În faţa judecătorului şi-a asumat crimele!

0
0

A ucis cu sânge rece tot ce avea mai drag pe lume, familia lui! Mamă, tată, frate, soră şi nepoţica de numai 5 ani, au murit loviţi cu pietre şi o toporişcă. Povestea bărbatului, în vârstă de 52 de ani, din comuna Bascov, care a luat 5 vieţi a şocat întreaga ţară! Anchetatori, psihiatri, psihologi încearcă acum să înţeleagă ce l-a determinat pe criminal să comită masacrul. Ieri, în faţa judecătorilor care au dispus arestarea preventivă, autorul a povestit cum a ucis.  
Marţi, în jurul orei 16.00, Gheorghe Rusu, un bărbat din comuna Bascov, satul Stejeret, întors acasă de la serviciu, a sunat în stare de şoc, la 112 şi a anunţat că la locuinţa lui este un masacru, că cinci membri ai familiei au fost ucişi. Apelul părea ireal, cu toate acestea oamenii legii au luat în serios sesizarea. Când au ajuns la faţa locului nu le-a venit să creadă. În aceeaşi gospodărie erau două case şi într-una din ele se aflau morţi: Viorel Letcan, de 79 de ani, fost inginer biolog la uzina de apă de la Budeasa, soţia acestuia Iulia Letcan de 73 de ani, fiul lor Marius Letcan de 50 de ani, taximetrist. În cealaltă locuinţă au fost găsite trupurile Genţianei Rusu, de 49 de ani şi a fiicei acesteia, Silvia, de 5 anişori. Toţi aveau multiple urme de violenţă. Femeia era fiica soţilor Letcan şi sora taximetristului.

Femeia ucisă a făcut tratament ca să rămână însărcinată

Cel care a anunţat crimele multiple este Gheorghe Rusu, colonel în rezervă. Acesta a fost şeful Biroului de Resurse Umane de la Spitalului Militar de Urgenţă Piteşti, fiind cadru militar s-a pensionat la limită de vârstă, dar care în prezent lucrează la acelaşi birou ca personal civil. Când a descoperit nenorocirea de acasă, acesta se întorcea de la serviciu. Soţia lui, Genţiana Rusu era de asemenea pensionată de câteva luni, tot la limită de vârstă, având grad de ofiţer militar. Aceasta a fost biolog şef la laboratorul Spitalului Miliar de Urgenţă. Cei doi aveau o singur fiică, pe Silvia.
Cunoscuţii spun că soţii Rusu s-au chinuit mulţi ani să facă un copil iar fiica lor a venit ca o binecuvântare după mai multe intervenţii şi tratamente în decembrie 2016.

Criminalul a fost capturat de jandarmi în pădure

După ce odioasa crimă s-a confirmat, zeci de poliţişti au mers la Bascov pentru cercetări. Toţi şefii din cadrul IPJ Argeş au fost la faţa locului, la fel şi de Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Argeş. De asemenea prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Laurenţiu Palaghia şi conferenţiar doctor universitar Dan Manu, şeful Serviciului de Medicică Legală Argeş au mers la locul crimei. În scurt timp, jandarmii argeşeni l-au capturat pe criminal. Este nimeni altul de cât fiul şi fratele victimelor, Viorel Letcan, de 52 de ani, cunoscut cu afecţiuni psihice. Acesta era în pădure, în apropiere de casă. Îşi pregătise un bagaj de supravieţuire, având la el haine, lanternă, baterii de rezervă…dar şi mai multe arme. Cu un cuţit îşi provocase răni la gât şi pe braţe, se pare, în timpul unei tentative de suicid. A fost preluat de un echipaj medical care i-a acordat îngrijiri medicale. A discutat cu poliţiştii prezenţi, cărora le-a descris cu lux de amănunte cum a comis crimele şi cum a plănuit totul. Se spune că în camera lui au fost găsite jurnale în care şi scria trăirile şi planuri macabre.

