PS Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, în Argeș

0
0

Duminică, credincioșii parohiei Greci din satul Moșteni, comuna Boțești, protoieria Topoloveni, au participat la sfințirea bisericii cu hramurile Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Ierarh Nicolae și Sfânta Cuvioasă Parascheva. 
La invitația IPS Calinic, slujba de sfințire a sfântului locaș aflat în cimitirul parohial, a fost săvârșită de Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria.
La eveniment au participat credincioșii din comună, autoritățile locale, precum și ctitorii și binefăcătorii care au contribuit la ridicarea noii biserici. Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Siluan, cu un sobor de preoți și diaconi, în biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, aflată în centrul comunității. Construcția acestei biserici a fost terminată în anul 1942, în vremea Preasfințitului dr. Veniamin Pocitan, care a sfințit-o pe 18 octombrie 1942. Duminică, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a dorit să evidențieze jertfa credincioșilor din parohia Greci Moșteni, care au reușit ca în decurs de 9 ani să ridice această nouă biserica, pe temelia celei vechi, din anul 1862.
Astfel parohul Bălășoiu Laurențiu Vasile, primise binecuvântarea să salveze vechea biserică, iar în acest demers, a fost ajutat de familia ctitorilor Dan și Dana Georgescu, care au avut cea mai importantă contribuție.
De altfel, aceștia au primit medalia ortodoxă „Sfântul Neagoe Vodă Basarab”. Pe lângă cei doi au existat și alți binefăcători, care au primit din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, Diplome de Vrednicie.
Biserica actuală de zid este construită pe temelia unei alte biserici mai vechi din 1862 (realizată din lemn și zidărie), care în decursul timpului s-a degradat, ajungând ca în anul 2013 să fie în pericol de prăbușire. După obținerea autorizațiilor necesare, biserica veche a fost desfăcută, și au fost inițiate demersurile pentru zidirea actualei biserici, pe același amplasament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.