PNL Gorghiu nu se deosebește cu nimic de PNL Miuțescu

0

  • Din punctul meu de vedere



Am un fel de simpatie tristă față de PNL Argeș, văd cum încearcă de treizeci de ani să vină la putere în județ și de fiecare dată greșește undeva. Parafrazând o celebră poezie, PNL Argeș este:
– Partid ce-ar fi putut să fie
Și niciodată nu a fost.
Acum, văd că echipa condusă de Alina Gorghiu s-a angajat pe aceeași traiectorie a eșecului, repetă erori vechi, cheltuie energie în zadar. Să mă explic.
Înlocuirea lui Miuțescu cu Alina Gorghiu lasă impresia că a răsturnat pământul, dar e doar o iluzie, în fond nu s-a întâmplat nimic. Aceeași oameni, aceleași obiceiuri, aceeași limbă de lemn, chiar dacă unii au făcut pași în spate, iar alții, în față.
Bine ar fi fost ca noua echipă să fi luat o coală de hârtie și să fi întocmit o listă de probleme intitulată: CE NU S-A FĂCUT PÂNĂ ACUM ȘI AR TREBUI SĂ FACEM. Nu e rostul meu să completez o astfel de listă, e rostul lor, dacă sunt în stare.
Faptul că Alina Gorghiu, prefectul, Iani Popa, Narcis Sofianu, Coteț merg în comune și vorbesc cu primarii e bine, e ceea ce se cheamă muncă de partid, dar nu interesează pe nimeni. Dacă public un comunicat emanat în urma unor astfel de ședințe, nu îl citesc mai mult de o sută de oameni. Desigur, primarii și activul de partid din localitate se simt băgați în seamă, dar în conștiința argeșenilor nu rămâne nimic.
Ideea de a susține printr-o campanie politică analizele pentru prevenția cancerului de colon e și ea nobilă, dar pare un pic chinuită. Se știe că atunci când politicienii se amestecă în problemele legate de sănătate, nu iese nimic bun, iar eșecul vaccinării a demonstrat-o. Când am văzut că dna Gorghiu face caz pe acest subiect era să scriu, iertați-mă, că:
– Alina Gorghiu se bagă, ca musca, în fundul argeșenilor.
Bine că n-am scris așa ceva, nu era frumos, dar întrebarea este cu ce va veni noul PNL Argeș să îi surprindă pe argeșeni. Probabil cu nimic. Văzând cum începe treaba în mandatul dnei Gorghiu, încep să cred că scopul final va fi ca dumneaei să prindă încă un loc în Parlament, să susțină pe cine vrea pentru conducerea unor deconcentrate, Mihai Coteț să fie viceprimar, Apostoliceanu să mai piardă o dată alegerile pentru Primărie și cam atât.
Liberalii din Argeș nu au vizibilitate, nu au miez în comunicatele lor, nu sunt interesanți. În vremea asta, PSD-iștii ocupă scena, sunt, de fapt, singuri pe scenă, iar asta se întâmplă, cum spuneam de treizeci de ani.
Parafrazând, din nou, aș zice că politicianul care nu spune o poveste nu primește voturi. Care e povestea PNL Argeș, mai ales acum, când există alianța cu PSD la guvernare ?
Nu știm și nici Alina Gorghiu nu știe.
Era nevoie de un grup de brainstorming care să își stoarcă mintea pentru a inventa ceva nou. Sunt mulți intelectuali cu vederi de dreapta în Argeș care ar fi putut face creație politică dacă ar fi fost solicitați. Sunt ziariști de dreapta care i-ar fi putut ajuta pe liberali să capete prospețime. Sunt scriitori cu idei de dreapta pe care nu îi întreabă nimeni ce e de făcut pentru ca în județul Brătienilor liberalii să conteze.
Nimic din toate acestea nu se întâmplă.
Părerea mea este că plecarea lui Adrian Miuțescu ar fi fost un bun prilej pentru un ton nou și proaspăt la PNL Argeș, pentru altceva decât acțiuni previzibile care nu interesează pe nimeni.
Vedem aceeași rutină și aceeași limbă de lemn. Ziariștii publică textele emanate sub formă de comunicat mai mult cu lehamite decât cu interes, nimeni nu comentează fiindcă nu are ce să comenteze. Se vede lipsa de creativitate, se dă cum s-a mai dat, nimeni nu riscă nimic.
Desigur, doamna Gorghiu va mai primi un mandat. Din Timiș, ar fi fost dificil spre imposibil să-l mai primească, dar în Argeș îl are asigurat. Tot asigurat că va fi secretar de stat este și Iani Popa. Senatorul Dănuț Bica va merge și el în Parlament.
Nimic nou sub soare.
Dacă aș fi fost Cîțu (evident, mă bucur că nu sunt) i-aș fi cerut Alinei Gorghiu să nu mai alese piatră pe piatră la PNL Argeș, să vină cu echipa de la tineret. Niciun nume vechi nu ar mai fi apărut la televizor, noul șef de la municipiu ar fi fost o găselniță, o surpriză, vicepreședinții nu ar fi trecut de 40 de ani, făceam și un ziar, cumpăram și o rubrică zilnică de 5 minute la o televiziune locală, luam legătura cu uniunile de creație locale unde sunt mulți oameni cu vederi de dreapta etc. Mai sunt o sută de astfel de lucruri care ar fi trebuit făcute.
Din păcate pentru ei, liberalii argeșeni știu că vor pierde toate alegerile și în 2024. Știu și se resemnează. Vor avea sula în coaste cu Forța Dreptei, dar nu își fac griji.
Alina Gorghiu e un om tânăr, dinamic, agreabil. Chiar dacă are, la nivel național, o imagine greu de dus, este prezentabilă și inteligentă. Pare însă că nu are nici foarte multă creativitate, nici curaj să schimbe radical stilul, nici consilieri onești și harnici.
PNL Gorghiu nu se deosebește cu nimic de PNL Miuțescu.
Ce plictiseală !
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)