Ce mi-aș dori dacă m-aș mai naște o dată

10
  • Din punctul meu de vedere

Dacă m-aș mai naște o dată, nu mi-aș dori să fiu mai bogat, nici să am o altă familie, nici să mă ocup cu altceva, nici să locuiesc în altă parte. Mi-aș dori să fiu de acord cu narativul oficial occidental.
Cine este pe deplin împăcat cu politicile Vestului trăiește în pace și armonie, nu are insomnii, nici revolte, progresează pe scara socială, se bucură de aprobarea majorității persoanelor cu care interacționează. Ziariștii cuminți scriu articole echilibrate care trezesc admirația cititorilor, nu intră în polemici nesfârșite, nu sunt vânați pe rețelele de socializare, nu au insomnii.
Din nefericire pentru mine, nu sunt un ziarist cuminte. Sunt un ”conspiraționist”. În consecință, mă înțeleg bine doar cu puțini oameni, cu niște anonimi care vor să rămână astfel pentru a nu trage consecințele atitudinii lor. Textul următor aparține unui astfel de anonim.
x
Oamenii care nu aderă la „linia oficială” a „elitei” sunt considerați „conspiraționiști”. Conspiraționiști fiindcă își exprimă opiniile franc? Unde ai mai pomenit? Conspiraționiștii nu ies în față.
Acuma, eu întotdeauna m-am ferit de extreme. Și de prejudecăți. M-am auto-analizat constant, să nu devin victima lor. Sunt conștient că lumea s-a schimbat. Că trăim într-un sat global. Că suntem 8 miliarde de oameni pe fața pământului. Ca să numeri până la un miliard îți ia 39 de ani.
Sunt conștient că la nivelul de populare al planetei, la ritmul de exploatare al resurselor neregenerabile, se impun măsuri de precauție. Și chiar de reducere a populației, dacă e cazul. Dar cum să se facă asta? De către cine? Prin ce metode, altele decât cele educaționale? Cine are autoritatea morală să decidă în numele a 8 miliarde?
Aaici e aici! Și inepții ciraci ai elitei occidentale nu înțeleg. Ei cică sunt democrați, fiindcă susțin Occidentul. Care nu mai este democrat. Ci capturat.
China, Rusia, Iranul, Turcia? N-au fost niciodată democrații. Deci cine are autoritatea morală să ia decizii în numele umanității?
După al II-lea război mondial a fost înființată ONU. Cu cele mai bune intenții. Și acest organism, cu structurile sale, până în anii `90, a fost expresia democrației la nivel de relații internaționale. Acolo, la nivelul Consiliului de Securitate și al Adunării Generale se luau deciziile la nivel planetar. Democratic, prin vot. Cele două super-puteri nucleare, SUA și URSS, își rezolvau diferendele acolo.
De-aia au ajuns ele la acorduri (SALT I și SALT II) de dezarmare nucleară și de păstrarea – prin verificări reciproce în teren – a parității la focoaselor nucleare. Ce bine a mers omenirea ! Nicio amenințare de război planetar. Pace, liniște, prosperitate. Până și criza rachetelor din Cuba a fost depășită. Existau politicieni sănătoși la cap.
