Doctoriţa Berca, 30 de zile arest preventiv!

2

După cum anunțam din numărul de ieri, un medic din cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești a fost reținut pentru luare de mită în formă continuată. Este vorba de Liliana Berca, medic de medicină internă. Ofițerii Direcției Generale Anticorupție-Serviciul Județean Argeș au stabilit că aceasta lua șpagă de la pacienți pentru serviciile oferite. Anchetatorii au aflat, în timpul cercetărilor, că doctorița primea nu doar bani, ci și produse, iar sumele difereau de la un pacient la altul! Nu conta suma, cât oferea fiecare! Liliana Berca a mai fost condamnată în anul 2017 tot pentru luare mită.  
Miercuri ofițerii DGA , sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, au făcut două percheziții la Spitalul Județean de Urgență Pitești. Oamenii legii au stabilit că Liliana Berca, medic de medicină internă la Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice ar fi primit mită de la cel puțin 20 de persoane care i-au oferit bunuri și bani. Miercuri după-amiază a fost reținută. Ieri a fost prezentată Tribunalului Argeș cu propunerea de arestare preventivă. Aceasta a fost dusă la instanţă cu puţin înainte de ora 13.00 cu o maşină de poliţie, iar când i-a văzut pe jurnalişti şi-a acoperit faţa cu mâna. După 45 de minute instanţa a dat decizia şi admis cererea procurorilor. „În baza art.226 alin.1 C.pr.pen. admite propunerea formulată de Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş. (…) dispune arestarea preventivă a inculpatei B.L.I., cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (24 de acte materiale). pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 10.11.2022 şi până la data de 09.12.2022 inclusiv. „ se arată în minuta şedinţei de judecată. Sentinţa nu este definitivă, de aceea, înainte de părăsi sala de judecată Liliala Berca a depus contestaţie. Până la judecarea contestaţiei ea va rămâne în arest.

3 ani cu suspendare, tot pentru luare de mită

În anul 2010, Liliana Berca a mai fost arestată preventiv tot pentru luare de mită. În iulie 2012, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt anunța trimiterea ei în judecată: „ Prin rechizitoriul din data de 20 iulie 2012, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au dispus trimiterea în judecată a inc.BERCA LILIANA – IONELA pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu în dauna intereselor publice. În sarcina susnumitei s-a reţinut faptul că, în calitatea sa de medic expert al asigurărilor sociale din cadrul Casei Judeţene de Pensii Olt, a primit mită de la persoanele examinate suma totală de 4.100 lei şi alte bunuri materiale, pentru a le emite beneficiarilor decizii favorabile cu privire la incapacitatea de muncă şi menţinerea încadrării în diverse grade de invaliditate. Prin activitatea sa infracţională, inculpata a produs un prejudiciu Casei Judeţene de Pensii Olt, în cuantum de 34.503 lei. Reamintim că inculpata a fost arestată preventiv în perioada 22.10. – 19.11.2010.” se preciza în comunicat. În decembrie 2014 Tribunalul Olt a condamnat-o la 3 ani cu suspendare iar în 2017 Curtea de Apel Craiova a menţinut sentinţa.

Avea salariu de peste 20.000 lei

Tot în 2010, pe vremea când lucra în judeţul Olt, Lilian Berca şi-a luat doctoratul, titlul fiind acordat de Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu- Facultatea de medicină. Doctoriţa Liliana Berca, în vârstă de 54 de ani, lucrează la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti de la 1 ianuarie 2013, pe când era medic rezident în ultimul an. Se spune că făcea a doua specializare prin rezidenţiat. La acea dată fusese trimisă în judecată pentru luare de mită, procesul fiind pe rolul Tribunalului Olt. Pe 15 august 2014 a fost confirmat medic specialist de medicină internă şi a fost repartizată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti. De atunci a lucrat până în prezent, chiar şi după condamnarea de 3 ani cu suspendare. După ce a trecut perioada de supraveghere, Liliana Berca a cerut reabilitarea juridică iar instanţa i-a admis cererea. Se pare că experienţa trăită în urmă cu 12 ani când a mai avut probleme cu legea, nu a fost de ajuns ca Liliana Bercaru să renunţe la „atenţiile” venite din partea pacienţilor.
Anchetatorii au stabilit că medicul diabetolog primea oricât îi oferea pacientul, 50 lei, 100 lei sau mai mult. Nu făcea nazuri nici la produsele pe care bolnavii i le ofereau drept recunoştinţă pentru serviciile ei. Se bucura de banii unor oameni care au venituri incomparabil de mici cu salariul ei. Asta deşi potrivit unor surse din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, medicul specialist avea un salariu de peste 20.000 lei, care include salariul de bază, de 11.000 de lei şi aproximativ 10.000 de lei gărzi şi sporuri.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.