Montura Combi Rig folosită la crap

0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile d e pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.


În ediția de astăzi vă vom prezenta ”Montura Combi rig”. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la crapmania.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară. În cele ce urmează Ionuț Constantinescu, campion național în pescuitul crapului, va detalia cum se face această montură.
☛ Combi Rig
Ce este combi rig-ul? Combi rig-ul constituie îmbinarea a două fire, unul rigid și unul suplu, cu sau fără nod. Combi rig-urile sunt eficiente în orice perioadă a anului în pescuitul crapului. De menționat că în lunile reci pot face diferența, aducând mai multe trăsături decât dacă am utiliza un forfac legat integral din fir rigid.
Combi rig-urile se bazează exact pe aceleași principii precum blow back rig, aducând anumite îmbunătățiri. Prima variantă de combi rig, este prezentată mai sus, și presupune folosirea unui fir textil cămășuit decojit pe o anumită porțiune.
Al doilea tip de combi rig, necesită utilizarea unui fir rigid de tip fluorocarbon (de regulă) sau monofilament și un fir textil suplu. Firele se leagă prin intermediul nodului Albright. Marele avantaj al combi rig-ului este că permite utilizarea momelilor critic echilibrate și a celor flotante și pe forface rigide. Porțiunea de fir textil va fi folosită pentru a lega cârligul, iar momeala va fi plasată tot pe acesta. Astfel, cârligul se va aseza corect pe substrat, iar mecanica rig-ului va fi una perfectă. Asemeni combi rig-urilor legate din fire cămășuite, porțiunea de fir textil suplu nu trebuie să depăsească 2-2.5 cm de la ochetul cârligului și până la nod. Deasupra nodului putem plasa pasta de plumb sau tungsten pentru camuflarea acestuia. Combi rig-ul este extrem de folosit pentru momelile de tip snowman (boilies + pop up).
☛ D Rig
D rig reprezintă o variantă ceva mai pretențioasă a blow back rig. D rig a fost gândit pentru a îmbunătăți mecanica blow back rig. Oferind liberate de mișcare momelii de cârlig, D rig va asigura o înțepare promptă a peștelui chiar și atunci când acesta va încerca să o scuipe. D rig-ul este eficient alături de toate categoriile de momeli: scufundătoare, critic echilibrate sau flotante. D rig poate fi utilizat doar cu fire rigide (stiff) și cârlige curve shank. Modul de legare nu este unul complicat, deși la prima vedere pare destul de greu:
☛ Ronnie Rig
În sfârșit am ajuns și la celebrul ronnie rig. Probabil montura de pop up cu ascensiunea cea mai mare din ultima vreme este ronnie rig. Ușor și rapid de legat, dar cu o mecanică excelentă, ronnie rig-ul a intrat de îndată în penarele multor pescari, înlocuind alte monturi de pop up precum: withy pool, 360 rig șamd.
Legarea ronnie rig necesită următoarele elemente:
fir rigid: fluorocarbon, monofilament, sau textil cămășuit
spinner swivel (vârtej special conceput pentru acest rig)
cârlig de tip curve shank, short curve shank sau krank
șurub cu anou de care vom atașa pop up-ul
bila din cauciuc cu rol opritor plasată pe tija cârligului
alică de plumb sau pastă de plumb/tungsten cu rol de ancorare a monturii pe substrat
Lungimea ronnie rig poate fi cuprinsă între 10-30 cm, în funcție de pescuitul practicat (lansat sau plantat).
Ronnie rig poate fi pescuit atât izolat cât și pe patul de nadă. Fiind totuși un rig de pop up, va da cu siguranța rezultate mai bune pe sau în apropierea patului de nadă.
Ronnie rig-ul nu este dedicat partidelor de pescuit selective în care ne dorim să prindem doar crapi capitali ci este mai degrabă un rig de viteză ce ne va indica dacă avem sau nu pești în zonă. Bazându-se pe atracția vizuală a pop up-ului, ronnie rig va produce trăsături rapide. Cu ajutorul ronnie rig putem efectua mai degrabă partide de frecventă, în care să vizăm un număr ridicat de trăsături, ori îl putem folosi în cadrul partidelor de scurtă durată.
☛ Withy Pool Rig
Withy pool, asemeni ronnie rig a fost la un moment dat cel mai în vogă rig de pop up din România. Acest fapt se datorează în principal lui Vlad Pavlovici, care a demonstrat eficiența acestuia, atunci când este pescuit pe farfurii de nadă sau pe un pat de nadă.
Withy pool se bazează exact pe același principii precum ronnie rig. Diferentele sunt legate de accesoriile necesare: fir textil suplu, adaptor withy pool (un manșon de cauciuc conceput special pentru acest rig), cârlige de tip short curve shank, wide gape sau krank.
Dacă ronnie rig poate fi pescuit ceva mai ușor în pescuitul lansat, withy pool va necesita ajustări legate de lungimea forfacului. Pentru a evita încurcarea, este necesară scurtarea rig-ului și eventual plasarea unui con anti-tangle pe forfac. De menționat că atât ronnie rig cât și withy pool rig pot fi pescuite nu numai cu momeli flotante cât și cu critic echilibrate sau scufundătoare, mecanica rig-ului fiind la fel de eficientă.
☛ Chod Rig
Chod rig reprezintă un alt tip de forfac destinat pescuitului cu pop up-uri. Dacă celelalte rig-uri de mai sus au fost gândite pentru a fi pescuite în special pe locuri nădite, chod-ul a fost conceput ca rig ce poate fi pescuit izolat.
Principalele avantaje ale chod rig sunt legate de distanța la care poate fi lansat și faptul că se pretează excelent în cazul unui pescuit în zone cu vegetație abundentă. Chod rig-ul se folosește doar pe monturi helicopter.
Lungimea chod-ului, fiind destul de scurtă, de maxim 4-5 cm, combinată cu montura helicopter poate ajunge mai departe decât orice alt rig cunoscut. Forfacul scurt nu va opune o rezistență considerabilă în aer, plumbul atingând astfel distanțe extreme.
Chod-urile sunt ideale și în pescuitul pe zone cu vegetație. Putem regla chod-ul astfel încât să fie destul de departe de plumb, pentru a ne asigura că va rămâne deasupra vegetației. Acesta a fost principalul scop al conceperii chod rig, inventatorii englezi confruntându-se adesea cu ape invadate de vegetație, aproape imposibil de pescuit cu rig-uri și monturi clasice.
☛ German Rig
German rig-ul, asemeni withy pool rig, a fost adus în atenția pescarilor români tot de bine-cunoscutul pescar de crap, Vlad Pavlovici. Denumită și wafter rig, din start ne putem da seama de destinația sa.
Pentru cei ce nu sunt la curent cu ultimele noutăți, wafters-urile au câștigat recent teren în fața pop up-urilor. Wafters-urile sunt extrem de similare pop up-urilor, diferența constând în flotabilitate. Wafters-urile au o flotabilitate redusă, fiind momeli critic echilibrate. Avantajele sunt legate de faptul că pot fi utilizate împreună cu cârlige de dimensiuni reduse, și nici nu mai necesită elemente de echilibrare a momelii precum alicele de plumb sau pasta. Așadar, german rig este un tip de forfac destinat cu precedăre wafters-urilor.
☛ Alte rig-uri
KD Rig, Multi Rig, 360 Rig. M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.