiunile respective. De asemenea, în unele situaţii, aceştia au eliberat rețete medicale unor pacienți sau au avizat programe de recuperare, documentele fiind necesare și pentru comisia de expertiză medicală. Prin acordarea deciziilor de încadrare în grad de invaliditate şi implicit a unor drepturi de asigurări sociale, unor persoane care, în lipsa unor dosare medicale întocmite pe baza unor evaluări medicale corecte, nu ar fi beneficiat de această încadrare în grad de invaliditate, se aduce atingere bugetului asigurărilor sociale de stat, cu toate consecinţele ce decurg din acest fapt”.

Mita remisă în carentele de sănătate

În ceea ce le priveşte pe cele două asistente medicale din cadrul aceluiaşi laborator, în rechizitoriul procurorilor este menţionat că acestea au primit câte 5 lei pe pacient sau alte produse cu ocazia menționării în registrul de consultații sau pentru eliberarea unor documente medicale ori avizarea programelor de recuperare ale acestora. Cât priveşte sumele de bani primite cu titlu de mită de către inculpaţi, acestea erau remise fie direct, în mână, fie erau puse în carnetele de sănătate. În cauză a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor sume de bani ridicate de la inculpaţi, după cum urmează: 81.665 lei, 11.985 euro, 4564 USD şi 10 lire sterline.

Înregistrările SRI au picat!

Procesul a fost unul de durată, cu nici mai mult, nici mai puțin de 55 de termene de judecată. În cadrul acestora, inculpații au respins unele probe, au fost audiați sute de martori. De asemenea li s-a pus la dispoziție înregistrările depuse la dosar de anchetatori, filmările fiind făcute în timpul urmăririi penale. Inculpații au contestat legalitatea mandatelor de supraveghere efectuate de SRI și instanța admis cererea, considerându-le nelegale.

Nu mai au dreptul să profeseze în unităţi publice

Procesul a ajuns la final iar judecătorii au dispus condamnarea medicului psihiatru Valeriu Azamfirei la 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendare, find reținute 86 de acte materiale. A fost fixată o perioadă de supraveghere de 3 ani. De asemenea, i se interzice „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita profesia de medic psihiatru într-o unitate sanitară din sistemul public de sănătate”, pe o durată de 2 ani de la data rămânerii definitive a sentinţei. În plus, medicul are obligaţia să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii, la Administraţia Domeniului Public din cadrul Primăriei Piteşti sau în cadrul Muzeului Judeţean Argeş. Medicul Eli Morman a scăpat de acuzaţii : „ achită pe inculpata Morman Eli pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată”. Cele două asistente medicale, Eleonora Stoicescu şi Carmen Cristina Constantinescu au fost condamnate la câte 2 ani închisoare cu suspendare, prima pentru 14 acte materiale iar cea de a doua pentru 7 acte materiale. Şi în cayul lor, instanţa a dispus o perioadă de supraveghere de câte 3 ani. La fel ca medicul Valeriu Azamfirei nici cele două asistente nu mai au dreptul să lucreze într-o unitate de stat timp de doi ani de la rămânerea definitivă a sentinţei şi au obligaţia să presteze câte 80 de zile de muncă neremunerată.  Decizia a fost atacată de cei trei inculpaţi care au declarat apel. Acesta urmează să se judece la Curtea de Apel Piteşti. M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.