Trei comune din Argeş fără medic de familie!

0

O întâlnire a avut loc ieri la Prefectura Argeş, la care au participat prefectul judeţului Argeş, Radu Perianu, subprefectul Bogdan Minciunescu, reprezentanţi ai asociaţiilor de vârstnici din Argeş, Ionuţ Gheorghe, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi Mariana Boşneag, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Argeş. Discuţiile s-au axat pe problema lipsei medicilor de familie din mediul rural. Sunt trei comune din judeţ care nu au medic de familie, asistenţa medicală a locuitorilor de aici fiind asigurată de medicii de familie din comunele vecine.
„Ne dorim să atragem medici care să lucreze în județul Argeș, în spitale și la cabinetele de familie din mediul rural. Am stat de vorbă astăzi cu reprezentanții asociațiilor de vârstnici din Argeș, pe tema asistenței medicale. A fost ridicată problema cabinetelor medicilor de familie și ceea ce li se poate oferi doctorilor ca să vină să lucreze. În județul Argeș sunt 3 localități fără medic, Râca, Ciomăgești, Nucșoara, care sunt asigurate de doctorii din comunele învecinate. Legislația prevede, la acest moment, că medicii de familie sunt plătiți la numărul de pacienți asigurați. Trebuie să fie minim 400 de persoane asigurate înscrise pe lista unui doctor de familie. Medicii de familie nu primesc bani pentru că văd pacienți neasigurați”, a declarat Radu Perianu după întâlnire.

4.000 de pacienţi la un singur specialist

La rândul său, Ionuţ Gheorghe, a precizat că ideal ar fi, ca pentru a avea servicii medicale de calitate oferite pacienţilor, să fie înscrişi 1500 de oameni la un medic de familie. CAS Argeş doreşte ca în fiecare comună să fie cel puţin doi medici de familie. Asta nu este posibil, fiind tot mai puţini absolvenţi care aleg această specializare. Ionuţ Gheorghe a dat exemplul comunei Ţiţeşti acolo unde în prezent sunt 4000 de cetăţeni înscrişi pe listele singurului doctor.

Depind de bugetele locale

Mariana Boșneag a explicat de ce nu sun atraşi medicii către acestă specializare dând exemplul personal: “Noi facem împrumuturi în bancă și ne cumpărăm cabinetele și tot noi le renovăm. Eu am plătit 25 de mii de euro și am mai băgat 10 mii de euro ca să îl fac.
La pensie nu îl dau așa, trebuie să îl dau la prețul la care l-am cumpărat, așa zice legea. Sau poate fi cumpărat de Consiliul Județean care are dreptul de preemțiune. Dar, mă îndoiesc că ar dori să plătească acești bani. Fiecare medic de familie procedează așa” a spus aceasta. Medicii de familie depind de bugetele locale. Ei vor să își facă treaba, dar pentru asta e nevoie de aparatură, nu doar de un stetoscop, de discuții cu oamenii și de dat trimiteri. Dacă medicul de familie ajunge undeva unde nu își poate face meseria, va pleca. În Argeș se caută medici și de alte specializări pentru spitale: ATI, Medicină Internă, Oncologie, a mai spus prefectul judeţului.
M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.