Colegiul Naţional I.C. Brătianu, la 156 ani de existenţă!

1

A fost zi de sărbătoare la Colegiul Național I.C Brătianu, din Pitești. Pe 3 iunie, prestigiosul colegiu a sărbătorit 156 de ani de existență. Au fost invitați profesori seniori care de-a lungul timpului au predat sau au condus Colegiul Național I.C .Brătianu, personalități și foști elevi. Ziua a debutat cu întâlnirea profesorilor din generații diferite în amfiteatrul colegiului apoi, la Filarmonică, a avut loc festivitatea de recunoaștere a meritelor olimpicilor naționali și a celor care au participat la concursuri.
Întâlnirea profesorilor seniori și a celor care predau în prezent la Colegiul Național I.C Brătinu a avut loc în amfiteatrul colegiului. O parte dintre aceştia au ținut discursuri vorbind la superlativ despre instituția de învățământ care de-a lungul timpului a format generații de tineri, mare parte dintre aceștia devenind medici de renume, cercetători, istorici sau oameni de cultură. Primarul Cristian Gentea, viceprimarul Gelu Tofan şi medicul Tiberiu Irimia au răspuns invitaţiei organizatorilor. După discursuri, a urmat un un moment festiv susţinut e ansamblul „Doru”. Cea de a doua parte a sărbătorii s-a derulat la Filarmonica Piteşti, acolo unde au fost evidențiaţi elevii olimpici dar şi elevii care au abilități deosebite şi s-au remarcat la diverse concursuri din ţară, chiar dacă nu sunt olimpici. Au fost oferite premii în bani , diplome şi plachete.
Prefectul Radu Perianu, a ţinut un scurt discurs în cadrul căruia a amintit că şi el a fost elev al prestigiosului colegiu. Toți cei 36 de elevi ai colegiului care au obținut rezultate deosebite la Olimpiadele Naționale la Informatică, Matematică, Limbi străine, Limba română și Latină, Chimie, Fizica, Geografie și Religie, au fost premiaţi.
Pe durata festivităţilor, au avut loc şi momente artistice, susţinute de elevi ai Colegiului Naţional I.C Brătianu, acestea alternând cu decernările premiilor.

Despre Colegiul Naţional I.C Brătianu

Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu ”a luat fiinţă la 6 septembrie 1866, când în Piteşti se deschideau cursurile „celei dintâi clase gimnaziale”, cuprinzând 12 elevi şi un singur profesor, Nicolae Micescu, proaspăt absolvent al Facultăţii de Ştiinţe din Bucureşti, care urma să predea toate disciplinele. Între anii 1867 şi 1871, şcoala a funcţionat cu primele trei clase, având un număr mic de elevi, iar în anul şcolar 1871 – 1872, s-a înfiinţat şi clasa a IV –a. Dacă în 1859 oraşul Piteşti avea 7000 de locuitori, spre sfârşitul secolului va ajunge la 12.000 de locuitori, fapt ce va determina creşterea populaţiei şcolare. Numărul elevilor gimnaziului creşte continuu, ajungând în anul şcolar 1889 – 1890 la 253, din care 127 numai în clasa I. Până în 1903, şcoala a dat 146 de absolvenţi, iar începând cu anul şcolar 1901-1902, s-a făcut trecerea la liceul de opt clase. Numărul elevilor a ajuns la 385, iar al profesorilor, la 20. Ministerul a aprobat ca, începând cu 1 septembrie 1896, şcoala să fie numită „Liceul Clasic din Piteşti”, iar în februarie 1898, prin Decretul regal nr. 279 s-a aprobat ca, pe viitor, aceasta să poarte numele de Liceul „Ion C. Brătianu”. Prin 1878, Paraschiva Ştefan a lăsat prin testament 200 de galbeni pentru a se înfiinţa o bibliotecă în oraşul Piteşti. Biblioteca astfel înfiinţată a fost încredinţată de Primărie gimnaziului, fiind alcătuită iniţial din 230 de cărţi. Ulterior, ea a crescut prin alte donaţii. În 1930 biblioteca număra 8.200 volume. Astăzi ea dispune de 35.000 de volume, dintre care 400 de cărţi vechi de mare valoare. Elevii erau împărţiţi pe secţii: clasică, reală şi modernă. Începând cu anul 1909, secţia clasică începe să fie înlocuită cu secţia reală, ca urmare a opţiunilor elevilor, iar din anul 1913, liceul va funcţiona numai cu secţiile reală şi modernă.

