Localizarea crapului primăvara și vara

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.


În ediția de astăzi vă vom prezenta ”Localizarea crapului” . Informațiile sunt oferite de IonuțConstantinescu, campion național la crap, specialistul crapmania.ro, unul dintre cele mai bune site-ul de profil din România.
Punctul de plecare în partidele de pescuit

Localizarea peștilor constituie piatra de temelie a oricărei partide de pescuit. Probabil cel mai des întâlnit îndemn în lumea pescuitului la crap este, de multe ori, ignorat de pescari.
Localizarea crapilor şi a oricăror altor specii în general reprezintă cheia pescuitului. Asemeni vânătorii, nu putem aştepta să avem rezultate în zone pe care peştii (vânatul) nu le frecventează. Deşi pescuitul crapului se bazează în marea majoritate a partidelor pe nădire, concepţia că peştele va veni oricum pe patul de nadă indiferent unde este realizat nu poate fi decât falsă.

Crapii au anumite trasee de la care nu se abat foarte uşor. Anumiţi crapi, în special cei de talie mare, pot fi teritoriali, părăsind rareori arealul în care trăiesc. Fără o localizare eficientă a crapilor chiar şi cele mai prinzătoare nade şi momeli devin inutile. Dacă peştii vizaţi nu se află în zona în care pescuim, nu putem spera la trăsăturile mult dorite. Prin urmare, localizarea crapului ar trebui să fie punctul de plecare al oricărei partide de pescuit la crap. Alegerea apei pe care pescuim, a locului, a echipamentului, a nadei, şamd. vor fi realizate aşadar în funcţie de zona în care estimăm că vom găsi crapii.

Unde stă crapul? Cum localizăm crapii?

Sunt întrebări des întâlnite în rândul pescarilor, ce nu pot avea un răspuns exact deoarece se bazează pe aproximarea zonei unde se va afla până la urmă, un animal sălbatic şi anume peştele. Totuşi, cu ajutorul anumitor cunoştinţe şi informaţii, putem intui locurile frecventate de crapi.
Din punctul meu de vedere, 3 criterii sunt esenţiale în localizarea crapilor: anotimpul în care ne situăm, tipul de apă pe care pescuim şi, nu în ultimul rând, condiţiile atmosferice.

La baza localizării se regăsește sondarea apei, etapă despre care am discutat pe larg în precedentul articol.
Fără o cunoaştere cât se poate de exactă a ceea ce se află sub apă (adâncimi şi structuri) localizarea crapilor este mult îngreunată. Prin intermediul acestor informaţii putem determina locurile în care crapii se vor hrăni, fiind o componentă importantă a localizării.
În cele ce urmează voi descrie pe larg cum putem localiza crapii în funcţie criteriile enumerate mai sus. Comportamentul crapilor în anumite situaţii poate fi unul previzibil. Toate cunoştinţele enumerate anterior au rolul de a ne determina să înţelegem modul lor de viaţă. Astfel îî vom putea prinde mult mai uşor, deoarece nu vom pescui la întâmplare.

