Asistente arestate pentru vaccinări fictive!

0



Fenomenul „vaccinare la chiuvetă” a ajuns şi în Argeş, mai exact, la un centru de vaccinare ce aparţine de Primaria Mioveni şi la unul din cadrul Dispensarului Mărăcineni. Două asistente medicale au fost arestate preventiv, în urma unui flagrant delict, organizat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş. Acestea pretindeau diverse sume de bani şi eliberau certificat verde cu toate că nu administrau vaccinul.


Deşi a scăzut interesul românilor pentru vaccinare, există persoane cărora le este necesar certificatul verde, pentru a pleca în străinătate, a lucra în state membre UE sau pentru a merge în excursii. De acest lucru au profitat anumiţi angajaţi care lucrau în centrele amintite. Procurorii au aflat că sunt emise certificate fictive şi au organizat un flagrant delict. Astfel, două angajate al Spitalului Municipal Mioveni au fost reţinute după ce au primit mită 400 de euro şi 300 de lei, ca să emită certificat verde fără a administra vaccinul.„Împreună cu procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș şi, respectiv în baza delegării dispuse de acesta, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș au desfăşurat, în data de 31.03.2022, o acţiune de prindere în flagrant delict şi 15 percheziţii domiciliare, în cadrul unui dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influenta, complicitate la trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals intelectual, fals informatic, complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic. În urma activităţilor de urmărire penală desfăşurate, două persoane au fost reținute în cursul aceleiaşi zile. În cadrul aceleiaşi cauze penale, în ziua de 31 martie a.c., a fost prins în flagrant delict, un funcționar public din domeniul sănătății din cadrul unui centru de vaccinare din județul Argeș, care ar fi eliberat adeverință falsă de vaccinare unei persoane, fără a inocula serul de imunizare împotriva Covid 19, contra unei sume de aproximativ 400 de euro și 300 de lei” a tranmsi Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre.

Doză de vaccin găsită acasă la un „pacient”

Procurorii au stabilit că „pacienţii” primeau şi vaccinul, dar nu inoculat cum ar fi trebuit, ci recipientul care conținea substanţa. O astfel de doză a fost găsită în timpul percheziţiilor ce au urmat flagrantului, acasă la unul dintre beneficiarii de certificate false. „Ulterior, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș au desfășurat 15 percheziţii domiciliare pe raza judetului Argeș, la două centre de vaccinare și la locuințele unor persoane fizice bănuite de săvârșirea faptelor. În urma perchezițiilor, au fost descoperite şi ridicate mai multe bunuri şi înscrisuri cu valoare probatorie, sume de bani în euro și lei și doze de vaccin anti-Covid (ultimele identificate inclusiv la domiciliul unei persoane fizice)”, se precizează în comunicat.

70 de persoane duse la audieri

După percheziţii, 70 de persoane au fost duse la audieri. Este vorba de martori, colegi ai celor două asistente dar şi pacienţi. Procurorii au reuşit să pobeze, până acum, 3 acte materiale. „Din cercetări s-a stabilit că, în contextul situației epidemiologice SARS-CoV-2, contra unor foloase materiale cuprinse între 150 și 200 euro, funcționari publici din cadrul unor unități de vaccinare au eliberat, în fals, în beneficiul mai multor persoane, adeverințe/certificate europene digitale de vaccinare COVID, fără a administra efectiv serul de imunizare. Ulterior, prin accesarea Platformei electronice specifice, persoanele vizate au beneficiat injust de certificate digitale europene COVID, evitând restricțiile aplicabile persoanelor nevaccinate. Un număr de 70 de persoane din județul Argeș și județele Olt, Vâlcea, Dâmbovița, Buzău, Gorj, Brașov, Giurgiu, Călărași, Ilfov și a municipiului București au făcut obiectul emiterii unor mandate de aducere la audieri. După administrarea probatoriului, două suspecte domiciliate pe raza judetului Arges au fost reținute, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să se aprecieze de către procuror cu privire la dispunerea faţă de acestea şi faţă de alte persoane suspecte, a unor măsuri preventive sau la solicitarea dispunerii de către Tribunalului Argeș, a unor asemenea măsuri, conform dispoziţiilor legale. Acţiunile au beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Argeș, dar și al polițiștilor de la serviciile de investigare a criminalității economice din județele Olt, Vâlcea, Dâmbovița, Buzău, Gorj, Brașov, Giurgiu, Călărași, Ilfov și a municipiului București. Totodată, activităţile de urmărire penală au beneficiat de sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia Operaţiuni Speciale”, a transmis Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş.

Au fost arestate preventiv

Persoanele reţinute sunt două asistente medicale, respectiv: Denisa Maria D şi Alexandra Adriana B. Cele două au fost prezentate Tribunalului Argeş cu propunerea arestării preventive. Instanţa a admis cererea procurorilor şi a emis mandate de câte 30 de zile pe numele celor două. În faţa judecătorilor angajatele au cerut să fie plasate în arest la domiciliu sau sub măsura controlului judiciar, dar solicitările lor au fost respinse. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. Reamintim că nu este primul caz de acest gen, din Argeș.În luna noiembrie a anului trecut procurorii au făcut percheziții la cabinetul unui medic de familie din comuna Vultureşti, de asemenea acuzat că ar fi emis adeverinţe de vaccinare false.  M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.