Absolvenţi de renume

Dintre absolvenţii liceului îi reamintim pe Mihail Ghelmegeanu, profesor universitar, George Ulieru, medic şi scriitor, Ion Trivale, critic literar, căzut pe front în 1916, Dan Barbilian, (Ion Barbu), matematician şi poet, Constantin Bălăceanu Stolnici, academician, specialist în cibernetică, neurologie, gerontologie, Ion N. Angelescu, doctor în ştiinţe economice, Armand Călinescu, viitor prim-ministru, Tudor Teodorescu – Branişte, ziarist şi prozator, criticul literar Vladimir Streinu, Nicolae Brânzeu, compozitor, Virgil Tempeanu, profesor universitar, George Vâlsan, savant geograf şi poet, Rudolf Schweitzer- Cumpăna, pictor. În rândul personalităţilor din zilele noastre care au fost absolvenţi ai Colegiului Naţional I.C. Brătnianu, remarcăm pe : Raul Horia Rădulescu – Medalia de argint la Olimpiada Internațională de Fizică, 1981. A asbsolvit Universitatea Texas din Austin , S.U.A; Silviu Ștefan Pufu – Medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Fizică 2001, argint 2002 și aur 2003. Profesor la Universitatea Princeton, S.U.A; Cristian Proistosescu – Medalia de argint în 2004 și Medalia de aur în 2005 la Olimpiada Internațională de Fizică. Premiul II La Olimpiada Internațională Pluridisciplinară, Yakutia, Rusia, 2003. A absolvit Univeritatea Princeton , doctoratul la Harvard , unde predă din 2009; Andrei Constantin – Medalia de argint la Olimpiada Internațională de Fizică 2003, aur 2004, argint 2005. Premiul III la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară, Yakutia, Rusia, 2002; Ciprian Manolescu – Medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică, de trei ori consecutiv: 1995, Canada, 1996, India, 1997, Argentina, cu punctaj maxim. De trei ori medalia de aur la Balcaniada de Matematică. A absolvit cu Magna cum laude Universitatea Harvard, unde și-a luat și doctoratul, în 2004. Tot la Harvard a câștigat numeroase concursuri internaționale. La ora actuală, el predă la UCLA, în California; Mihai Horia Tohăneanu – Medalia de argint la Olimpiada Internațională de Matematică. Medalie de aur la Balcaniada de Matematică. A absolvit Darmouth College în S.U.A., și-a luat doctoratul la Universitatea Berkeley în 20009, iar acum predă matematica la Purdue University, în statul american Indiana și la Johns Hopkins University.

1 COMENTARIU

  1. Lista personalităților remarcabile ce au absolvit acest liceu este infinit mai mare dar as fi vrut sa citesc si lucruri legate de doua aspecte care mie mi se par importante:

    1) O lunga perioada de timp liceul s-a numit „Nicolae Bălcescu” – nu mai intru in amănunte cu privire la schimbarea denumirii, chiar si temporar, ar fi trebuit s-o facă cei care au scris articolul. Pe diploma mea de absolvire datata 01 iulie 1975 scrie chiar așa: ” Liceul Nicolae Bălcescu”

    2) Mi-ar fi făcut o reala plăcere sa citesc si numele câtorva generații de profesori care prin pasiunea si priceperea lor au generat apariția acelei liste de absolvenți remarcabili. Probabil ca meseriile/titlurile științifice/locurile unde își desfășoară activitatea au mult mai putina relevanta decât numele dascălilor care i-au format.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.