Proiect pentru reabilitarea castrului roman Jidova

1În ședința Consiliului Județean Argeș de luni a fost aprobat proiectul privind „Reabilitarea, conservarea și punerea în valoare a CASTRULUI ROMAN JIDAVA (JIDOVA)”, proiect ce va fi depus spre finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. 


Alocarea financiară maximă este de 2.155.000 euro/castru pentru componenta de reabilitare a infrastructurii specifice și de 30.000 euro/destinație pentru componenta de digitalizare a valorilor aferente, marcarea și semnalizarea rutei/obiectivelor incluse în cadrul rutei, marketing și management.
Obiectivele principale ale proiectului:
– lucrări de restaurare, consolidare și punere în valoare a porții principale de acces în castru – poarta praetorian.
– punerea în valoare și includerea în circuitul de vizitare a “clădirii ofițerilor” și a apartamentului centurionului din baraca aflată în retentura dextra.
– intervenții de reconsolidare a zonelor restaurate în anii ’70 și ’80, păstrând cota de nivel până la care au fost ridicate zidurile construcțiilor antice la momentul respectiv.
– refacerea expoziției permanente a sitului, utilizând instalații de tip Virtual reality și alte tehnici multi media.
– organizarea unui centru științific de studiere a limes-ului transalutan.
Lucrările de restaurare și consolidare a edificiilor din castru, alături de regândirea spațiului expozițional și organizarea unui centru de studiu cu capacitate mică de funcționare, va face din castrul roman de la Jidova un obiectiv de referință pentru România. În plus, acest model: sit, muzeu de sit și centru de cercetare care funcționează împreună se aplică peste tot în Europa și mai puțin în România.
Realizarea acestui proiect va contribui la:
– Dezvoltarea turismului cultural în context european, dezvoltarea durabilă
– Realizarea unor expoziții cu artefacte aparținând civilizației dacice;
– Creșterea interesului pentru cultura și civilizația antică;
Situl de la Câmpulung – „Jidova”, cu suprafață totală de 19.740 mp, este cuprins în lista monumentelor istorice din județul Argeș de la sfârșitul secolului II și începutul secolului III. Castrul Jidova este situat la aproximativ 5 Km de Câmpulung Muscel, pe drumul european E 574, pe direcția Piteşti – Câmpulung Muscel – Rucăr – Bran – Braşov. De asemenea, se poate ajunge şi din alte direcții: de la Curtea de Argeş spre Câmpulung pe drumul județean 73C (44 km); de la Târgovişte spre Câmpulung pe drumul județean 72A (62 km) până la intersecția cu drumul județean 73, apoi stânga spre Valea Mare Pravăț şi Câmpulung – castru (12 km); de la Braşov spre Piteşti, pe drumul european E 574 (92 km Braşov – Câmpulung – Castru). M.D.


1 COMENTARIU

  1. ” Proiect pentru reabilitarea castrului roman Jidova… proiect ce va fi depus spre finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență „.
    Asa ceva … mai rar / potcoave de cai morti ! De unde si pana unde … „redresare si rezilienta” / de pe vremea romanilor ? No, voi chiar ca sunteti tampi !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.