Pescuitul carasului la vargă

0
0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă vom prezenta ”Pescuitul carasului la vargă”. Informațiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, specialistul claumarpescar.ro, unul dintre cele mai bune site-ul de profil din România.
Cele mai prolifice partide la caras le-am avut întotdeauna la debutul primăverii sau toamna târziu. Apa fiind destul de rece, carașii mici nu răspund la fel de activ. Astfel putem face mai ușor procesul de selecție.
Pescuitul la vargă se bazează pe același principii precum cel la feeder. Finețea joacă un rol important iar liniile principale vor fi legate ca atare.
De regulă optez pentru linii legate cu fire monofilament de 0.14-0.16 mm, iar forfacul cu 0.10-0.14 mm. Culoarea firului joacă un rol foarte imporant. Îmi plac enorm firele transparente, precum Claumar Cronos deoarece oferă o camuflare perfectă pe ape limpezi.

Folosiți plute ușoare

Alegerea plutei trebui să fie una în consecință. Ținând cont de intensitatea vântului și lungimea vergii este de preferat să optăm pentru o plută cât mai ușoară 1-2 gr.
Cu cât pluta va fi mai ușoară, cu atât avem șanse să păcălim cât mai mulți pesți. Practic carașii nu vor simți atât de bine greutatea liniei în momentul trăsăturii. Pe durata verii putem pescui eficient și cu linii mai solide, dar nu trebuie să uităm că primăvara peștii au alt comportament. Nu se hrănesc la fel de agresiv și în același timp sunt mult mai suspicioși.

Cum se face nădirea

Nădirea regulată nu ar trebui să lipsească. Bulgării mici, aruncați la diferite intervale de timp reprezintă o soluție ideală pentru a ține carașii în zonă. Nădirea agresivă la începutul partidei nu este indicată ci mai degrabă una moderată și progresivă.
Granulația nadei potrivită este una fină spre medie. Nadele cu particule mari pot sătura rapid carașii și sunt de evitat. În nadă putem introduce și o cantitate redusă de micropelete.
Tipul nadei, cerealieră sau fishmeal, este un alt criteriu de luat în calcul. De obicei mizez pe nade cerealiere, dar am avut rezultate excelente și pe nade combinate (cerealieră + fishmeal).
Nadele de tip fishmeal (cu făină de pește), având un aport proteic ridicat și o solubilitate redusă în apă, le văd cumva mai utile în perioadele mai calde. Totuși asta nu înseamnă că nu putem prinde carași primăvara și cu aceste nade. Dacă pe balta pe care ne aflăm se pescuiește frecvent cu fishmeal, eficiența acestora este clar una crescută.
În ce privește aroma prefer întotdeauna aromele dulci precum : căpșună, caramel, miere, scopex, vanilie. O altă aromă excepțională de sezon și nu numai este usturoiul.
Prepararea nadei este de asemeni un factor de influență. Operațiunea de sitare a nadei nu ar trebui să lipsească din nicio partidă. Trecerea nadei printr-o sită cu ochiuri mici, de 2-3 mm, va asigura omogenizarea nadei, dispersia rapidă în apă și evitarea formării cocoloașelor.
Pentru un plus de aromă și nutriție, partea lichidă a nadei poate conține CSL, diverse arome sau aditivi, ori lichide nutritive. Personal, apelez destul de des la aceste artificii pentru a spori gradul de atracție al nadei.

Momelile de cârlig

Momelile de cârlig pe care mizez sunt momelile flotante de mici dimensiuni precum pop up-urile, peletele, wafters-urile sau pufarinele și desigur cele vii, viermii, râmele și larvele de chironomus. Nu strică să avem cât mai multe tipuri de momeli la dispoziție pentru a o alege pe cea potrivită în funcție de preferințele carașilor.

Pescuitul carasului la Dunăre și pe ape curgătoare

Pe Dunăre și în general pe ape curgătoare, temperatura apei crește mult mai lent decât pe bălți și lacuri. De aceea carașii încep să fie prezenți ceva mai târziu, cu puțin timp înainte de începerea perioadei de prohibiție.
Adesea, dacă iarna este una prelungită, apariția carașilor poate fi chiar în mijlocul prohibiției către vară.
Presupunând că primăvăra este una blândă, iar carașii sunt activi, cu siguranța îi vom găși în apropierea copacilor scufundați sau a altor structuri precum pietrele sau pragurile. Carașii se pregătesc de depunere și vor căuta zone cu un curent slab sau moderat, ce le oferă adăpost.
Îi putem pescui atât la vargâ cât și la feeder, carașii situându-se destul de aproape de mal. Momelile vii sunt armele principale, atrângând cel mai rapid atenția carașilor.
Pe locurile cu un curent moderat monturile cu coșuleț sunt ideale, iar pe cele ce prezintă un curent ceva mai slab putem pescuim chiar și cu momitor sau method, ori la vargă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.