Ce s-a întâmplat după `90? Crezând că dizolvarea URSS-ului face Rusia o pradă ușoară, Occidentul a trecut ONU pe linie moartă. N-a mai ținut cont de nicio regulă a vechii ordini internaționale. A trecut la războaie nedeclarate – Jugoslavia, Panama, Afganistan, Irak, Siria, Libia, Sudan etc… pentru a-și instala guverne obediente. Unde a mai fost ONU? Nicăieri.
Care este problema astăzi? Că Occidentul a preluat conducerea lumii pe cont propriu. Vorbește nesimțit de „ordine bazată pe reguli”. Care ordine, care reguli? Ai înnebunit? Păi singurele la care au aderat țările lumii sunt cele din Carta ONU. Ai luat votul ONU?
Și-atunci, revenim la problemele de astăzi. O „elită” ocultă ia decizii în numele umanității. Se bagă Schwab, se bagă Soros, se bagă Gates să dea sfaturi, direcții. Cine sunteți voi ? V-a ales cineva? Pe cine reprezentați? Cum să nu fie oamenii sănătoși la cap circumspecți când văd că se iau decizii demente de către o mână de politicieni despre care se știe cui sunt vânduți , de către oligarhi, finanțiști, mega-corporații, decizii care afectează întreaga lume, fără să întrebe țările lumii?
Cum să nu fie temători când văd că acei indivizi folosesc forța unor instituții pentru a induce frica în cei care-și pun întrebări, cer explicații cu privire la decizii iraționale, la forțarea unor războaie, la controlul asupra mass media și restricționarea liberului acces la platformele sociale? Trebuie să fii cretin să nu te temi. Să vezi că ceva nu este în regulă.
Nimeni nu poate căpăta încrederea maselor câtă vreme are lucruri de ascuns. Câtă vreme a distrus mecanismele democratice la nivel internațional. Toate problemele planetare trebuia dezbătute la ONU. Democratic. Pe bază de studii, analize transparente. Nu pe declarații tip ,,Faucci”, „Gates”, „Schwab”. Am înnebunit?
Și vorbești, nesimțitule, de conspiraționism apoi? Fiindcă oamenii, instinctiv, se tem? Dereglaților ! Cenzurezi opiniile, faci liste negre, arunci amenințări în spațiul public? Credeți că aveți control, că veți face ce vreți? Vă înșelați!
Conspiraționiștii sunt cei care vor să facă ceva cu planeta și decid ei, fără o consultare și vot planetar. De cine vă temeți, canaliilor? Dacă aveți intenții bune, trebuie să le supuneți dezbaterilor. Nu sunteți voi dumnezeii lumii.
Problemele lumii sunt reale. Dar ele nu pot fi gestionate de o mână de oameni doar fiindcă au bani. Toate țările trebuie să ia parte la decizii. O țară a considerat că odată cu destrămarea URSS-ului decide ea. În numele cui? Al ei sau al țărilor lumii? Ceea ce s-a întâmplat după 1990 e elocvent. Toate agențiile ONU au fost împânzite de globaliști.
Mai mult decât atât. Posibil ca această țară să nu mai fie chiar o democrație perfectă. Când instituții de forță s-au implicat să nu mai fie ales un președinte care avea o altă viziune decât cea imperialistă, mai vorbim despre democrație?
Conspiraționiștii nu sunt cei care exprimă direct, public, ceea ce cred, ci invers, cei care vor să le închidă gura.
x
Dacă m-aș mai naște o dată, aș vrea să fiu cuminte, să nu cred în textul acesta.
Din păcate, nu trăim decât o dată. n
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)

