Galeria echipei F.C. Argeș și chestiunea suveranității și independenței naționale

2
  • Din punctul meu de vedere

Nu e bine că ne ridicăm poalele în cap din pricina faptului că premierul Ungariei ”se plimbă” prin România. La televizor, Dan Tănasă, unul dintre liderii AUR, se plânge că Viktor Orban ”se plimbă prin țara noastră ca vodă prin lobodă, fără ca autoritățile române să intervină”.
Vreți să fim ceva mai lucizi și să ne întrebăm ce ar trebui să facă autoritățile române ? Probabil că unii, mai înfierbântați, ar dori ca poliția să îl oprească, să îl legitimeze pe șeful guvernului maghiar, după care să îl expulzeze. Ar vrea ca Viktor Orban să fie declarat ”persona non grata” și să i se interzică, pe viitor, accesul în România.
Dacă nu asta, atunci, ce ? Să îi înțepăm cauciucurile de la mașină, să punem lanțuri de-a lungul șoselei ca să nu poată trece, să îl huiduim de pe margine sau ce ?
Catastrofa din Ucraina ar trebui să ne arate unde poate duce naționalismul când își pierde busola. Zelenski a procedat așa cum ar vrea înfierbântații din România să procedeze Iohannis sau Ciucă. S-a vorbit din Parlamentul ucrainean despre derusificare, școlile minorităților au fost închise, presa minorităților a fost interzisă, după care, în rândul populației minoritare au căzut căzut rachete care au omorât copii pe plajă. ”Aleea îngerilor” din Dombas stă mărturie în acest sens.
Vor unii să se întâmple același lucru și pe meleagurile noastre sub motiv că Viktor Orban și ungurii vor să ne ia Ținutul Secuiesc și tot Ardealul ?
Nu poți împiedica pe nimeni să vrea ceva de la tine, asta nu înseamnă că trebuie să îi și dai.
Evident că am putea scrie pe panouri uriașe puse la graniță că nu vom ceda niciodată pământul sfânt al Transilvaniei. Am putea scrie cu fum de avioane cu reacție, pe cer, că Transilvania este și va rămâne în veci a românilor. Nu ar fi însă astfel de gesturi dovada că suntem un neam infantil ?
Presa sportivă de la noi a făcut mare caz pe subiectul unui meci de fotbal. Stadionul modernizat din Miercurea Ciuc a fost inaugurat cu un meci amical între naționala U18 a Ungariei și o selecționată a Ținutului Secuiesc, în pofida faptului că FRF interzisese acest lucru. Au fost arborate steagurile Ungariei și Ținutului Secuiesc. Nu îi spun ”așa- zisului ținut” deoarece maghiarii chiar așa denumesc zona și nu le poți interzice acest lucru.
Este evident că toate aceste gesturi sunt provocatoare, transmit un mesaj și anume că sunt unii cetățeni români de etnie maghiară care și-ar dori alipirea Transilvaniei la Ungaria.
Repet, nu poți interzice năzuințele, fantasmele. Sunt mulți în Republica Moldova sau la Cernăuți care și-ar dori ca România să anexeze aceste teritorii pe care le-a stăpânit odinioară.
Desigur, noi am avea îndreptățire istorică și demografică, ungurii nu o au.
Dar ei cred că o au, cel puțin îndreptățirea istorică, și nu le poți scoate asta din cap.
Cu prilejul scandalului legat de meciul de la Miercurea Ciuc, a dat în clocot și galeria ultrașilor din Trivale. ”Frații” au semnat alături de alte grupări ale altor echipe o scrisoare deschisă în care stă scris că meciul de fotbal este ”un atac direct la securitatea țării noastre”.
Credeam că războiul din Ucraina definește ce înseamnă un ”atac direct la adresa securității ” unei țări. Nu înseamnă fotbal, înseamnă orașe făcute pulbere și copii morți pe străzi.
Se întreabă suporterii de la peluză: ” cum poate un stat imaginar să aibă o echipă națională? ” Evident că poate, dar totul rămâne la nivel de imaginație.
Să ne luptăm cum imaginația unora ? Am fi ridicoli.
Grav este că în scrisoare apare ideea următoare:
” Dacă așa zisele puteri ale statului nu vor fi capabile să oprească acest pericol vom prelua noi cârma și ne vom apăra țara cu toate forțele posibile.”
Asemenea formulări sunt inacceptabile și nimeni nu mă va putea face să cred altceva, mai ales văzând ce a generat, în vecinătate, spiritul de tip ”Detașamentul Azov”. Sânge și moarte a provocat.
Îmi este drag de ultrași când afirmă răspicat că au ” onoare, demnitate și dragoste față de această țară.” Aici semănăm, sunt și eu un ”ultraș” din acest punct de vedere.
Ne desparte însă total ideea că trebuie să răspundem la provocări și să ”preluăm cârma”.
Dragostea și energia ”Fraților” F.C. Argeș pot fi canalizate în alte direcții, normale. Bine ar fi să fi protestat, odinioară, față de retrocedările ”in integrum” din Transilvania, față de vânzarea terenului agricol, pe care îl vedem cumpărat de capitalul maghiar, față de lipsa investițiilor cu capital românesc în această regiune a țării. Bine ar fi să protesteze față de ideea practicată de unele forțe politice românești de cedare a suveranității cu mult dincolo de ceea ce prevăd tratatele de aderare la UE.
Când ești de acord, chiar și tacit, cu ideea cedării suveranității, dar protestezi față de un meci de fotbal, înseamnă că nu ești consecvent.
Chiar în Argeș, nu în Harghita și Covasna, există o doamnă politician care se exprimă oficial pentru ca România să cedeze din suveranitate. Nu i-am văzut pe ”Frați” să protesteze vizavi de această idee trădătoare.
Veți spune că galeria de fotbal s-a exprimat cu privire la un meci de fotbal fiindcă asta este în zona ei de interes. Poate că este așa, dar cred că și ultrașii sunt cetățeni, iar cetățenii trebuie să apere suveranitatea și independența țării în orice situație.
În concluzie, consider că implicarea galeriei echipei F.C. Argeș în problema suveranității și integrității naționale trebuie să evite excesele, amenințările de tip ultranaționalist și anarhist.
Nicio fărâmă din aceste idei nu trebuie acceptată în România.
Îmi asum acest punct de vedere deși știu că voi fi, de cei mai puțini conștienți, pus la zid.
0

