Scandal pentru un împrumut de 55.000.000 lei!

0
0
  • La Câmpulung

Organizația municipală PSD Câmpulung a organizat sâmbătă o conferință de presă, la care au participat consilierii locali Constantin Ivan și Sergiu Cicu, precum și Corina Scarlat, fiind prezentată poziția organizației față de împrumutul de 55.000.000 lei aprobat în ședința de joi a Consiliului Local, în ciuda opoziției reprezentanților PSD.
Împrumutul este enorm și reprezintă un risc major pentru Câmpulung, spun consilieiri PSD. Iată mai jos poziția acestora referitoare la subiect. Garanția împrumutului este constituită de veniturile proprii ale primăriei și, în cazul neplății ratelor, garanția va fi executată, iar serviciile publice ale municipalității ar putea fi paralizate ca urmare a blocării conturilor.
Riscul este real din moment ce analiza economico-financiară care a stat la baza deciziei de contractare a împrumutului a luat în considerare date nereaele, depășite. Indicele ROBOR pentru calcularea dobânzii este de 6,44%, valabil la 30.06.2022, deși în prezent a ajuns la 8,18%, cu tendință de creștere.
Reprezentanții administrației afirmă în mod nereal că primăria ar contracta o linie de finanțare, deși în toate documentele aferente se precizează că este un credit de investiții. Astfel se încearcă crearea aparenței că Primăria ar putea trage sume mai mici din împrumutul aprobat – de 55.000.000 lei sau 550.000.000.000 lei vechi – și că dobânzile ar putea fi mai mici decât cele prezentate în anexa Hotărârii de Consiliu Local. Reprezentanții PSD au solicitat desecretizarea și evidențierea distinctă pe fiecare proiect a cheltuielilor neeligibile în valoare de 13.000.000 lei aferente proiectelor cu finanțare europeană pe care, însă, UE nu le rambursează și care vor fi acoperite din împrumutul de 55.000.000 lei. Doar 9 proiecte dintre cele 18 pentru care s-au aprobat împrumutul vor beneficia de finanțare europeană, iar partea de co-finanțare obligatorie a Primăriei la proiectele europene este de numai 300.000 lei, în timp ce cheltuielile neeligibile secretizate sunt de 13.000.000 lei.
De exemplu, Festivalul “Stars of songs” a fost mai întâi amânat și apoi șters de pe lista evenimentelor programate în 2022 fără ca primarul Municipiului Câmpulung să ofere o explicație plauzibilă pentru această decizie.
Mai mult, primarul Municipiului Câmpulung a făcut în această privință afirmații care nu corespund realității, de exemplu că nu a avut cunostință de organizarea evenimentului. Aceste afirmații ale primarului au fost dezmințite la conferința de presă în cadrul căreia au fost prezentate afișul evenimentului, precum și invitațiile semnate chiar de primar, cu o lună înaintea evenimentului care fusese programat în luna august.
Totodată, s-a anunțat că acest festival internațional de muzică ușoară, de tradiție pentru oraș, se va organiza anul viitor așa cum se obișnuia, în preajma zilei de 1 iunie. În 2023 evenimentul va fi organizat fără sprijinul primăriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.