Bătrânul îşi strigă disperarea, după moartea fiului!

2



Un poliţist în vârstă de 28 de ani a fost împuşcat la o partidă de vânătoare pe 29 iulie 2019. Agentul de poliție Cătălin Ristescu, a fost dus la spital la două ore după ce a fost rănit cu o armă de vânătoare în pădurea din Mușătești. A murit la spital după aproximativ două săptămâni. Părinţii tânărului plâng zi de zi moartea singurului lor copil. În vârstă de 78 de ani, respectiv 73 de ani, tatăl şi mama acestuia doresc ca autorii omorului să fie traşi la răspundere. Cei doi spun că ancheta a fost tergiversată şi că, în final, numai unul din cinci suspecţi a fost trimis în judecată pentru omor. Cum nimic nu le mai poate aduce fiul înapoi, ultima lor dorinţă este aceea ca vinovații să plătească pentru viaţa pe care a luat-o.


Ion Ristescu, de 78 de ani, din comuna Muşăteşti a depus la redacţia noastră un memoriu în care povesteşte cât de anevoie s-a derulat ancheta privind moartea fiului său, Cătălin Ristescu, de 28 de ani, fost agent la Secţia 1 Poliţie Bucureşti. O altă nemulţumire a sa este faptul că autorul omorului, a fost trimis în judecată în stare de libertate. „ Cum este posibil, ca un criminal să fie lăsat liber? Pentru ce? Să mă omoare şi pe mine şi pe soţie?” spune bărbatul.
Imediat după ce accidentul a avut loc la vânătoare, într-o pădure din Mușăteşti, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş a deschis un dosar penal sub acuzaţia de tentativă de omor şi braconaj. Peste aproximativ două săptămâni agentul a murit la Spitalul Floreasca, din București, iar încadrarea juridică a fost schimbată. „Prin ordonanţa 284/P/2019, din 12.09.2019, a Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş s-a dispus extinderea urmăririi penale, cu privire la săvârşirea infracţiunilor, de mărturie mincinoasă şi braconaj, iar prin ordonanţa numărul 284/P/2019, s-a dispus efectuarea în continuare, a urmăririi penale faţă de : Toma Ion, Toma Gheorghe Adrian, Ion Gheorghiţă, Oprea Costina Elena şi Ion Cristina, pentru săvârşirea infracţiunilor de omor, braconaj şi mărturie mincinoasă.” În aceeaşi zi a fost emisă o nouă ordonanţă prin care s-a dispus punerea în mişcare a acţiuni penale faţă de Ion Toma sub acuzaţia de omor şi braconj şi Gheorghe Adrian Toma pentru mărturie mincinoasă şi braconaj, Ion Gheorghiţă pentru braconaj iar cele două femei, prima, fiind fiica şi cea de a două concubina lui Ion Gheorghiţă, pentru mărturie mincinoasă.

Timp de 7 luni nu s-a făcut nimic în dosar

În doar au fost efectuate expertize, iar în luna mai 2020 , după începerea pandemiei ancheta a stagnat, în mod inexplicabil. La un an de la moartea fiului său, mai exact pe 21 decembrie 2020, Ion Ristescu a depus la Tribunalul Argeş o contestaţie de durata procesului. Cererea i-a fost admisă. În motivarea sentinţei judecătorul a precizat: „ Verificând piesele dosarului de urmărire penală, judecătorul de drepturi şi libertăţi, constată că deşi până în luna mai 2020 au fost efectuate cu regularitate acte de urmărire penală (fiind identificate şi perioade de inactivitate, însă acestea au fost determinate de administrarea de probatorii care, prin natura lor, au condus, în mod obiectiv, la prelungirea duratei urmăririi penale respectiv, rapoarte de constatare criminalistică, numărul 478477/21.01.2020 şi numărul 394869/07.04.2020), ulterior lunii mai 2020, cauza penală în discuţie a rămas în nelucrare, ultimul act de urmărire penală efectuat în cauză, datând din 08.05.2020”. Magistrata a concluzionat: „Totodată durata îndelungată a cercetărilor şi lipsa efectuării mai bine de 7 luni de zile a niciunui act de urmărire penală, nu este justificată nici din perspectiva complexităţii cauzei, raportat la obiectul infracţiunii pe care se efectuează cercetări, la materialul probatoriu administrat deja în cauză, şi la lipsa oricărui act care să justifice paralizarea cercetărilor în respectiva cauză penală”.

Un inculpat trimis în judecată

Instanţa a dat un termen de finalizare a urmării penale de 5 luni, dar rechizitoriul a fost depus la Tribunalul Argeş mult mai târziu, pe data de 5 octombrie 2021, în loc de 21 mai 2021. A fost trimis în judecată sub acuzaţia de omor, un singur inculpat, respectiv Ion Toma. Procesul de judecă în cameră preliminară, următorul termen fiind pe 11 noiembrie 2021. “Mi s-a zis că a fost disjuns un alt dosar şi că ceilalţi urmează să fie trimişi în judecată. Mi-au omorât copilul. Noaptea, pe la ora 23.00 după ce l-au împuşcat, băiatul lui Ion Toma s-a dus acasă la Ion Gheorghiţă şi a dus puşca. Au minţit toţi şi băiatul lui Toma şi fata şi soţia unui dintre vânătorii care au fost acolo. Dacă-mi duceau băiatul la spital imediat după ce s-a întâmplat poate mai trăia. L-au lăsat acolo, ca pe un animal. Nu era un căţel, nici purcel, era un om. N-am fi rămas singuri acum la bătrâneţe. Eu am 78 de ani iar soţia 73 de ani! Suntem singuri, ai nimănui. El era singul nostru copil, singurul nostru sprijin.”, povestea Ion Ristescu plângând.

Acum singura alinare a părinţilor care şi-au dus fiul la mormânt, este ca făptaţii să fie pedepsiţi. „ Nouă nu are cine să ne aducă o cană cu apă la bătrânţe. Dacă o să cădem la pat, acolo murim, că nu are cine se uita la noi!” a mai spus omul plângând. M.Sandu


2 COMENTARII

  1. de ce NU au fost mediatizate aceste nemernicii ale politiei ?? ……….. daca au facut asa ceva COLEGULUI lor… ce sa mai astepti de la acesti bugetari paraziti si epoletizati in alte cazuri …??

  2. de ce NU au fost mediatizate aceste nemernicii ale politiei ?? ……….. daca au facut asa ceva COLEGULUI lor… ce sa mai astepti de la acesti bugetari paraziti si epoletizati in alte cazuri …??

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.