15 lucruri pe care nu le știai despre Pelé

0

După un final de an plin de pariuri la fotbal datorită desfășurării Cupei Mondiale din Qatar, ultimele zile ale lui 2022 au venit cu o veste tristă pentru fanii sportului rege. Legenda fotbalului brazilian, Pelé, a încetat din viață pe 29 decembrie, la vârsta de 82 de ani, din cauza complicațiilor cauzate de cancer de colon.

Iată câteva lucruri pe care poate nu le știai despre cel supranumit „Regele”:

  1. Pelé a fost numit după inventatorul american Thomas Edison, numele său real fiind Edson Arantes do Nascimiento.
  2. Tatăl lui Pelé a fost și el fotbalist. Acesta a jucat ca atacant centru pentru Atlético Mineiro, Fluminense și alte câteva cluburi mici de fotbal. João Ramos do Nascimento (Dondinho) nu a fost doar tatăl lui Pelé, ci i-a fost și mentor și antrenor.
  3. Pelé a crescut în sărăcie și și-a exersat abilitățile de dribling cu o șosetă plină cu cârpe, atunci când familia lui nu și-a putut permite să-i cumpere o minge de fotbal adevărată.
  4. Pelé a jucat cândva futsal, o variantă de fotbal desfășurată în interior. Acesta consideră că futsalul l-a ajutat să fie un fotbalist mai bun, deoarece în acest sport mingea se mișcă mai rapid și sportivii trebuie să gândească mai repede.
  5. Pelé este cel mai tânăr jucător care a câștigat două Cupe Mondiale. În 1958, Pelé a devenit cel mai tânăr jucător care a jucat într-un meci din finala Cupei Mondiale. Avea 17 ani și 249 de zile și a marcat două goluri în acea finală.
  6. La 15 ani, Pelé a semnat primul său contract cu Santos în 1956, câștigând doar 10 dolari pe lună. Pelé a folosit banii câștigați pentru a-și cumpăra mamei o sobă cu gaz, deși orașul lor nu era racordat la gaz pe atunci.
  7. În 1961, guvernul brazilian l-a desemnat drept comoară națională pentru a împiedica să fie scos din țară de cluburile internaționale de fotbal.
  8. Pelé a spus odată: „Un penalti este un mod laș de a marca”.
  9. Pelé și Maradona nu au fost prieteni. În 2010, Pelé spunea despre argentinian: „Nu este un exemplu bun pentru tineret. El a avut un dar de la Dumnezeu de a putea juca fotbal și de aceea este norocos.” Răspunsul lui Maradona: „Cui îi pasă ce spune Pelé? Locul lui este într-un muzeu.”
  10. Familia lui i-a dat porecla „Dico”. Nu a primit porecla Pelé până când a început școala, unde obișnuia să pronunțe numele portarului local Vasco da Gama, „Bile”, drept „Pile”. Prin urmare, un coleg de clasă i-a dat porecla Pelé.
  11. În Brazilia este adesea numit „Pérola Negra”, care înseamnă Perla Neagră.
  12. Pelé despre faptul că este un model: „Fiecare copil din întreaga lume care joacă fotbal vrea să fie Pelé. Am o mare responsabilitate să le arăt nu doar cum să fie fotbaliști, ci și cum să fie bărbați”.
  13. Cristiano Ronaldo a spus odată: „Pelé este cel mai mare jucător din istoria fotbalului și va fi doar un singur Pelé”.
  14. În 2005, Pelé a fost imaginea unei campanii de publicitate pentru medicamentul Viagra și a fost apreciat pentru că a încălcat tabuul legat de primirea unui tratament pentru disfuncția erectilă.
  15. Lui Pelé nu i-a plăcut niciodată porecla lui, considerând că sună a limbaj pentru copii mici.