Cum se acordă concediul de îngrijitor!

0

Instectoratul Teritorial de Muncă Argeş anunţă că, potrivit legii, angajatorii au obligaţia să acorde salariaţilor concediul de îngrijitor. Acesta se acordă în limita a 5 zile într-un an, pentru îngrijirea fiului, fiicei, mamei, tatălui sau soțului ori soției.
„Angajatorul are obligaţia acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu salariatul şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului (…)În termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la momentul înaintării solicitării, salariatul are obligaţia depunerii la angajator a documentelor prin care face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin este rudă sau o persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu acesta, precum şi a existenţei problemei medicale grave care a determinat solicitarea concediului de îngrijitor de către salariat”, transmite ITM Argeş. Concediul de îngrijitor vizează doar anumite afecțiuni medicale şi se acordă pentru fiul, fiica, mama, tatăl sau soțul/soția unui salariat. Perioada concediului de îngrijitor nu se include în durata concediului de odihnă anual și constituie vechime în muncă și în specialitate.
Neacordarea de către angajatori a concediului de îngrijitor salariaților care îndeplinesc condițiile constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.000 – 8.000 lei. M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.