10 COMENTARII

  1. corect, de acord, astept o analiza despre democratie! dl Smeoreanu sunteti totusi un ziarist bun. Treebuie sa rcunostem, cu un singur lucru nu sunt de acord sustinerea psd ului! o zi buna !

  2. Domnule ziarist ,

    Acum este momentul potrivit sa dati dovada de mult curaj si va arunc urmatoarea provocare .

    Este bine stiut ca aveti cele mai cordiale legaturi cu Arhiepiscopia Ramnicului . Desi pe site-ul arhiepiscopiei , a aparut acel „blestem” care anunta vremuri tulburi pentru manastirea Frasanei , elita intelectuala a Valcii – din care faceti parte – nu a protestat in niciun fel. Nu vrea nimeni sa se amestece in treburile bisericii . In fapt , a nu te amesteca inseamna a i lasa sa si duca la bun sfarsit opera de desfiintare a unei manastiri de care nu s a legat nimeni pana acum, nici macar comunistii atei . Prin acel act si au batut joc de cei care mergeau regulat la manastire, au despartit credinciosii de duhovnicii lor, au provocat mare tulburare intr – o perioada cand credinciosilor le trebuia doar tihna si bucurie ca sa sarbatoreasca nasterea Domnului .

    Eu nu va cer sa va amestecati in dogma bisericii , va cer sa analizati acel ”blestem” care nu este demn de un mitropolit, teolog, profesor, intelectual in general . Nu este numai o problema de credinta , este si o problema de cultura , de comportament inadecvat al unui ierarh, membru al Academiei . Un intelectual nu ar trebui sa stea deoparte la un asa derapaj al unui ierarh care se pare ca a ratacit caile Domnului … suntem totusi in mileniul trei, integrati in Europa … ne facem de ras cu acel document care, pana la urma ,a inceput sa dea roade : biserica a fost inchisa , calugarii au fost alungati , oamenii care -si legasera viata si sufletul de acest asezamant nu mai au unde sa si aline sufletul … nu intamplator s au surpat drumurile . Si de s ar casca o prapastie si manastirea ar ramane acolo , credinciosul ar gasi o cale sa ajunga la acel lacas sfant . Drumul s a surpat pentru a-l impiedica pe mitropolit sa si duca la bun sfarsit afacerile imobiliare . Blestemul sau a adus grave prejudicii localitatii Muieresca care se alesese cu un drum de toata frumusetea. Mania Domnului l a surpat acum . Si asta e doar inceputul !

    Va rog sa luati atitudine prin ziare si tv si sa sustineti cauza celor care vor redeschiderea Frasaneiului si reluarea activitatii asa cum a fost ea inainte de noiembrie 2022 cand a inceput prigoana . Duhovnicii manastirii , oameni cu viata curata si rugaciune multa, cu varste venerabile au fost impiedicati sa aiba legaturi sufletesti normale si firesti cu ucenicii lor si au fost alungati din casa lor unde au petrecut zeci de ani in post si rugaciune . Sunt multe de spus , prin revelatii se primesc mesaje de incurajare de la Dumnezeu , noi stim ca biserica se va redeschide intr o zi , dar prin implicarea cat mai multor oameni putem face ca lucrurile sa mearga mai repede. Ni se cere de SUS sa aratam credinta adevarata, sa-i demascam pe cei care atenteaza la credinta noastra stramoseasca .

    Nu jignim pe nimeni, nu ne amestecam in treburile ierarhilor , dar nici ei sa nu ne vaduveasca de prezenta activa a duhovnicilor de la Frasanei , a doua noastra familie.

    Valceni , pitesteni , bucuresteni , cu totii am protestat la Bucuresti , in Piata Universitatii.

    Duminica ,in Ramnic, in centru, la ceas ,la orele 14- 15 vom incerca din nou sa ne facem auziti . Nu suntem multi , dar duminica de duminica speram sa ne adunam tot mai multi . Nu vrem decat ca mitropolitul asemeni unui „criminal” sa se intoarca la „locul faptei” , sa dezlege blestemul , sa redeschida manastirea unde sa se savarseasca sfintele taine , sa -i readuca in manastire pe calugarii duhovnici alungati sau mutati disciplinar si sa nu se mai amestece in treburile unei manastire autonome .

    Un adevarat intelectual, ziarist este in primul rand un om al cetatii … cetatea, acum ,e in razboi cu un mitropolit care nu ne mai respecta pe noi ca oameni , care si bate joc de sarbatorile noastre , care pur si simplu ne omoara sufleteste … ce i mai ramane omului daca isi pierde sufletul …

    • V-ați adresat persoanei care nu va face nimic pentru a-i deranja pe cei din cercul său de apropiați, indiferent de ceea ce fac. Este prea ocupat cu aplauzele la adresa lui Putin și Gentea…

    • Nu știu dacă veți mai intra aici să vedeți răspunsul meu, dar dacă se întâmplă, vă rog să îmi dați un telefon. Mulțumesc.

      • Va rog din suflet un punct de vedere , public si o sustinere mediatica … ar conta enorm !

