Pescuit la crap cu groundbait

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă vom prezenta ”Pescuit la crap cu groundbait”. Informațiile sunt oferite de Horia Anton, unul dintre cei mai redutabili pescari de crap din România, specialistul crapmania.ro, unul dintre cele mai bune site-ul de profil din România.

Când pescuim cu groundbait

Ca o părere personală, groundbaitul sau simplu nada, este “prima iubire” a oricărui pescar, asta până capătă experiență și este ispitit de boilesuri. Totuși, după ce pescarul se va confrunta cu suficient de multe situații pe malul apei, va înțelege că acest tip de nadă este o armă redutabilă, o soluție care ne poate salva uneori partida.

Ce sunt groundbait-urile

Foarte pe larg spus, un amestec care diferă de la producător la producător. Majoritatea rețetelor de groundbait sunt compuse din făinuri cerealiere (cu rol de colant), semințe mărunțite, pelete și minerale, TTX (desface nada pe substrat și eliberează aroma), stimulatori de hrănire, arome, îndulcitori. Mai sunt și variantele pe bază de făinuri de pește, ajungem și acolo imediat.
Valoarea nutritivă și de atracție a unui groundbait este influențată de calitatea și proporțiile ingredientelor care alcătuiesc mixul, așa că ar fi bine să alegem acest tip de nadă cât mai avizat cu putință.

Cum alegem groundbaitul

Păi, în funcție de mai multe aspecte, după cum urmează:
În primul rând, în funcție de compoziție. Groundbaitul pe bază de făinuri cerealiere (Birdfood) este rețeta clasică, iar cel pe bază de făină de pește (Fishmeal) este rețeta îmbunătățită. Fishmealul are o dispersie și o solubilitate mai bună decât birdfood, ceea ce îl face mai atractiv, dar și mai scump. Culoare. Așa cum noi cumpărăm cu ochii, așa și crapii se hrănesc vizual:
Maro este cea mai comună culoare și pe bună dreptate. Se camuflează perfect pe fundul lacului și ni-l dorim mai ales în apele cu pești precauți. Acesta își va elibera aroma, dar nu va trezi suspiciuni din punct de vedere vizual.
Roșu face fix opusul, adică striga în gura mare – Sunt celebru, scoate-mă de aici!. Atracția sa irezistibă este indicată pe lacurile private cu densitate mare de pește, unde crapii mătură fundul apei în căutarea hranei, iar noi suntem, vrem nu vrem, în competiție cu vecinii de stand pentru a ținele peștele în zona noastră.
Galben este poate cea mai populară variantă de culoare și asta din destule motive. În primul rând este foarte vizibilă, apoi se confundă cu mâlul care predomină în apele noastre. Nu în ultimul rând, redă culoarea porumbului care, să nu uităm, este hrana tradițională pentru crap și ten.
Verde imită culoarea ierbii, hrana preferată a tenului. Poate fi la fel de atrăgător și pentru comuni sau salonte în lacurile cu vegetație abundentă, unde joacă rol de camuflaj.
Negru este potrivit pe râuri și ape sălbatice, mai ales când apa este clară și curată.
Granulație. Ne ajută să controlăm gradul de dispersie a particulelor în apă.
Granulația fină eliberează rapid particulele din care este compus groundbaitul, creând efectul de nor puternic. Apelăm la ea când ne dorim trăsături rapide și dese, de regulă pe momitor. Granulația mare eliberează o atracție discretă, dar construiește patul de nadă pe care ne dorim să atragem crapi de talie mai mare, mai ales dacă pescuim cu bulgări.
Granulația medie este un compromis între cele două de mai sus, rezultatul partidei ținând mai mult de strategia noastră de nădire și de ceea ce punem la cârlig.
Aromă. Aș vrea să scriu chiar și cinci pagini despre cum răspund crapii în funcție de arome, dar mă tem că răspunsul este la prietenii noștri necuvântători. Totuși, noi avem puterea și e indicat să alegem aroma groundbaitului în ton cu ce punem la cârlig, pentru a avea o prezentare oflactivă cât mai unitară.

Avantajele pescuitului cu groundbait

Când situația o impune. Dar, exemplificând: Când vremea și apa încă nu s-au încălzit. Pescuim izolat, cu groundbait pe arcul momitor și momeli flotante de mici dimensiuni. Este momentul în care peștele mic începe să se dezmorțească, iar nada eliberată de momitor îl atrage. Când practicăm un pescuit viteză. Dacă alegem un lac cu densitate mare de pește mic și mediu și ne dorim să ne bucurăm de cât mai multe drilluri, groundbaitul pe momitor este, din nou, soluția. Când dăm după amur/ten. Când este activ, tenul vine și la pietre. Dar dacă ținem morțiș să ne pozăm cu torpiluțe, un pat de bulgări va fi irezistibil. Când semințele fac legea. Da, poți prinde pește mare și la semințe. Exemplarele medii și mari din anumite lacuri pot veni la fel de bine și la bulgări de nadă, printre care putem plasa ștrengărește un rig sandwich de porumb. Când folosim PVA. Putem presăra groundbait peste mixul pe care îl punem în săculeț sau în punga solubilă, așa cum punem sare sau piper peste mâncare. După topirea PVA-ului (vezi Ghid complet despre săculeți și pungi PVA), groundbaitul va crea un nor de atracție în jurul particulelor frumos grupate.