Autorul era liniştit şi nu a mai creat probleme

Primarul comunei Bascov şi viceprimarul au mers de asemenea la locul faptei. Edilul comunei a explicat jurnaliştilor că Viorel Letcan suferea de schizofrenie paranoidă şi se afla în evidenţele medicale cu această afecţiune din anul 2006. El locuia în aceeaşi casă cu părinţii şi fratele, în top ce sora locuia în altă casă, în aceeaşi curte. Era un om calm care nu a creat niciodată probleme, spunea primarul. Bărbatul avea tot suportul şi atenţia familiei sale. Cu toate acestea i-a ucis cu sânge rece. Tatăl a fost găsit mort în apropiere de baie, ceilalţi, în pat. ”Cu pietre de diferite dimensiuni și obiecte (n.r. ar fi fost ucise victimele). Au fost găsiți în camere toți. E dramatic, și mie îmi este foarte greu să vorbesc. Fiecare victimă e într-un loc diferit cu excepția mamei și a copilului. Autopsia se termină mâine, dar e puțin probabil să mai fi supraviețuit loviturilor. Cred că toți cinci au fost surprinși și evenimentele cred că au avut loc seara până spre dimineață. Autorul este pe tratament, așa a spus. Este examinat pentru a ști cu certitudine ce a fost. Nu am făcut o anamneză, dar era dispus la dialog. Era la un medic psihiatru celebru din Pitești, era în evidență, i-a prescris un tratament”, a declarat Dan Manu, șeful serviciului de Medicină Legală Argeș. acesta a mai precizat că autorul a folosit şi o toporişcă. Unul dintre criminaliştii prezenţi la faţa locului a descris locul crimei. Acesta a spus că nu a văzut până acum o scenă a crimei asemănătoare şi că, ucigaşul „ a dat în disperare”. Ieri după efectuarea autopsiei, şeful SML Argeş a precizat că victimele nu au prezentat urme de împotrivire, semn că au fost luate prin surprindere. ” În urma examinării exterioare ale cadavrelor, s-a observat aceleași traume la toate cadavrele. Au fost lovite cu un corp dur. Victimele aveau traumatisme cranio-cerebrale, traumatisme cervicale. (…) S-a produs secționarea mai multor pachete vasculare. Este dificil de spus o ordine cronologică (n.r a uciderii membrilor familiei) pentru că iau ca reper, și aceasta este și menirea unui medic legist care trebuie să fie la fața locului, instalarea semnelor precoce de moarte reală. Ori la ora la care am intrat în camere și am examinat cadavrele tuturor celor cinci semnele erau deja instalate, fapt ce denotă că a trecut un timp rezonabil, cel puțin șase ore, privind instalarea acestor semne de moarte reală”, a declarat medicul legist.

A ucis că nu se simţea apreciat

În cursul nopţii de marţi spre miercuri, Viorel Letcan a fost reţinut pe bază de ordonanţă, fiind dus în arest pentru violenţă în familie în varianta omor calificat, împrejurările reţinute fiind: cu premeditare, asupra a două sau mai multor persoane, prin cruzimi. Laurenţiu Palaghia, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, a declarat ieri după ce autorul crimelor multiple a fost audiat şi a dat declaraţii: „Avea sincope în luarea tratamentului în sensul că a spus că il lua, dar nu neapărat în cantitățile prescrise. A plănuit în detaliu, minuțios şi în asa fel încât să poată să îşi ducă planul la bun sfârşit. A spus coerent, în detaliu, nu au fost întrebări la care să nu fi avut răspuns. Motivarea este legată de faptul că nu se simţea suficient apreciat!”
Primea tratament de ultimă generaţie
Cunoscutul medic psihiatru Victora Irimia, şefa clinicii cu acelaşi nume a precizat despre acest caz:” Primea tratament de ultimă generaţie! Tratament la care a reacţionat perfect, fără niciun fel de efecte secundare. Omul a colaborat tot timpul cu medicul curant, cu familia lui care, de altfel l-a supravegheat. Am fost foarte sigură că este calea ce bună şi nu numai pentru acest pacient. (…) El era un om foarte paşnic pe care l-am interpretat de la început ca un om slab, temător şi anxios. (…) E greu se presupus că realiza situaţia sau din ce unghi o realiza (n.r. în timpul comiterii faptelor). Noi nu putem să creăm un oprobiu public împotriva unui om foarte bolnav. Noi nu ştim cum a acţionat nu cunoaştem circumstanţele.”

