Începe perioada de prohibiție!

0
  • Curierul zilei vă prezintă legislația din domeniul pescuitului



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.


În ediția de astăzi vă vom prezenta ”Perioada de prohibiție în 2022”. Informațiile sunt oferite de Total Fishing, unul dintre cele mai renumite site-uri de pescuit, care a analizat ordinul de prohibiție și a făcut un scurt rezumat al celor mai importante prevederi.

Ordinul publicat în Monitorul Oficial

În toamna anului 2021, pe masa Senatului a ajuns sub forma de propunere un nou proiect legsilativ. Acesta vizează activitățile de pescuit și acvacultură. O propunere care vine la pachet și cu reglementari în prohibiție pe 2022. Interesant este că în motivarea acestor modificări nu numai că se dorește o separare clară. Se urmărește și o implementare a mai multor instrumente de stabilitate și predictibilitate legislativă. Se ia în calcul limitarea actelor normative de ordin secundar emise la propunerea ANPA. Ordonanța de Urgenta nr.23 / 2008 este catalogat a fi un act normativ incomplet spun inițiatorii acestui proiect. Între timp, pentru că proiectul de modificare a legii nu a primit avizul Senatului, ANPA a publicat proiectul de ordin pentru 2022 în ce privește prohibiția în luna Decembrie 2021. Data de 25 martie 2022 este ziua care marchează apariția în Monitorul Oficial a ordinului cu bazele perioadelor și zonelor care trasează la nivel național prohibiția.
În continuare vom descoperi zonele și datele calendaristice care sistează activitatea de pescuit sportiv /recreativ. Trebuie menționat faptul că aceste măsuri se aplică pe mai multe paliere. Apele necontractate, cele care sunt frontieră de stat, lacurile litorale și zone economice sunt cele prezente în document.

Prohibiție 2022 în habitatele acvatice naturale

60 de zile, în perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv, pe aceste ape nu vom avea voie să pescuim. Lista apelor naturale necontractate care se supun proiectului de ordin care reglementează perioada de prohibiție este disponibila pe site-ul instituției ANPA.
● Doar 45 de zile prohibiție în apele care constituie frontiera de stat
Din fericire pentru pescari, pe apele de frontiera avem o pauza de doar 45 de zile. În intervalul 24 aprilie – 07 iunie inclusiv. În fiecare an, indiferent de datele de start și final prohibiție, durata totala a perioadei fost de 45 de zile.
● Prohibiție 2022 în Râul Prut
De fiecare dată Prutul a avut un regim special. Lung de 953 km și frontiera de stat cu Ucraina și Republica Moldova, acest curs de apă este limitat pescuitului recreativ/sportiv timp de 60 de zile. În perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv. Sunt vizate zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia. Inclusiv în lacul de acumulare Stânca Costești unde se vă menține aceeași perioadă.
● Zona economica Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic
09 aprilie – 07 iunie inclusiv este intervalul în care activitățile de pescuit sunt sistate în acest perimetru. Prohibiția are o durată de 60 de zile. În funcție de zonele care intră sub administrarea ARBDD restricțiile diferă și au un regim unic pe tot sezonul.
● Complexul Razim – Sinoe și lacurile litorale
Tot 60 de zile în intervalul 09 aprilie – 07 iunie inclusiv orice formă de pescuit este interzisă. Scopul acestei perioade este acela de a favoriza resursa piscicolă să poată asigura continuitatea speciei cât mai bine posibil.

