10 dosare de loviri între elevi

0
  • Biroul de Siguranţă Şcolară de la IPJ Argeş cercetează

Ieri a fost marcată Ziua Internațională pentru NonViolență în Școală, iar cu această ocazie au fost organizate numeroase activităţi de prevenire în şcoli. De asemena organizaţia Slavaţi Copiii a făcut publică o statistică privind situațiile de bullying sesizate în unităţile de învăţământ. La nivelul Biroului pentru Siguranţa Şcolară din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş se aflau în cercetare 10 dosare de loviri sau alte violenţe fapte comise între elevi.
La începutul anului 2023 erau în lucru la Biroul de Siguranţă Şcolară din cadrul IPJ Argeş 10 dosare privind lovirea sau alte violeţe între elevi. Situaţia nu este surpinzătoare având în vedere că în spaţiul public au apărut deseori informaţii privind bătăile dintre elevi, iar în mediul online au circulat imagini prinvind încăieri sau altercaţii între minori.

A crescut numărul situaţiilor de bullying sesizate

Ieri de Ziua Internațională a Nonviolenței în Școală, organizaţia Salvaţi Copiii a transmis: “ Conform datelor oficiale, în sistemul de educație a fost înregistrată o creștere cu aproape o treime a situațiilor de bullying sesizate, în anul școlar 2021-2022, prin comparație cu anul școlar anterior (10.971 de situații de bullying constatate, față de 7.715). În realitate însă, fenomenul este mult mai grav: analiza recentă a Organizației Salvați Copiii (finalul anului 2022) arată că bullying-ul în școală ori în clasă și perpetuarea lui în mediul online afectează emoțional, an de an, sute de mii de elevi care devin victime ale situațiilor de violență fizică și de amenințare sau ale mesajelor umilitoare transmise online (49%), asistă în calitate de martori (82%) sau recunosc că au comis ei înșiși astfel de fapte (27%). Considerând că grupurile de acțiune anti-bullying reprezintă cea mai bună cale de limitare a fenomenului de violență dintre elevi în spațiile școlare, Organizația Salvați Copiii solicită Ministerului Educației o evaluare a stadiului implementării Normelor metodologice privind constituirea acestor grupuri și elaborarea unei strategii naționale de respectare întocmai a dispozițiilor legale.”

Bătaia de la Grupul Şcolar Mioveni, exemplu negativ!

Semnalul de alarmă al Organizației Salvați Copiii, vine ca urmare a relatărilor din ce în ce mai numeroase din presă cu privire la acte inacceptabile de violență produse între elevi în România. “Una dintre acestea se referă la incidentul petrecut într-un liceu din localitatea Mioveni, în care elevii s-au agresat fizic cu pumnii și picioarele și folosind bucăți de lemn smulse de pe holurile unității de învățământ. În prezent, adolescenții se află în atenția consilierului școlar, iar grupul de acțiune anti-bullying al acestei școli a devenit funcțional imediat după acest eveniment, inițiind un proces de informare și mobilizare a elevilor, cadrelor didactice și părinților pentru a identifica și preveni conflictele ce pot genera astfel de fapte de violență și punerea în pericol a siguranței elevilor și climatului școlar” se mai precizează în comunicatul remis redacţiei noastre.

Se cere înfiinţarea de grupuri de acțiune anti-bullying

Soluţia ar fi, potrivit Salvaţi Copiii, ca în fiecare școală şi liceu să fie înființat un grup de acțiune anti-bullying din care vor face parte directorul unității de învățământ, profesorul consilier școlar, trei cadre didactice formate în problematica violenței, inclusiv a violenței psihologice-bullying, doi sau mai mulți reprezentanți ai elevilor și reprezentanți ai părinților. n
Rolul acestui grup este de a preveni, de a identifica și soluționa situații de bullying între elevi, prin acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice. În școlile în care există grup de acțiune anti-bullying și este funcțional, se observă o îmbunătățire a climatului educational. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.