2 COMENTARII

  1. Bun editorial.

    Pentru linistirea unor spirite patriotice tin sa scriu cate ceva pe tema viitorului Transilvaniei (pe care il vad in cadrul Romaniei, bineinteles):
    – la 1918 Transilvania era din punct de vedere etnic o provincie cu destule enclave maghiare si germane, in cadrul unei majoritati relative de circa 55% romani. Cei 55% au rezultat din ultimul recensamant facut in 1910 in Imperiul Austro-Ungar (detaliu: nu a existat o intrebare despre etnia cetateanului recenzat, ci a existat o intrebare despre limba folosita in comunicarea cu autoritatile statului – circa 1.000.000 de evrei au fost recenzati drept „maghiari”).
    Trecand peste momentele istorice tensionate de dupa Dictatul de la Viena (Al 2-lea Arbitraj de la Viena) – ajungem in anii 1990 la circa 75% romani in Transilvania si circa 19% maghiari (restul fiind alte minoritati, inclusiv tigani).

    Am urmarit cu mare atentie recensamintele de dupa 1990 cand toata populatia Romaniei si-a putut declara in mod liber etnia. Ei bine, procentul de maghiari in cadrul Romaniei (si implicit al Transilvaniei) nu a crescut, ba din contra de la 7,1% in 1992 a scazut la 6,6% in 2002, respectiv 6,1% in 2011.

    Concluzia:
    – nu exista un pericol al „pierderii Transilvaniei” prin vreun scenariu de tip Kosovo, ba chiar exista perspectiva reducerii minoritatii maghiare la cote „linistitoare”.

  2. „Nu ar fi însă astfel de gesturi dovada că suntem un neam infantil ?” .
    Nicicum … infantili nu suntem, dara tinem de ce-i al nostru/locu’ prim din coada – coada Europei !

Comentariile sunt închise.