Localizarea crapilor în funcţie de anotimp

Anotimpul în care ne aflăm determină anumite tipare în ce privește localizarea crapilor. Pe parcursul acestui capitol voi încerca să identific aceste repere, dar și alte situații ce pot fi excepții de la regulile de bază.
1.1. Localizarea crapului primăvara
Primăvara constituie probabil cel mai prolific anotimp în materie de pescuit la crap fiind divizată în 3 etape : trecerea de la iarnă către primăvara, încălzirea semnificativă în care crapii se pregătesc de depunerea icrelor şi perioada de repoducere. Localizarea crapilor se efectuează diferit în situaţiile de mai sus, fiecare urmând să fie descrisă în parte.
● Trecerea de la iarnă la primăvară
Luna martie înseamnă pentru mulţi pescari debutul sezonului de pescuit la crap. Intrarea în anotimpul de primăvară poate fi un proces de durată, motiv pentru care trebuie să alegem cu grijă momentul în care efectuăm prima partidă din an. În această perioadă de tranziţie crapii vor avea tendinţa de a se deplasa din zonele în care au iernat (locuri cu adâncimi mari) către porţiunile cu apă mică. Aşadar, pescuitul pe o zonă care să aibă ambele tipuri de adâncimi reprezintă o soluţie ideală. Un alt factor pe care trebuie să îl avem în vedere primăvara devreme este prognoza meteo. Precipitaţiile şi viteza ridicată a vântului nu sunt deloc benefice deoarece contribuie semnificativ la răcirea temperaturii apei.
O zi însorită lipsită de vânt sau cu vânt moderat ne va îmbunătăţi vizibil sanşele de a prinde. Localizarea crapilor devine mai facilă în astfel de zile. Lipsa vântului şi încălzirea apei vor determina crapii să viziteze zonele cu adâncimi reduse, în special cele din aproprierea malului, unde pot găsi hrană naturală. Dacă temperatura apei este suficient de caldă, mustăcioşii îşi vor trăda prezenţa prin sărituri şi astfel îi vom putea localiza mult mai rapid.

Un alt pont interesant, valabil şi pentru luna aprilie este plasarea monturilor în zonele în care se dezvoltă larve de chironomus (libelulă). Din observaţiile mele, larvele cresc doar în zonele cu mâl curat şi strat dens (minim 20-30 cm). Cum identificăm aceste zone? În momentul recuperării plumbului vom observa larve ataşate de cârlig, momeală, sau fir. Plumbul la rândul său va avea un miros neutru. Astfel de porţiuni sunt propice pentru crapi, deoarece pe lângă hrana naturală crapii caută în anotimpul rece zonele măloase pentru că acestea au tendinţa de a păstra o temperatură mai ridicată faţă de porţiunile tari. De meționat faptul că adesea crapii vor evita zonele cu mâl ce prezintă un miros urât, cu accent de sulf, deoarece nu prezintă hrană naturală, cel mai probabil din cauza gazelor emanate.

Încălzirea semnificativă şi pregătirea pentru depunerea icrelor
Luna aprilie şi prima jumătate a lunii mai formează cea mai propice perioadă de pescuit la crap din cadrul acestui anotimp. Crapii sunt foarte activi în acest interval, hrânindu-se intens pentru a acumula resursele necesare perioadei de reproducere.

Localizarea crapilor în această parte a anului este similară cu cea de mai sus, diferenţa fiind numărul mai ridicat de prezentări pe care îl vom avea. Tendinţa crapilor va fi de a vizita pe durata zilei zonele cu apă mică, urmând ca pe durata nopţii să se retragă pe ape mai adânci.
De asemeni, săriturile crapilor se vor înmulţi. Motivul real pentru care mustacioşii sar din apă este curăţarea mizeriei acumulate pe durata iernii şi eliminarea eventualilor paraziţi ataşaţi de corp. Aşadar urmăriţi luciul apei cât mai mult, pentru că mai devreme sau mai târziu crapii îşi vor trăda prezenţa.
● Perioada de reproducere
Localizarea crapilor în intervalul în care se înmulţesc este bazată pe un principiu destul de simplu. Întotdeauna crapii se vor reproduce pe rând. Prin urmare, o parte din crapi îi vom găsi pe apă mică în locurile unde depun icrele, trădându-şi adesea prezenţa. Ceilalţi crapi vor rămâne pe zonele în care se prind de obicei (structuri, praguri, plauri, platouri șamd.).
● Reproducerea crapilor
De regulă crapii aflaţi în prim proces de înmulţire nu sunt interesaţi de momelile pescarilor. Adesea putem plasa monturile în zonele cu apă mică unde crapii se reproduc fără a avea trăsături. În astfel de situaţii răbdarea, insistenţa şi foarte important, liniştea pot aduce prezentările mult dorite. Să ne reamintim că în această perioadă pe apele publice pescuitul este interzis prin instalarea prohibitiei generale, timp de 2 luni. Reclama de mai jos, prezintă perfect motivul pentru care nu ar trebui să pescuim în prohibiţie, pe lângă amenzile stabilite prin lege.  M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.