Primarul Cristian Gentea: ”La revedere, cât timp vă bateți joc”

0

  • Din punctul meu de vedere



Îmi crapă capul de atâta manipulare rusească și americană, gata, nu mai rezist. Iar în ce privește facturile de energie, le văd ca pe o ploaie de foc ce va cădea peste țară și va pârjoli totul, cât de curând.


Lăsați-mă așadar să scriu ceva pozitiv, să fac o scurtă dar intensă cură de dezintoxicare și în felul acesta să fiu măcar pentru o oră, cât îmi ia să aștern aceste rânduri pe computer, un editorialist fără griji.
Răsfoiam azi-noapte o carte recent apărută la ”Humanitas”, intitulată ”Viitorul omenirii și alte eseuri deloc populare”, semnată de Bertrand Russell, un tip care a viețuit aproape o sută de ani și era în vogă pe când studiam psihologia și filosofia la București. Atunci mi se părea extraordinar deoarece făcea parte din grupul care a fondat filosofia analitică, alături de Gottlob Frege și Wittgenstein, dar acum sunt mai rezervat fiindcă știu că analiza limbajului nu ne mântuie.
În fine, citeam din Bertrand Russel și am dat peste o formulare care m-a dus cu gândul la cineva:
”Combina un mare intelect cu o simplitate de copil”.
Bertrand Russell se referea la William Ewart Gladstone, prim ministru pe timpul reginei Victoria.
Mi-am zis în sinea mea că da, așa e primarul de Pitești, Cristian Gentea, asta este combinația care îl caracterizează, iar domniile voastre vor spune că n-are nicio legătură Gladstone cu primarul, însă așa se petrec lucrurile în mintea mea, fiindcă sunt un ziarist ca toți ziariștii, om al prezentului, al faptelor cotidiene comise de oamenii de azi.
Are Piteștiul un primar copil ? Într-un fel, da. Însă Bertrand Russell continuă:
” Când spun simplitate de copil nu mă gândesc câtuși de puțin la un minus de rafinament intelectual, ci la aptitudinea de a gândi impersonal, neținând cont de avantajul sau dezavantajul lumesc creat de o opinie sau acțiune”.
Exact așa este și Cristian Gentea, când face ceva sau spune ceva nu ține seama de avantaje sau dezavantaje personale, părându-ni-se că ar fi aproape inconștient, ca un copil, omul merge înainte fie ce o fi.
Ieri, a dat o declarație în ”Gazeta Sprturilor” cu privire la situația de la F.C. Argeș:
„Sunt foarte nemulțumit, evident. Sunt nemulțumit de echipă, de tot staff-ul, nu doar de Mihai Ianovschi. Sunt nemulțumit de toată lumea. Vai de noi, nu jucăm nimic de șase-șapte etape! Am avut posibilități să urcăm pe locul 3, locul 4, dar degeaba.
Văzând că nu sunt în stare, am crezut că vor demisiona singuri. Eu am fost pentru demitere alaltăieri, după meciul cu FCU Craiova. Inclusiv pentru demiterea lui Prepeliță! Bineînțeles, amândoi!”, a declarat Gentea, în exclusivitate pentru GSP.ro.
Numai un om cu suflet de copil putea da o asemenea declarație tranșantă, să plece amândoi antrenorii, gata, m-am săturat, sunt nemulțumit de toată lumea.
Adeseori, primarul Cristian Gentea e nemulțumit de toată lumea, ca un copil, iar asta se întâmplă deoarece nu poate, în mod fundamental, să accepte jumătăți sau sferturi de măsură, nici chiar situațiile în care totul e bine în proporție de 90 %, cred că mai ales acest 90 % îl enervează, fiindcă vrea totul, vrea acum, vrea perfect.
„Vlădoiu și domnul Viorel Tudose au spus să le mai dăm o șansă, că nu e nimic pierdut, că să mai așteptăm trei meciuri. Mi-am văzut de treabă, mi-am dat acceptul, ce să fac? Oricum, primăria nu se mai implică cu nimic. La revedere cu implicarea financiară atâta timp cât ei își bat joc!”, a adăugat Gentea, în dialogul cu ”Gazeta Sporturilor”.
Am înțepenit când am citit această declarație fiindcă îl caracterizează perfect pe primar, când e îmbufnat, ca un copil, spune repede, ca un copil, ”la revedere cât timp vă bateți joc”.
Nu spun că acest lucru este bine sau este rău, vreau să scot în evidență că așa reacționează primarul, ca să știți cine administrează Piteștiul în această epocă.
E paradigma aceea gen totul sau nimic.
Doar un om care nu are ce pierde, care nu depinde de funcție poate să se exprime în felul acesta, iar dacă articolul meu are o utilitate concretă ea constă în avertismentul pe care îl dau tuturor celor care au de a face cu Cristian Gentea, anume să se aștepte în orice moment să audă replica:
– ”La revedere, cât timp vă bateți joc”.
Nu contează cine sunt cei cu care interacționează primarul, fie ei premieri sau șef de partid la nivel național, miniștri sau gazetari, funcționari din Primărie sau patroni care câștigă licitații, în orice clipă trebuie să ia măsuri, să fie atenți să nu li se spună în față:
– ”La revedere, cât timp vă bateți joc”.
Asta înseamnă, vorba lui Betrand Russell, să combini un mare intelect cu o simplitate de copil care se îmbufnează.
Despre prim – ministrul Glandstone, Bertrand Russell spune că, fiind într-o vizită, i-a reproșat gazdei că deși vinul de Porto cu care l-a servit era perfect, paharul era unul de Bordeaux. Nu merge să bei Porto în pahar de Bordeaux.
Fiți atenți, mai ales celor din Primărie le spun, șefilor de la societățile Primăriei, consilierilor și celor și de la F.C. Argeș, nu încurcați lucrurile cu primarul Gentea fiindcă vă va da peste mână, ba chiar riscați să auziți o replică ce îl caracterizează perfect:
– ”La revedere cât timp vă bateți joc”.
Zic și eu ca profetul din Biblie:
Am spus și mi-am salvat sufletul.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)