Un argeşean pregătește mâncare pentru refugiaţi!

1
0



Un argeșean pregătește tone de mâncare pentru refugiații din Ucraina. A mers alături de bucătari renumiți la Suceava și în Gara de Nord și au oferit preparate pentru cei care fug din calea războiului. Membru al Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism România (ANBCT), acesta s-a unit campaniei de ajutorare. Acesta a fost impresionat de poveștile femeilor și copiilor care au lăsat în urmă case familii și tot ce au avut, fiind nevoiți să fugă doar cu un geamantan în mână.


Bucătarii din ANBCT au fost solicitați de primarul comunei Milişăuţi din Suceava, acolo unde erau cazați în jur de 1.000 de refugiați. Majoritatea erau studenți străini care au fost evacuați din Kiev pentru a se putea întoarce în țara lor. Am găsit acolo studenţi la medicină și de la alte facultăți, din India, care învăţau la Kiev. Au făcut un coridor pentru ei şi au reuşit să iasă din ţară. Au fost cazaţi în sala de sport s-a mobilizat tot satul şi au adus acolo 1000 de saltele. Prima dată au ajuns 400, apoi au mai veniti 600, a plecat o parte, au venit alții și tot așa. Era un du-te vino! Au venit sătenii, le-au făcut sarmale. Ei având altă cultură nu au putut mânca. Ei mâncă doar pui, la ei vaca e sacră, nu mănâncă vită şi nici porc. Ar fi fost un sacrilegiu pentru ei să mănânce. Noi le-am făcut mâncare indiană, orez cu şofran, cu alte condimente din India, cu legume și pui. La final s-au strâns toţi şi ne-au aplaudat”, a mai povestit piteșteanul Liviu Bosnea, membru al ANBCT și fondatorul asociaţiei „Frăţia Ceaunelor”, din Pitești.

Copiii nu ridică privirea din pământ!

Referitor la acțiunile întreprinse în Gara de Nord, Liviu Bosnea a povestit că zilnic merg și duc pachete cu mâncare caldă, celor care ajung din Ucraina. „ Oferim câte 500 de pachete zilnic. Oferim mic dejun, prânz şi cină. Gătim, în special, pui. Le ducem omletă, crenvurşti, ciorbe, supe, pulpă de pui la grătar cu piure, copănele de pui cu orez, paste, pe care le dăm ambalate în caserole. Oamenii ne mulţumesc cu lacrimi în ochi.
Când povestesc ce au lăsat în urmă, îți dau lacrimile fără să vrei. Să vezi femeile care cară după ele un troler şi îşi ţin copii strâns de mână, este o imagine greu de descris în cuvinte. Copiii sunt trişti. Nu vorbesc şi nu ridică privirea din pământ. Sunt speriaţi. Stai şi te gândeşti ce au putut să pună în acel troler? Cât din viaţa lor este acolo? Când au decis să fugă din casa lor, ce au putut să ia cu ele? Acte, câteva haine şi ceva bani, în rest nimic!Asta deşi într-o viaţă strângi ca să ai casă, maşină, bijuterii şi tot ce îţi doreşti, iar când războiul îţi ajunge la uşă, arunci câteva haine într-un geamantan şi fugi!”, spunea acesta.

Mâncare gratis în anumite localuri

Poveştile refugiaţilor nu l-au lăsat indiferent pe renumitul bucătar din Piteşti. „ Eu merg aproape zilnic la Bucureşti să distribui pachete. Soţia se ocupă de afacere. Uneori o sun şi îi spun că mai am nevoie de 2.000 de lei şi să mi-i pună repede pe card. Mă gândesc dacă ar trebui să plece ea cu copilul, cine ar ajuta-o? Cine i-ar da ceva de mâncare? ANBCT a făcut o aplicaţie cu mai multe restaurante din ţară, unde refugiaţii pot să mănânce gratis. Într-o seară, am văzut lângă localul meu o maşină cu numere de Ucraina în care mâncau două femei şi 3 copii.
M-am dud la ele şi le-am spus să vină înăuntru să mănânce gratis. A venit doar una cu fiul ei. După ce au mâncat ciorbă şi felul 2, ucraineanca voia să-mi dea 20 de lei, să-mi plătească. I-am explicat în engleză că e gratis. Atunci mi-a pus mâna pe umăr şi mi-a spus că nu va uita niciodată ce am făcut pentru ea şi copil şi când războiul se va termina se întoarcă acasă, la Odessa, apoi va veni la Piteşti, special”, a povestit membrul ANBCT.

Bucătarii au participat la multe campanii

Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism România este o organizație non-guvernamentală, apolitică și non-profit şi nu este pentru prima dată când pun umărul în campanii umanitare. „În asociație suntem sute de bucătari şi are vreo 80 de bucătari de top. Suntem o forţă de intervenţie rapidă în zonele calamitate, dezastre, război… unde putem oferi mii de porţii de mâncare. Nu este prima dată. Am mai fost în la inundaţii şi ori de câte ori ni s-a cerut ajutorul. Ne mobilizăm foarte repede şi în maximum 12 ore, suntem în orice zonă din România. Gătim pe loc! Avem plite, ceaune, cuptoare. Ne adaptăm în funcţie de condiții. Putem pregăti mâncare şi la curent dar şi la foc de lemne. Avem tot ce ne trebuie. Produsele pe care pe gătim le primim din donaţii de la funizorii cu care lucrăm în mod obişnuit în restaurantele noastre”, explica chef Bosnea. M.S.


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.