Calinic, la Hramul Bisericii Sf Gheorghe din Mioveni

0
1
  • Lăcașul are aproape 300 de ani și este monument istoric



Biserica cu hramul Sf. Mc. Gheorghe din orașul Mioveni și-a sărbătorit luni hramul. Cu această ocazie credincioșii au avut bucuria să participe la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.


În cuvântul rostit, Chiriarhul a vorbit despre însemnătatea praznicului Învierii Domnului.
Piatra de fundație a acestei biserici a fost pusă în anul 1840 de Robea Focănescu, proprietarul moșiei Mioveni, înmormântat în pridvorul bisericii. Pisania din piatră aflată pe peretele estic al pridvorului precizează că biserica a fost construită, zugrăvită şi împodobită cu odoare în anul 1880 de către Safta, soția defunctului Robea Focănescu și ginerele acestora – Toma Bucșan din Topoloveni. Tot luni, Ierarhul Argeșean a binecuvântat noile cruci de piatră care au fost integrate în gardul ce împrejmuiește biserica, iar în apropierea sfântului locaș a săvârșit slujba de sfințire a unei troițe închinate Sf. Mare Mc. Gheorghe, ce a fost construită de familia colonelului Constantin Năstase, în vârstă de 106 ani, pentru nepotul său George Năstase – decedat.
Biserica Sf. Mare Mc. Gheorghe din orașul Mioveni ,monument istoric categoria B, va intra în următorii trei ani într-un amplu proiect de restaurare finanțat din bugetul local al primăriei Mioveni și din alte surse externe. Acest edificiu religios are o importanță istorică deosebi. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.