Doi argeşeni, şoferi de TIR, au fost condamnaţi în Belgia după ce, au alimentat de 262 de ori cu carburant, fără să plătească. Aceştia foloseau carduri de combustibil clonate după ce au montat echipamente de skimming la terminalele de plată de la benzinării. După ce făceau plinul, cu bani care nu le aparţineau, vindeau motorina altor şoferi de TIR, cu 0,80 euro litrul. Cei doi şoferi, unul din Piteşti altul din Budeas, au de executat 5 ani închisoare, respectiv 30 de luni, în plus au de plătit amenzi de 8.000, respectiv 4.000 de euro.
Reclamaţia a fost făcută de un operator al unei benzinării din zona industrială de la ieșirea de pe E19 din Meer (Hoogstraten) pe 4 februarie 2020, după ce un șofer de TIR a observat echipamente de skimming, montate la terminalul de plată cu cardul. Era montată o placă de metal neagră, cu o baterie și un orificiu prin care o cameră putea filma. Echipamentul de skimming a permis ca datele de pe cardurile de combustibil să fie copiate și transferate pe alte carduri. O cameră a filmat simultan codurile introduse de șoferii care plăteau la acel terminal. Prin imagini de la camerele de supraveghere ale benzinăriei din Meer, anchetatorii au ajuns la Barbaros Y. (51) și Mihai S. (41). Instalaseră echipamentul la terminalul de plată cu o seară înainte. Doar cu capul tractor, cu număr de înmatriculare românesc, ei au circulat zilnic în Belgia, în locuri și pe drumuri din apropierea multor benzinării.
La percheziții a participat și un ofițer belgian
După ce a fost demarată ancheta cei doi au revenit în Argeş de unde, au fost ridicaţi în urma unui ordin european, pe 23 noiembrie 2021. „Polițiștii de combatere a criminalității organizate din Pitești, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Pitești și polițiști din cadrul Poliției Orașului Turnhout – Belgia, cu sprijinul jandarmilor din Argeș, au efectuat 3 percheziții domiciliare, în municipiul Pitești și comuna Budeasa, la locuințele a doi bărbați, bănuiți de săvârșirea infracțiunii de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.Din cercetări a reieșit că, din anul 2019 și până în prezent, cei doi bărbați, de 44, respectiv 41 de ani, ar fi procurat componente electronice din China, cu ajutorul cărora ar fi confecționat dispozitive de skimming, pe care le-ar fi montat la terminalele de plată, amplasate în stații de alimentare cu carburant din state vest-europene. Cu datele stocate în acest mod, ar fi realizat clone ale cardurilor, pentru efectuarea de alimentări frauduloase. În urma perchezițiilor, au fost ridicate componente electronice, telefoane mobile, cartele telefonice, suporturi de memorie, carduri, o componentă ATM și un dispozitiv artizanal de skimming.
Cei doi bărbați au fost conduși la sediul poliției, pentru audieri, ulterior fiind prezentați în fața Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Pitești, care a dispus reținerea, urmând ca aceștia să fie prezentați în fața instanței competente, pentru parcurgerea procedurii de predare”, anunţa IPJ Argeş într-un comunicat de presă. Mihai S., de 41 de ani şi Barbados Y., de 44 de ani, cetăţean turc cu reşedinţa în Argeş, au fost reţinuţi în baza unor mandate europene de arestare, ulterior fiind predaţi autorităţilor belgiene.La percheziţii a fost prezent şi un poliţit din Belgia.
Vindeau motorina furată, cu 0,80 euro litrul
Cercetările ulterioare au scos la iveală că inculpații au alimentat cantități mari de combustibil între 2015 și 2020, prin fraudă informatică. Potrivit instanței, combustibilul era destinat în principal șoferilor de camion turci și iranieni, care plăteau în schimb 0,8 euro pe litru. Şoferii de TIR argeșeni au acționat în benzinării din Hoogstraten, Anvers, Herentals, Rumst, Schoten, Wommelgem, Zwijndrecht, Melsele, Temse, Kallo, Tessenderlo, Lokeren, Wetteren, Beernem și Veurne. „Inculpații au încercat să câștige bani rapid și ușor, în detrimentul companiilor păgubite, printr-o metodă sofisticată.”, a decis instanța din Turnhout. Barbaros Y. a primit o pedeapsă efectivă de cinci ani de închisoare și o amendă de 8.000 de euro.
Potrivit instanței, acesta a fost implicat în 262 de realimentări cu carduri de combustibil copiate sau clonate. Mihai S. a fost responsabil în principal de amplasarea echipamentelor, dar participarea lui a fost mai limitată. A fost condamnat la treizeci de luni de închisoare și o amendă de 4.000 de euro. Inculpații trebuie să plătească o despăgubire totală de peste 60.000 de euro către firmele afectate de cardurile de combustibil copiate. M.Sandu