Sit arheologic, în curtea Muzeului Județean!

1
  • Muncitorii care făceau săpături au descoperit



Vestigii arheologice au fost decoperite de muncitorii care lucrează la reabilitatea Muzeului Județean Argeș. În timpul săpăturilor muncitorii au descoperit ruinele Bisericii Sfinții Îngeri care au aparținut Schitului Buliga. De asemenea au fost dezgropate oseminte care au aparținut călugărilor sau credincioșilor care frecventau schitul. Consiliul Județean Argeș vrea să conserve ansamblul arheologic și să-l includă în circuitul turistic al județului nostru.


„Ne dorim ca, pe lângă lucrările de consolidare și conservare de la Muzeul Județean, să creștem expunerea întregului ansamblu, astfel încât să fie cât mai atractiv pentru vizitatori. Readucerea la suprafață a Schitului Buliga și a bisericii Sfinții Îngeri, chiar dacă deocamdată poate reprezenta un impediment în procesul lucrărilor de consolidare a Muzeului, o privim ca pe o oportunitate.

De aceea așteptăm finalizarea lucrărilor arheologice, apoi vrem să conservăm acest sit. Vom găsi și sursele de finanțare necesare, sunt convins. Cred că va fi o atracție pentru publicul vizitator mai ales că, din ceea ce am înțeles, în România nu mai avem nici o instituție muzeală care să aibă așa ceva în patrimoniu”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu.

„În acest moment, colegii mei de la Muzeul Județean și studenții de la Universitatea din Pitești, Facultatea de Istorie, desfășoară o cercetare arheologică preventivă, aici, în curtea interioară a Muzeului Județean. Suntem pe situl arheologic al Bisericii Sfinții Îngeri, care a aparținut Schitului Buliga. Odată cu începerea lucrărilor de consolidare a clădirii vechii Prefecturi am început și această cercetare arheologică pentru a scoate la lumină acest sit.

Un obiectiv extrem de important al nostru și al Consiliului Județean Argeș este acela de a pune în valoare și să conservăm in situm acest obiectiv de patrimoniu. Colegii mei au ajuns acum la al treizeci și optulea schelet de călugăr identificat. Au fost găsite și câteva monede din secolul XVI. Este un sit extrem de important. Această biserică a fost demolată pentru a lăsa loc Prefecturii și este pentru prima dată când acest sit este scos la lumină și cercetat din punct de vedere arheologic. Așteptăm să finalizăm lucrările de consolidare a Muzeului și conservăm acest sit pentru a le putea prezenta publicului vizitator”, a subliniat managerul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu. M.S.


1 COMENTARIU

  1. Haoleu,la câta lene și delăsare exista in instituțiile bugetare inclusiv in așa zisele de cultura, le-a pus Dumnezeu mâna in cap !La barza chioara ii face Dumnezeu cuib!
    Numai săracii muncitori care chiar muncesc ,sa nu ajungă vestigii cercetate de cine știe ce bujetar și șefi de bujetari din viitor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.