        Poate chiar o campanie decenta, dar sustinuta si ferma : s.o.s. manastirea Frasanei !

        Oamenii sunt atat de speriati … la protestul nostru organizat in centru foarte greu convingem persoane sa ni se alature … le este frica si rusine sa si apere credinta ! Aici s a ajuns ! Credinciosii atasati de manastirea Frasanei cunosc cel mai bine puterea cuvantului , a blestemului. Cu totii suntem revoltati , dar cei mai multi sunt paralizati de frica . Din pacate , eu ma descurc mai bine in scris ,sunt timida si nu am talentul de a vorbi in public si nici forta de a ma face ascultata . Faptul ca intelectualitatea nu se revolta la o actiune atat de josnica a unui membru al Academiei , a unui teolog, a unui profesor si ,vremelnic, ierarh al bisericii mi se pare extrem de grav … e vorba de un act de cultura si credinta deopotriva ! Si mai grav este ca Patriarhia nu are niciun cuvant de spus ! se vorbeste adesea despre martirii din inchisorile comuniste … dar cand prigoana se desfasoara sub ochii nostri si duhovnicii sunt prigoniti , cand obstea manastirii este decimata , cand Athosul romanesc va deveni o amintire , noi contemporanii acestor evenimente ramanem indiferenti si muti si tot mai putini cei care isi permit sa protesteze … Convingerea mea ferma este ca lucrurile nu vor ramane asa , nu pot ramane asa, Frasaneiul se va redeschide si lucrurile vor reveni la normal, dar de ce sa pierdem timp pretios ?!

        • Fostul staret are o varsta venerabila , spre nouazeci de ani , traieste de ani de zile in post aspru si rugaciune si acum traieste umilinta de a fi pus sub ascultare ! Ma intreb cine se poate masura cu dumnealui ca traire duhovniceasca , putere de rugaciune , post aspru si chiar putere de munca? Sa stai in scaunul de spovedanie ore in sir , la varsta dumnealui, sa asculti cum se revarsa toate pacatele lumii , sa ai atata intelegere pentru neputintele oamenilor cum o are dumnealui si, drept rasplata : sa fii pus sub ascultare , indepartat de chilia in care ai vietuit peste cincizeci de ani , pus pe drumuri … noi cei care l-am cunoscut simtim mai mult aceasta umilinta , dansul este un soldat al bisericii , se supune ordinelor cu zambetul pe buze . Se intristeaza uneori cand vede suferinta , dispret, umilinta , dar se lasa in voia Domnului pe care-l iubeste si slujeste ! era un obicei in manastire ca staretul in varsta sa ramana staret pana la capat, chiar daca imputinat la trup si neputincios in a gospodari manastirea , un fel de staret onorific . Dansul a fost schimbat pentru ca nu a acceptat planul de desfiintare a manastirii !

          Stiu ca toti monahii si duhovnicii indepartati de la Frasanei se lasa in voia Domnului si se supun ordinelor bisericii , oricat ar fi de nedrepte… dar si ei sunt oameni si la aceasta nedreptate a mitropolitului , strigatoare la cer , si ar dori ca noi, cei care le-am calcat pragul in suferinte si necazuri, sa le fim alaturi in rugaciune si in plan civic. Frasaneiul nu poate si nu trebuie desfiintat pentru ca un mitropolit doreste asta ! Frasaneiul nu apartine mitropoliei, patriarhiei ,Frasaneiul este al credinciosilor, din banii lor si din munca calugarilor se finanteaza ! Zeci de ani de zile am avut usa acestei manastiri deschisa ! Acum ni s-a trantit usa in nas si s a pus blestem ! Cui foloseste ? poporului credincios , ortodoxiei ? in niciun caz …

          In aceasta incercare fiecare este chemat sa puna umarul dupa priceperea si puterea lui . Suntem pusi la incercare sa ne aparam credinta ! Daca raman aceste randuri publicate pe un site , poate citite si preluate pe un altul , lucrurile vor putea lua un alt curs . Daca deschideti o mica rubrica pe acest subiect , promit sa mai scriu ! Macar sa le aratam celor care conduc destinele bisericii ca nu suntem nici prosti, nici lasi, nici paralizati de frica .