Prohibiție pe specii de pești

În cele ce urmează aflăm din proiectul de ordin emis că propunere de ANPA speciile de pești și perioadele de prohibiție aferente care nu afectează datele generale nici pentru habitatele naturale și nici pentru apele de frontiera.
■ Știucă
În perioada 01 februarie -15 martie inclusiv fără a modifica perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv , pescuitul la știucă este interzis. Este foarte probabil să apară o intensificare a controalelor din partea autorităților. Evident, în încercarea de a limita posibilele acte de braconaj.
■ Șalăul și bibanul
Cele două specii de răpitor intră la comun din punct de vedere al perioadei în care activitățile de pescuit interzic capturarea exemplarelor. 20 martie – 07 iunie inclusiv mai precis . Mai mult decât cele 60 de zile care vizează majoritatea speciilor de pești conform proiectului de ordin.
■ Păstrăvul
Fie că este vorba indigen, curcubeu sau fântânel, în perioada 01 ianuarie – 31 martie inclusiv și 01 octombrie – 31 decembrie inclusiv pescuitul este interzis. Deși mulți contestă perioadele propuse an de an, prezența în număr tot mai mic pe apele de munte ale păstrăvului dictează acest regim în speranță refacerii numărului de indivizi.
■ Racul de munte (Astacus astacus)
Între 01 ianuarie – 15 iunie inclusiv și în perioada 15 octombrie – 31 decembrie inclusiv este interzisă recoltarea exemplarelor din această specie.
■ Calcan
Între 15 aprilie -15 iunie inclusiv, pescuitul calcanului este interzis. Este alocat un număr maxim de zile de pescuit anual: 180 de zile.

Specii interzise tot timpul anului

Cele mai importante specii care intră sub protecția legii sunt: pietrarul (Zingel zingel),fusarul(Zingel strebel), ghiborțul de rău (Gymnocephalus baloni), cernușcă (Petroleuciscus borysthenicus/Leucisus borysthenicus). Se adaugă șalăul vărgat (Sander volgense), aspretele (Romanichtyis valsanicola), pecarina (Pecarina demidoffi), guvidul (Neogobius syrman), zglăvoacă răsăriteană (Cottus poecilopus), lostrița (Hucho hucho), mihalțul (Lota lota) și caracuda (Carassius carassius).
Tot aici se adaugă și alte viețuitoare acvatice incluse în anexele nr. 4A și 4B la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare, tot timpul anului;
Coregonul, lipanul și păstrăvul de mare de asemenea, sunt specii protejate pe tot parcursul anului.

Prohibiție la scrumbie

Pescuitului în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al scrumbiei pe Dunăre se stabilește, pe sectoare. Migrația peștelui este baza sectorizării și a perioadelor specifice. Mai jos, avem datele și porțiunile incluse în noul proiect de ordin pentru prohibiție în 2022.
Marea Neagră până la Ceatal Chilia
Pe sectorul de Dunăre și brațele sale, de la Marea Neagra până la Ceatal Chilia Mm 43, pe o durata de 10 zile, în perioada 25 martie – 3 aprilie inclusiv.
Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238
Pe sectorul de Dunăre și brațele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, pe o durată de 15 zile, în perioada 31 martie – 14 aprilie inclusiv.
Vadul Oii, km 238, până la Chiciu km 374,5
Pe sectorul de Dunăre și brațele sale, de la Vadul Oii, km 238, până la Chiciu km 374,5 pe o durată de 15 de zile, în perioada 12 aprilie – 26 aprilie inclusiv.
Chiciu km 374,5 până la Baraj Porțile de Fier II și brațul Gogoșu km 874,8 Pe sectorul de Dunăre și brațele sale de la Chiciu km 374,5 până la Baraj Porțile de Fier ÎI, inclusiv brațul Gogoșu km 874,8, pe o durata de 15 de zile, în perioada 22 aprilie – 06 mai inclusiv.

Pescuitul scrumbiei interzis tot anul

Pescuitul scrumbiei este interzis în tot cursul anului în fața gurilor de vărsare a Dunării în mare pe o adâncime de 5 kilometri în largul marii și pe un coridor lat de 2 kilometri socotit câte 1 kilometru de o parte și de alta a axului brațelor Sfântu Gheorghe și Sulina, în fața brațului Chilia, lățimea coridorului interzis este de 1 kilometru spre sud de axul brațului, iar spre nord până la limita apelor teritoriale romane.
Pentru a putea pescui apele care fac obiectul prohibiției, avem nevoie de permis de pescuit ANPA. Suplimentar, pentru apele de frontiera, avem nevoie de aviz. Acestea se pot obține gratuit de pe site-ul anpa.ro. M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.