În ultimii zece ani nu a fost internat

Bărbatul care şi-a ucis familia se afla în evidenţa medicului psihiatru Eugen Smeureanu, medic în cadrul Clinicii Dr. Irimia. „Premeditarea acesta nu este precedată de niște conflicte. Tatăl lui era un om extrem de devotat familie, nu mi-a spus nimeni nimic. Tatăl venea mereu să îi ia reţetele. Cam o dată la două luni îl aducea şi pe pacient. Dacă comportamentul se modifică bineînţeles că se internează, dar nu era cazul lui. De asta vă spun, a fost aşa ca o furtună pe cer senin. Numai stând de vorbă şi făcând testări psihologice, observându-l o perioadă, poţi să îşi dai seama dacă fapta a fost făcută sau nu cu discernământ. Eu am înţeles că a încercat să se sinucidă. Dacă nu voia să fie prins de poliţişti, nu se rănea, ca să poată să fugă.” a spus acesta. Referitor la premeditarea faptei şi la jurnalele scrise de autor, mediul psihiatru a zis: „Probabil că familia nu a avut acces la ele (n.r. jurnale) sau poate nu le-au luat în seamă, le-au minimalizat crezând că este o glumă. Nu mi-aş fi imaginat că poate să facă aşa ceva! Sunt foarte multe necunoscute. Omori trei oameni într-o casă şi nu se sesizează nimeni? Nu se aude un zgomot, un ţipăt, nu se apără nimeni?” Acesta a precizat că în ultimii 10 ani, de când îl avea ca pacient, bărbatul care şi-a ucis familia, nu a fost internat niciodată, nefiind necesară spitalizarea. Medicul Smeureanu a calificat gestul bărbatului ca fiind „o furtună pe cer senin”, gestul fiind imprevizibil!

Autorul crimelor: „Aveam tot felul de frici”

Bărbatul va fi supus unei expertize psihiatrice în urma căreia se va stabili dacă a avut discernământ în momentul comiterii crimelor. Ieri, Viorel Letcan a fost dus la Tribunalul Argeş cu propunerea arestării preventive. În faţa judecătorilor, bărbatul a vorbit tare, clar şi răspicat. „Am avut discernământ diminuat, nu mi-am dat seama perfect, aveam tot felul de frici, am luat jumătate de pastilă seara.”le-a spus acesta în judecătorilor. Magistraţii au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile ieri după-amiază.

Ieri dimineaşă, în jurul orei 9,00, Gheorghe Radu a venit la redacţia Curierul zilei cu intenţia de a publica anunţuri în memoria celor ucişi. Era însoţit de o femeie, rudă. Bărbatul era vizibil afectat de pierderea suferită. Încă în stare de şoc, abia vorbea şi cu greu a reuşit să poarte un dialog. Durerea i se citea pe faţă. La un moment dat, i-a sunat telefonul şi în timp ce discuta a început să plângă şi să urle de disperare. Colonelul Rusu ne-a rugat să publicăm două mesaje pentru cei dragi.

Cu inima împietrită de durere, deplâng dispariția fulgerătoare a iubiților noștri părinți și cumnat Letcan Aurel, Letcan Iulia și Letcan Marius. Dumnezeu să vă odihnească în pace, în împărăția cerului! Nu o să vă uit niciodată, ginerele și cumnatul vostru, Gheorghe Rusu.

Am pierdut tot ce aveam mai drag pe lume. Au trecut la cele veșnice, soția mea, Rusu Gențiana și minunata noastră fiică Rusu Silvia, la numai 5 anișori. Sufletele lor bune au plecat împreună la cer! O să vă port veşnic în inima mea. Dumnezeu să vă aşeze de-a dreapta Sa, de unde să ne vegheaţi pe cei care v-am iubit şi preţuit! Gheorghe Rusu, soţ şi tată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.