Consultații medicale, fără prezența fizică

0
  •  Cardurile de sănătate expirate, valabile încă 7 ani



Unele consultații medicale acordate la distanță, adică fără ca pacientul să se prezinte fizic la cabinet, vor putea fi oferite fără a fi necesară validarea cardului de sănătate, chiar dacă starea de alertă a încetat, la începutul lunii martie. 


Potrivit unui proiect de OUG, inițiat recent de Ministerul Sănătății, se dispun mai multe măsuri ce vor fi luate în perioada următoare în domeniul sanitar. Astfel, se prevede că, în condițiile stabilite prin contractul-cadrul al serviciilor medicale aferente anilor 2021-2022, „unele consultații medicale acordate în asistență medicală primară și în ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv unele servicii conexe necesare actului medical, prevăzute în pachetele de servicii medicale, se pot acorda la distanță”.
Consultațiile medicale la distanță vor fi acordate fără a fi necesară validarea cardului național de asigurări de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia. Această prevedere ar urma să intre în vigoare începând cu 1 aprilie 2022.
Această posibilitate a mai existat pe perioada stării de alertă, măsura find luată pentru a reduce numărului drumurilor pe care trebuiau să le facă pacienții la medic și pentru a reduce riscul de îmbolnăvire cu COVID-19. Contractul-cadru prevede că doar până la finalul lunii în care încetează starea de alertă în contextul epidemiei cu virusul SARS-CoV-2, respectiv la sfârșitul lunii martie, mai pot fi acordate la distanță consultațiile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, respectiv pachetul minimal de servicii medicale, indiferent că sunt acordate de medicii de familie, de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, inclusiv medicină fizică și de reabilitare.

Cine beneficiază

Consulturile medicale la distanță sunt cele care au loc fără prezența fizică a pacientului în cabinet, ci prin orice mijloace de comunicare, cum ar fi telefonul sau computerul, printr-o aplicație video, în aceleași condiții de acordare ca și consultațiile în cabinet.
Contractul-cadru prevede că sunt acordate consultațiile la distanță pentru afecțiunile cronice fără a exista obligația de a prezenta biletul de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate.
De asemenea, același cadru menționează că și serviciile conexe oferite de psihologi, terapiile psihiatrice sau consultațiile pentru unele boli infecțioase se pot acorda la distanță.
Reamintim că acelor carduri de sănătate care urmau să expire până în 2021 le-a fost prelungită perioada de valabilitate cu încă șapte ani. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.