          Patriarhia si Academia trebuie sa fie obligate sa dea un raspuns ! Nu unul pentru presa obedienta, ci unul pentru credinciosul care -si pleaca genunchiul in manastire , care nu are studii inalte teologice , dar are , sigur, mai multa traire duhovniceasca decat o arata mitropolitul Olteniei care si a permis sa transforme in chin si jale sarbatoarea nasterii Domnului ! Patriarhia si Academia trebuie sa se delimiteze intr-un fel sau altul de actiunea acestui mitropolit care duce ortodoxia cu, cel putin, un secol in urma .

  3. Ma bucur ca ati acceptat provocarea mea si va multumesc din suflet .

    Am dorit un punct de vedere de la un formator de opinie valcean, argesean si l am obtinut . Am citit articolul dvs pe site-ul criterii.ro . Probabil ca asa sunt regulile in presa , titlul trebuie sa fie incitant si chiar este : Inca un fake news despre situatia de la Manastirea Frasanei . Decat sa nu se scrie deloc , prefer sa se scrie , chiar cu riscul de a fi provocator si , in parte, neadevarat .

    Evident ca nu ma bucur in aceiasi masura de opinia pe care v-ati exprimat-o , raspunsul dvs este un punct de vedere , politically correct , vi – l respect , va apreciez curajul de a va exprima pe un subiect atat de delicat , cu atat mai mult cu cat , dupa ce toate mediile s au inflamat , brusc s a pus batista pe tambal si nu am inteles de ce . Acum incep sa inteleg , cred ca sunt in masura sa va aduc argumente care sa lamureasca cum s au petrecut lucrurile in fapt . Nu pretind ca stiu eu adevarul gol golut , dar stiu cu siguranta ca mitropolitul Olteniei si toti cei care il sustin nu sunt pe cararea dreapta , s-au ratacit si ,mai degraba , cred ca, intr-o zi , acest mitropolit va fi destituit decat ca Frasaneiul va fi blestemat pe vecie .

    Situatia de la Manastirea Frasanei trebuie mentinuta in atentia publicului , pentru ca este un lucru ingrozitor ce s a petrecut acolo , pentru crestini situatia e asemanatoare cu un cutremur ce lasa rani adinci si de nevindecat si e bine ca toata lumea sa cunoasca adevarul sau cat mai mult din adevarul celor petrecute acolo , asa cum sunt ele resimtite de participantii activi , cei care mergeau regulat la manastire ,din nevoie si cu multe sacrificii , nu din interes turistic , asa cum apreciaza habarnistii care tin cu tot dinadinsul sa si dea cu parerea , doar frunzarind internetul , fara sa stea de vorba , macar , cu unul din sustinatorii Frasaneiului .

    Daca mi oferiti o adresa de email va pot scrie mai multe lucruri si pot polemiza cu dvs pe marginea articolului pe care l ati redactat . Nu e suficient sa pui franturi de adevar , unul langa altul, ca sa obtii intregul , e nevoie si de un liant care sa lege acele franturi de adevar .

    Va provoc din nou sa continuati acest demers jurnalistic despre manastirea Frasanei si eu va pot oferi material care sa prezinte, detaliat, punctul de vedere al celor care doresc redeschiderea Frasaneiului si sa demontez minciunile care circula despre acest subiect . Daca doriti un motto la acest demers as spune : nu suntem toti nici prosti, nici lasi , nici paralizati de frica. Avem curajul sa – l infruntam pe mitropolitul Olteniei , dar nimeni nu vrea sa discute cu noi . Biserica vrea sa ne plecam capul si sa acceptam ce nu este de acceptat . Ori asta nu se poate !

Comentariile sunt închise.