ANAF a lămurit cum plătesc argeșenii dividendele

0

De la 1 ianuarie 2023 impozitul pe dividende se majorează de la 5% la 8% prin modificările aduse de o Ordonanță de Guvern. 
Astfel, conform noilor prevederi, impozitul pe dividende se majorează de la 5% la 8% stabilindu-se prin aplicarea cotei asupra dividendului brut, declararea şi plata efectuându-se în aceleaşi condiţii ca şi până acum.
Una din întrebările cu care s-au confruntat profesioniștii contabili a fost dacă repartizarea dividendelor făcută până la 31.12.2022 generează un impozit de 5% sau de 8% în cazul în care achitarea acestora se realizează ulterior anului 2022. ANAF lămurește situația într-un document al Compartimentului Comunicare:
„În vederea punerii în aplicare a prevederilor de mai sus, subliniem că, pentru stabilirea impozitului pe dividende se va utiliza cota de 8% pentru dividendele distribuite DUPĂ data de 1 ianuarie 2023”. De altfel formularea apare chiar în Ordonanța Guvernului. Așadar pentru dividendele distribuite prin hotărâre AGA luată până la 31.12.2022, impozitul va fi de 5% și va trebui achitat până cel mai târziu la 25.01.2023, dividendele urmând a fi plătite asociaților sau acționarilor ulterior. S.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.