Posesor de aparat dentar? Ce intervenții poți face și cum să-l întreții

0
1

Aparatul dentar folosit de către persoanele cu probleme de ortodonție este necesar pentru îndreptarea dinților și alinierea corectă, astfel încât să nu îți afecteze structura osoasă facială. Fiind purtător de aparat dentar, cu siguranță vei întâmpina diverse probleme ce-ți vor afecta dinții. Dar știi care sunt intervențiile ce pot fi efectuate în mod facil sau cum să întreții corespunzător aparatul dentar?

Cum să întreții corespunzător aparatul dentar?

Curățarea și întreținerea danturii ce folosește un aparat dentar nu presupune un efort considerabil din partea purtătorilor, ci doar puțină atenție și timp alocat întreținerii adecvate a acestuia.

După fiecare masă, spală-ți dinții timp de două minute. Periază încet, ținând periuța la un unghi de 45 de grade pentru a îndepărta eficient resturile de mâncare cuprinse în aparatul dentar cât și pentru a curăța spațiile dintre dinți.

Folosirea aței dentare în fiecare zi este și ea recomandată atunci când porți un aparat dentar. Însă, dacă nu suporți senzația oferită de ață, folosește dușul bucal. Folosirea regulată va îndepărta resturile de mâncare, precum și placa bacteriană, păstrându-ți aparatul curat.

Respectă programările la medicul stomatolog specialist, precum și la medicul ortodont. Aceștia îți vor efectua întreținere profesională și îți vor ajusta aparatul dentar, astfel încât la final să ai un zâmbet perfect.

Tratamente efectuate în timpul purtării aparatului dentar

Una dintre cele mai bune soluții pentru a obține un zâmbet armonios, sănătos și un aspect facial nedeformat, este un aparat dentar. Însă purtarea acestuia nu te scapă de alte probleme stomatologice. Tratamentele de endodonție pot fi efectuate fără probleme, chiar dacă ai parte de o corecție dentară.

Detartrajul și periajul profesional sunt chiar recomandate în cazul purtării unui aparat dentar, fiindcă, deși practici acasă în mod regulat și corect curățarea dinților, o curățare profesională te va ajuta să previi formarea cariilor. De asemenea, pot fi efectuate și tratamente odontologice de tratare a cariilor dentare.

Cum să eviți problemele dentare și deteriorarea aparatului dentar?

Pentru a nu ajunge la tratamentele de endodonție sau odontologice și pentru a evita deteriorarea aparatului dentar, e recomandat să eviți lucrurile dăunătoare pentru dinții tăi.

Evită guma de mestecat. Deși aceasta împrospătează pe moment respirația, deteriorează în timp dinții prin aromele acide și conservanții pe care îi conține. De asemenea, se va lipi de aparatul dentar și îți va crea disconfort, fiind de asemenea și greu de îndepărtat.

Nu consuma alimente tari, ce îți pot afecta smalțul și pot favoriza apariția cariilor. Acestea pot și să îți deplaseze firele aparatului dentar, fiind apoi obligatoriu să mergi la medicul ortodont.

Consumul de zahăr îți va demineraliza dinții, în timp existând posibilitatea apariției anumitor complicații. Evită și băuturile carbogazoase, căci acestea îți vor păta dinții în jurul aparatului dentar și vor favoriza apariția cariilor.