Condamnat pe viaţă, vrea pedeapsă mai mică!

0



Condamnat definitiv la detenţie pe viaţă, după ce a omorât o femeie cu peste 20 de lovituri de cuţit, Constantin Bragă, acum în vârstă de 50 de ani, a făcut o pasiune pentru instanţele de judecată. Vrea o pedeapsă mai mică! Din anul 2017, de când a primit sentinţa definitivă, el a fost plimbat prin faţa judecătorilor în urma unor cereri absurde. Până acum toate i-au fost respinse, deţinutul fiind obligat să achite cheltuieli judiciare. Nu a plătit şi probabil nici nu va plăti vreun leu. El continuă să depună solicitări, fiind plimbat de la o instanţă la alta. Pe de altă parte aceasta este singura posibilitate de a părăsi celula în care va avea de stat, mulţi ani de acum înainte.  


Delectarea făcută pe bani publici, a deţinutului Constantin Bragă a început la scurt timp după condamnarea lui. Se spune că cererile depuse la instanţă sunt o practică a deţinuţilor pentru a putea să iasă din penitenciar sau de a fi trasnferaţi de la un penitenciar la altul. Metoda este bine ştiută de Bragă care, înainte de comiterea omorului a stat zece ani în închisoare pentru viol şi tâlhărie. În felul acesta el este plimbat pe la instanțe. Constantin Bragă spune în cereri că prin revizuirea dosarului poate primi o pedeapsă mai mică.

Ucisă cu 27 de ani

În aprilie 2016, Gladiola Vătăşescu, de 48 de ani, vânzătoare la un magazin din comuna Stoeneşti, a fost înjunghiată de 27 de ori, de colegul ei de serviciu Constantin Bragă. 23 dintre lovituri au fost în capul şi în gâtul victimei. Constantin Bragă era angajat ca muncitor necalificat. Era eliberat condiţionat după o pedeapsă de 13 ani pentru viol şi tâlhărie din care a executat 10 ani. Locuia într-o baracă şi era cunoscut că avea un temperament coleric. Era ajutat de săteni, care îi dădeau câte o porţie de mâncare. Bărbatul a făcut o pasiune pentru colega lui, care era măritată şi mamă a doi copii. În ziua oribilei crime, cu o oră înainte să ucidă, Constantin Bragă a fost la slujbă la biserică alături de viitoarea sa victimă. Martorii au povestit ulterior că, în timp ce se ruga împreună cu Gladiola Vătăşescu, criminalul a spus în timpul rugăciunii „nu mai sunt cu Dumnezeu”. După slujbă a mers la magazin, având asupra sa un cuţit lung de 30 de centimetri. A aşteptat ca victima să rămână singură, după care i-a cerut o pungă cu măsline. Când femeia s-a întors cu spatele, criminalul a prins-o cu mâna de cap şi a înjunghiat-o de 27 de ori. După crimă i-a lăsat cuţitul în gât, a fugit şi s-a ascuns pe un câmp. Înainte să fie găsit de săteni şi poliţişti, principalul suspect a încercat să se sinucidă, consumând o jumătate de litru de antigel, dar a fost dus la spital, fiind salvat după două zile de eforturi ale medicilor de la Spitalul Judeţean Argeş. La audieri acesta a mărturisit crima motivând că voia să o despartă pe femeie de bărbatul ei.

O contestaţie în anulare şi trei cereri revizuire

Constantin Bragă a fost supus unei expertize psihiatrice în urma căreia s-a stabilit că a avut discernământ. A fost condamnat de Tribunalul Argeş la 22 de ani şi restul de 1144 zile rest neexecutat din pedeapsa anterioară de 13 ani închisoare. Rudele victimei au contestat decizia, iar în aprilie 2017 Curtea de Apel Piteşti a desfiinţat sentinţa instanţei de fond şi a dispus detenţiunea pe viaţă a inculpatului. La scurt timp după decizia definitivă, acesta a depus o contestaţie în anulare, iar cererea i-a fost respinsă. În 2018 a depus o cerere de revizuire a dosarului, solicitare de asemenea respinsă. Se afla la Penitenciarul Oradea, în anul 2019, când a făcut o cerere similară pe care a retras-o înainte de judecată. Între timp făcuse o cerere absurdă! Acesta a înaintat instanţei o contestaţie în anulare la o sentinţă dată în urmă cu 15 ani, respectiv în 2004 pentru viol şi tâlhărie, pedeapsa din care a executat 10 ani. Instanţa a dat “respins” şi de această dată. Criminalul a făcut o pauză de 3 ani, timp în care a fost şi pandemia de coronavirus şi ştia că nu va fi dus „ la plimbare” şi nu a mai depus nimic la instanţe. Se vede treaba că nu a renunţat definitiv! Ieri, Constantin Bragă a cerut, a treia oară, revizuirea dosarului de omor. Cauza a fost înregistrată la Tribunalul Argeş şi nu s-a stabilit data judecării. M.S.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.