Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă au venit în Argeş!

0
2
  • La sărbătorirea a 147 de ani de la înfiinţarea PNL



Președintele României, Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au venit ieri, în Argeș, pentru a participa la manifestările dedicate împlinirii a 147 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal, organizate la Ştefăneşti, la Vila Florica. La deschiderea reuniunii, soprana Felicia Filip a interpretat imnul României. Apoi, șeful statului și prim-ministrul au ținut câte un discurs.


De cum a ajuns la Vila Florica, Klaus Iohannis le-a spus celor prezenți. „ La mulţi ani! Arătaţi foarte bine şi de-o parte şi de cealaltă” adresându-se atât liberalilor prezenţi cât şi jurnaliştilor. Au urcat pe scenă preşedintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae Ciucă, alături de preşedintele organizaţiei PNL Argeş, senatorul Alina Gorghiu și Dinu Zamfirescu, unul dintre cei 12 refondatori ai PNL după 1989. La începutul reuniunii soprana Felicia Filip a intonat imnul României. În discursul său, președintele Klaus Iohannis a declarat: „Mă bucur să ne revedem în acest loc simbolic, în acest loc plin de istorie, în acest loc încărcat de semnificaţie, nu numai pentru PNL ci pentru România.
Mă bucur că am prilejul de a vă transmite câteva gânduri despre prezent, trecut şi viitor într-un moment aniversar când Partidul Naţional Liberal împlineşte 147 de ani. Destinul României moderne este strâns legat de destinul Partidului Naţional Liberal, de curajul şi înţelepciunea unor lideri vizionari, care au contribuit decisiv la reformarea societăţii româneşti. Nu trebuie să uităm că România şi-a proclamat independenţa, în 1877, în timpul marii guvernări liberale, iar fundamentul pe care s-a clădit statul român modern a fost liberalismul. Politica liberală a lui I.C. Brătianu a făcut posibilă o dezvoltare accelerată a ţării. Este bine ca din timp în timp să ne raportăm la istorie, pentru a înţelege de unde am plecat, ce am reuşit să construim între timp, dar şi ce mai avem de făcut pentru a ne îndeplini obiectivele.” a spus șeful statului.

„Am rămas mereu alături de PNL şi PNL alături de mine”

Preşedintele a mărturisit că se simte în continuare liberal deşi nu mai este membru al partidului. „Drumul meu s-a despărţit de Partidul Naţional Liberal în 2014, când am preluat primul mandat de preşedinte al României, dar în toţi aceşti ani am rămas mereu alături de PNL şi PNL alături de mine. Pentru că, ne uneşte aceeaşi credinţă puternică, valorile şi principiile liberale. Acestea ne-au ghidat calea şi cred că împreună am reuşit să facem multe pentru consolidarea democraţiei în România, pentru parcursul său Euro-Atlantic şi pentru dezvoltarea sa. Din 2020 traversăm o perioadă cu numeroase provocări şi crize succesive sau chiar suprapuse. În mod evident, este uşor de guvernat în perioade de prosperitate când lucrurile decurg normal, dar infinit mai dificil când trebuie să ghidezi ţara în vremuri tulburi cum a fost pandemia de COVID-19 sau actuala criză de securitate generată de războiul purtat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. Dar, indiferent de cât de greu a fost, un singur partid, demn de istoria şi tradiţia sa şi-a asumat, fără ezitare, responsabilitatea guvernării PNL. În definitiv PNL a rămas acelaşi partid care nu şi-a abandonat niciodată, în cei aproape 150 de ani de existenţă, doctrina, crezul sau valorile.
Este şi astăzi deviza care arată hotărârea liberalilor de a se implica şi a fi mereu în prim-planul politicii româneşti pentru oameni şi pentru ţară.” a spus Klaus Iohannis. Acesta a vorbit şi despre proiectele PNL. „ Investiţii masive în domenii strategice, precum infrastructura rutieră, spitale şi şcoli, gestionarea eficientă a banilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, adaptarea, care deja a început, a sistemului de învăţământ la principiile actuale ale ştiinţelor educaţiei, toate acestea sunt proiecte concrete pe care miniştrii şi parlamentarii liberali au obligaţia să le ducă la bun sfârşit.” La final, şeful statului le-a transmis celor prezenţi: „Astăzi, de ziua dumneavoastră, dragi liberali vă doresc la mulţi ani, cu realizări notabile pentru patria noastră, pentru români. Să aveţi parte de cea mai mare bucurie a unui om politic: contribuţia la bunăstarea românilor!”
Aici s-au scris file importante din viața statului român”
Premierul Nicolae Ciucă a spus în discursul său: „Vă rog să-mi dați voie să încep prin a exprima bucuria și onoarea de a fi astăzi, aici, împreună cu președintele României și invitații noștri, de ziua Partidului Național Liberal, în acest loc cu o semnificație profundă pentru partidul nostru, pentru liberalismul românesc și pentru România.Acest loc minunat este încărcat de istorie și vă invit să îl descoperiți în detaliu, pentru că aici s-au scris file importante din viața statului român. După o istorie tumultoasă, casa Brătienilor este din nou readusă la viață și gata să spună povestea celor care îi trec pragul.” Primul ministru a vorbit despre liberalism. „Acum și aici, în casa Brătienilor, vă rog să îmi permiteți să vorbesc puțin despre ce cred eu că este statul liberal pe care toți liberalii, indiferent dacă sunt sau nu membri ai Partidului Național Liberal, au obligația să îl construiască și să îl protejeze. În primul rând, statul liberal garantează și promovează libertatea cetățenilor săi.Libertatea autentică poate exista doar acolo unde există lege, în societățile democratice cu o guvernarea stabilă, rațională și moderată. Libertatea se realizează atunci când demnitatea umană și toate drepturile fundamentale ale persoanei sunt recunoscute și așezate în centrul preocupării instituțiilor statului.În al doilea rând, statul liberal este un stat de drept. Statul de drept este un stat în care puterea politică, este ea însăși limitată prin Constituție și lege, iar majoritatea care decide nu poate să devină abuzivă. Din această perspectivă, statul de drept este și o valoare fundamentală pentru NATO și UE și premisa integrării și a dezvoltării noastre în aceste structuri care ne garantează securitatea și dezvoltarea economică.În al treilea rând, statul liberal este un stat protector. Statul protector nu se confundă cu statul providență. Statul liberal protector garantează siguranța și libertatea cetățenilor săi, prin protejarea drepturilor și libertăților fundamentale, respectiv prin apărarea suveranității și a integrității teritoriale.Din această perspectivă, apartenența României la NATO este cea mai importantă garanție în fața amenințărilor recente de securitate. În al patrulea rând, statul liberal este un stat care asigură stabilitatea economică. În societățile contemporane, liberalismul economic garantează și promovează competiția în economie. Totodată, în societățile contemporane, statul liberal trebuie să asigure predictibilitate fiscală și investiții.” a zis premierul.

Eleve premiate

Reuniunea s-a încheiat cu premierea a două eleve olimpice, care au reprezentat Argeșul la Olimpiada Națională Brătianu. Cele două sunt: Alexandra Georgiana Udrea, elevă la Colegiul Național I. C. Brătianu, și Diana Șerban, elevă la Colegiul Național Zinca Golescu. După festivitate, preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Nicolae Ciucă au plecat către Capitală. M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.