Explozie de la un aragaz defect

1
  • În cartierul Trivale



O deflagrație puternică s-a produs ieri după-amiază, în cartierul piteștean Trivale, la blocul 38. În urma suflului puternic, fereastra a fost smulsă şi aruncată în afară. Proprietara, o tânără în vârstă de 29 de ani, a ajuns la spital. Vecinii acesteia au fost evacuaţi din bloc de pompierii.


Explozia a avut loc la o locuinţă situată la etajul I al blocului situat pe strada Bradului. Unii locatari speriaţi au ieşit din case. De asemenea trecătorii s-au oprit, îngroziţi, fără să ştie de ce petrece. „ Eram în trecere. Au auzit o bubuitură puternică, de parcă s-a cutremurat pământul. Nu ştiam ce se întâmplă. Apoi au văzut acolo, la etajul I, că tot termopanul a zburat şi a fost aruncat în iarbă. Se vedea o femeie în balcon şi am auzit strigăte.”povestea un bărbat care trecea pe lângă bloc când a avut loc deflagraţia.

O femeie rănită

Mai multe echipaje de pompieri s-au deplasat la faţa locului. Din fericire, explozia nu a fost urmată de incendiu. Totuşi, militarii au verificat cu atenţie locuinţa. Un echipaj CBRN (destinat pentru intervenţii în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice sau radiologice) a făcut măsurători constatând că nu sunt valori peste limită. În locuinţă de aflau două femei la momentul deflagraţiei, mamă şi fiică. A fost rănită uşor, fiica, în vârstă de 29 de ani, despre care se spune că este proprietara apartamentului. A fost transportată de urgenţă la spital având atac de panică şi arsuri de gradul I pe faţă.

Locatarii evacuaţi

Pompierii au evacuat 19 locatari din bloc. Deflagrația s-a produs în balconul cu destinația bucătărie, din cauza unor acumulări de gaze. Din cercetările efectuate la faţa locului s-a constatat că proprietara a vrut să aprindă aragazul fără să-și dea seama că se acumulase o cantitate mare de gaz în balconul locuinței. Se pare că aragazul era defect şi s-a stins flacăra iar butonul a rămas pornit fără ca cei ai casei să-şi dea seama. De aceea când focul a fost reaprins a avut loc explozia. „Detaşamentul Pitești a fost solicitat să intervină la o deflagrație produsă la un aparat de gătit. Ajunși la fața locului am găsit geamul bucătăriei, improvizate în balcon, aruncat în afara apartamentului și persoana surprinsă de deflagrație care avea un atac de panică.” declara plutonierul adjutant șef Bogdan Picurici. Din fericire nu au fost distruse alte apartamente din bloc. După finalizarea intervenţiei locatarii s-au înapoiat în casele lor.

Măsuri ce trebuie luate dacă simţim miros de gaze!

Imediat după ce intervenţia s-a încheiat, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Piteşti, Ionuţ Tunaru a transmis:
„Dat fiind faptul că deflagrația neurmată de incendiu de astăzi dintr-un bloc de pe strada Bradului din municipiul Pitești a produs o victimă și pagube materiale în interiorul locuinței, având cauza probabilă acumularea de gaze combustibile, recomandăm ca atunci când se simte prezenţa mirosului specific scăpărilor de gaze într-un spaţiu închis, să luați următoarele măsuri: asigurarea ventilării rapide a spaţiului respectiv, prin deschiderea ferestrelor care conduc direct în exteriorul clădirii (nu spre holuri, case de scări, curţi de lumină); întreruperea alimentării cu gaze naturale, prin închiderea robinetului de incendiu; Anunţarea de îndată, din exteriorul clădirii, a operatorului sistemului de distribuţie de gaze privind problema identificată; restricționarea accesului persoanelor în incinta respectivă; evitarea exploatării instalaţiilor electrice şi decuplarea acestora de la sursa de alimentare; evitarea utilizării surselor de foc pentru iluminat şi a celor de generare a scânteilor; interzicerea fumatului în incinta respectivă; anunţarea celorlalţi consumatori racordaţi la instalaţia de utilizare, în situaţia existenţei mai multor consumatori alimentaţi prin branşament comun.”  M.Sandu


1 COMENTARIU

  1. Iata ca aragazele sunt adevarate bombe cu ceas, cata vreme nu sunt folosite corect. Iar astfel de accidente se mai intampla in Pitesti si in tara.

    In schimb centralele de apartament, cu verificare ITP la 2 ani, nu produc de obicei astfel de evenimente (decat foarte rar!).

    Scriu asta pentru cei care sustin ca debransarea de la Termoficare duce la nu stiu ce riscuri de explozie… Riscurile exista, dar sunt atat de mici incat nu am citit in presa de accidente la centrale individuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.